Buddy Holly
"Az igazi antisztár."

Amerikai énekes, gitáros és dalszerző.

Eredeti neve: Charles Hardin Holley

                        1936. szeptember 7. Lubbock, Texas.

                        1959. február 3. Grant Township, Iowa.
A CD online megvásárolható!

Buddy Holly, a rock and roll egyik királya, A műfaj számtalanszor feldolgozott alapszámai a That’ll Be the Day, a Well Alright, a Peggy Sue, az Oh Boy fűződnek a nevéhez, vagyis nemcsak előadóként, hanem szerzőként is biztosította helyét a rock and roll legjobbjai között – menedzserek nélkül is. Kifejezetten antisztár külsejű fiatalembernek tűnt, legalábbis a színpadon kívül, de amikor zenélt, énekelt, mindenkit elvarázsolt.
A rock and roll egyik korai mártírja már ötéves korában szerepelt közönség előtt, hamar feltűnt kitűnő ritmusérzéke. Családtagjai szólították mindig Buddynak, s ez később ráragadt művésznévként. Megtanult kitűnöen gitározni és énekelni. Csak 12 éves volt, s már zenekarban játszott, nemcsak gitározott, hanem mandolinon és bendzsón is pengetett. Első felvétele 16 éves korában készült, zenekara a Cricketts volt. A zenekarban rajta kívül Niki Sullivan gitározott, Joe B. Mauldin basszusgitározott és Jerry Allison volt a dobos.
Már 1955-ben hatalmas sikert aratott a Cotton Clubban egy olyan közönség előtt, amely Bill Haley kedvéért jött össze (a klubban egyszer meghallgatta őt Elvis Presley is.)
Akkor már elég érettnek tartották őt és zenésztársait a lemezfelvételre. A Columbia ugyan nem akart vele foglalkozni, de a Decca látott benne fantáziát és 1956 tavaszán megjelentette első kislemezét a Blue Days and Black Nights című dallal.
Végül mintegy ötven saját dala maradt fenn, többségük pergő rock and roll. Az említetteken kívül a Not Fade Away, a Rave On, a Maybe Baby, az Early In The Morning pályájának gyöngyszemei. Az 1957-es That’ll Be the Day Angliában és Amerikában is listavezető volt. A rock and roll mellett a rockabilly is passzolt az egyéniségéhez. Voltak lírai szerzeményei is: a Rainin’ In My Heart, a True Love Ways, a Moondreams, az Everyday és a Well All Right nagy siker volt. Dalait feldolgozta a Rolling Stones (Not Fade Away), a Beatles (Words of Love), a Peter and Gordon (True Love Ways) a Santana és a Blind Faith (Well Alright). Nagyon sokan adták elő a Peggy Sue-t, a That’ll Be Dayt és más dalait is.
Koncertre tartott 1959 február 3-án, egy nagyon hideg napon, amikor az őt és fiatal zenésztársait (Richie Valence-t és Big Boppert) szállító repülőgép lezuhant, s mindannyian szörnyethaltak.
  Az elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. A hatvanas években az angol Hollies együttes nevét a rock and roll örökifjú szentjétől vette, és dalaiból albumot készített. Paul McCartney megvásárolta dalainak kiadási jogát.
Buddy Holly is énekelt másoktól: Chuck Berry-től például a Brown Eyed Handsome Mant, de Little Richard-tól, Bobby Darintól is "kölcsönzött".
Bár pályája nem teljesedhetett ki, sok kortársa fölé emelte, hogy kitűnő dalok szerzője volt, emellett eredeti egyéniség. Életében mindössze három lemeze jelent meg, de többféle összeállításban jelentek meg dalai.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Chirping Cricketts (1957)

That’ll Be Day (1958)

Buddy Holly (1958)

The Buddy Holly Story Vol 1-2 (1959)

Reminiscing (1963)

Rave On (1968)

From Original Master Tapes (1985)

The Buddy Holly Collection (1993)
 
The Definitive Colection (2006)

Icon (2011)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu