Zoot Money
"Fantasztikus billentyűs, „napszámos”a legjobbak mellett."

Brit rock, blues, rhythm and blues, soul és jazz-zenész. billentyűs, zeneszerző.

Eredeti neve: George Bruno Money

                        1942. július 17., Bournemouth, Anglia.
Zoot Money

Nem kevés azoknak a zenészeknek a száma, akiknek nem adatott meg a csillogó sztárlét, jelenlétükkel azonban számos zenész pályáját gazdagították, és feltétlenül helyük van a legjobbak között. Zoot Money a legjobb képességekkel megáldott muzsikus, aki – mások mellett – Eric Burdon és az Animals, a Humble Pie, John Lord Blues-csapatának valamint a British Blues Band nélkülözhetetlen tagjaként, illetve saját zenekaraival is beírta nevét a rock, a blues történetébe – 1960. óta folyamatosan zenél.
Gyermekéveiben franciakürtön játszott, kórusban énekelt, de már tizenéves korában felfedezte és a sajátjának érezte a rhythm and bluest és a rock and rollt. Szülővárosának rock and roll zenekaraiban már helyet követelt magának. Példaképei közé sorolta Ray Charles-t és Jerry Lee Lewis-t- őket követve ült a zongora, majd orgona mögé. Még nem volt húszéves, amikor megalakította első együttesét, a Big Roll Bandet, amely rhythm and bluest, jazzt és soult játszott.
Zoot Money Londonban egy időre elszegődött Alexis Korner Blues Incorporated együtteséhez, majd a brit blues atyamesterétől visszatért a Big Roll Bandhez. A jó nevű londoni Flamingo Clubban lépett fel. Első kislemezük a The Uncle Willie és a Zoot's Suite című dalokkal 1964-ben jelent meg. 1965-ben saját nagylemezzel büszkélkedhetett a csapat, s 1966-ban megjelent első koncertlemezük is. Először a Big Time Operator című korongjuk került a brit albumlistára. Ez kedvezően hatott Zoot Money személyes hírnevének. A Big Roll Band – változó felállásban – többször felbukkant életében.
A hatvanas évek második felében a pszichedelikus zene fertőzte meg, s csatlakozott Eric Burdon aktuálius New Animals együtteséhez. (Zoot Money az Everyone of Us, a és a Love Is című, rocktörténeti jelentőségű albumok közreműködője volt.) Eric Burdonnel később is kapcsolatban maradt, dolgozott Survivor című albumán, s a nyolcvanas évek elején vele együtt jött először Budapestre 1984-ben. Közreműködött az Ark című kései Animals-albumon, is. Egy időben a Humble Pie tagja volt, illetve közreműködött a zenekar felvételein.
Zoot Money később visszatért Alexis Kornerhez és mások mellett is hasznosítatta magát. ( Korner, a „Gazda” mindig nagy elismeréssel beszélt róla). Szerepelt Korner Party Albumon, az az Accidentally Born In New Orleans és a Snape című lemezein. Többször dolgozott együtt Peter Green brit gitárfenoménnal, a Fleetwood Mac korábbi szólógitárosával. . Feldolgozta egyebek között Bob Dylan, Otis Redding és Huey Piano Smith blueszenész szerzeményeit.
Játszott a Centipede együttessel, Mr. Money címmel készített albumot. Dolgozott többek közöttm Georgie Fame-mel és Alan Price-szal. A zene mellett filmezett, a televíziózásba is belevágott, színészként és producerként is dolgozott.
       A Big Roll Band a 90-es években több lemezt jelentettek meg, zenélt Dick Heckstall-Smith szaxofon-fejedelem utolsó felvételén. Dantalion’ Chariot néven is működtetett zenekart. A The British Blues Bandet Colin Hodgkinson basszusgitáros, Colin Allen dobos, Miller Anderson gitáros és Maggie Bell énekesnő csatlakozásával alkotta, 2008-ban fellépett a paksi Gastroblues fesztiválon. Zoot Money a banda más tagjaival együtt játszott Jon Lord Blues Bandjében is, amely 2011-ben szintén fellépett Pakson.
Összességében nem készített sok önálló lemezt, viszont „bedolgozóként” gyakran csatlakozott mások felvételeihez.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek A Big Roll Banddel:
It Shoukd Have Been Me (1965)
Live at Klook’s Kleek (1966)
Big Roll Band (1984)
Best of Zoot Money nad Big Roll Band (2007)
Szólóalbumok:
Transition (1968)
Welcome To My Heart (1969)
Zoot Money (1970)
Mr. Money (1980)
A Big Time Operator (2005)
Full Circle (2007)
Zoot Money

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Zoot Money Zoot Money Zoot Money

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu