Bo Diddley
"Gazdag a dalszerzői öröksége."

Amerikai blues és rock and roll énekes, gitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: Elias Otha Bates

                       1928. december 30. McComb, Mississippi.

                       2008. június 2. Archer, Florida.
Bo Diddley

Nehéz műfaji keretek közé szorítani Bo Diddleyt, aki szakírók szerint a blueshoz túl rockos, a rock and rollhoz kissé bluesos volt. Széles karimájú kalapja, és tégla formájú gitárja abszolút védjegye, színpadon felejthetetlen volt. Little Richard-hoz és James Brown-hoz hasonlóan meglehetősen nagy volt az önbizalma. Több dalcíme, album tartalmazta művésznevét (Bo Diddley, Hey Bo Diddley stb…) Sokat tett mindkét műfajért, nem véletlenül iktatták be a rock and roll halhatatlanjai közé, a Rhythm and Blues Foundation és a Grammy életműdíjasa, a University of Florida kitüntette a rock and rollra gyakorolt hatásáért.
Kisgyermekként nevelőszülőkhöz került, családnevüket (McDaniel) használta többnyire szerzői névként. Nevelőszüleivel kisgyermek korában Chicago térségébe költözött, s nagyon zsenge korától kezdve zenélt - klasszikus zenével foglalkozott, hegedült, kipróbálta a trombont (harsonát). Louis Jordan, Elmore James, Muddy Waters, s főleg John Lee Hooker hatására gitározni kezdett. A középiskolában zenekart alakított, chicagói klubokban játszott. Az ötvenes évek közepén a Chess, a színes bőrű zenészek egyik legfontosabb kiadója felfigyelt rá. Az I’m a Man, a Bring It To Jerome, a Mona, a You Can't Judge a Book By It’s Cover, a Who Do You Love, a Roadrunner, a Before You Accuse Me című dalokkal tört be az élvonalba. Ezek a dalok a rocktörténelem kincseivé váltak, jó néhányat „hasznosított” közülük a hatvanas években a Yardbirds, az Animals, a Rolling Stones, a Pretty Things, a Doors több más együttes. Bo Diddley és I’m A Man című dalai már az ötvenes évek derekán vezették a rhythm and blues listát. Több mint 30 albuma közül csak a Bo Diddley került a 200-as listára, igaz, két albuma is a blueslemezek között az élmezőnybe verekedte magát.
Már 1955-ben szerepelt az Ed Sullivan Showban. Pályája kezdetén ragadt rá a Bo Diddley művésznév, de nem tudni honnan vette. Karrierje csúcspontja 1956 és 1963 közé esik, ezekben az években 11 albuma jelent meg. Utána sem tűnt el a süllyesztőben. Angliában 1963-ban turnézott először: fellépett az Everly Brothersszel és Little Richarddal Londonban, de koncertezett a Rolling Stonesszal is.
A fellépések nem szűntek a hetvenes években sem, amikor a rock and roll reneszánszát élte. Fellépett 1972-ben a műfaj nagy seregszemléjén a Wembleyben, s más nagy szuperkoncerten kortársaival együtt. A hetvenes években készült a Let The Good Times Roll című film, amelyben szerepelt a többi rocklegendával együtt. A filmet Magyarországon Régi idők rockzenéje címmel játszották a mozik. A filmben is látható három kitűnő hölgy alkotta, őt éveken át kísérő együttese.
Pályája későbbi szakaszában fellépett egyebek között a Grateful Dead-del, a Clash együttessel, a Rolling Stonesszal, s külön Ron Wooddal is. Szerepelt a Legends of Guitar című filmben B.B King-gel, Les Paullal, Albert Collinsszal és George Bensonnal.
A kilencvenes évek derekán jelentek meg utolsó sorlemezei, köztük a szakma által kedvezően fogadott az A Man Amongst Man, amely bekerült a legjobb tíz blueslemez közé.
A magyar rock and roll kedvelői személyesen is találkozhattak vele 1987-ben a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.
Halálát szívinfarktus okozta, de már korábban cukorbetegséggel kezelték. Elhunytakor méltatta érdemeit B. B. King, Robert Plant, Mick Jagger, Slash, Tom Petty és George W. Bush amerikai elnök is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Bo Diddley (1957)

Have Guitar, Will Travel (1959)

Go Bo Diddley (1959)

Bo Diddley is a Gunslinger (1961)

Bo Diddley&Company (1962)

Hey! Bo Diddley (1962)

Bo Diddley’s Beach Party (1963)

Two Great Guitars (Chuck Berryvel) (1964)

500%More Man (1965)

The Originator (1966)

Road Runner (1967)

The London Bo Diddley Session (1973)

The Chess Box (1990)

Bo’s Blues (1993)

A Man Amongst Man (1996)

The Story of Bo Diddley: Very Best of Bo Diddley (2006)

Road Runner. The Chess Masters (2008)
Bo Diddley

Bo Diddley

Bo Diddley

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Bo Diddley Bo Diddley Bo Diddley

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu