Chubby Checker
"Megalkotta a rock and roll rágózenéjét."

Amerikai énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Ernest Evans

                       1941. október 3, Spring Gulley, Dél-Karolina.
Chubby Checker

Chubby Chucker neve egyet jelent a twist-őrülettel. Nem a saját találmánya, az élelmes szórakoztatóipari mogulok találták ki, miután az ötvenes évek rock and rolja fáradni látszott, s a műfaj új nemzedéke még nem jelent meg a zene piacán. Egyben mindenképpen újat hozott ez a zene: a hozzá kapcsolódó tánc volt az első, amelyben a párok egymást elengedve ropták. S miután gyakran csoportosan járták, megoldotta a táncos helyek nőtöbbletének problémáját is. Maga Chubby Checker nem panaszkodhatott, hiszen dalai közül több tucat a Billboard lista élvonalába került, a Pony Time és a Twist című dala listát is vezetett. A védjegyévé vált Let’s Twist Again ugyan hátrébb végzett kissé, ám Grammy-díjat kapott érte. Ma is folyamatosan dolgozik, de népszerűsége meg sem közelíti a legnagyobb rock and roll sztárokét.
Ernest Evans a fogyókúrázni vágyók számára kitalált műfaj atyja művésznevét állítólag Fats Dominó-tól, a rock and roll egyik királyától kapta. Nem volt zenei őstehetség, de nagyon szeretett énekelni és táncolni. Kölyökként néhány társával utcazenész lett. Tizennyolc éves volt, amikor első sikerét, a The Class-t 1959-ben játszották a rádióban. Második kislemezének B oldalán lévő The Twist című dala (Hank Ballard szerzeményének feldolgozása) világsiker lett 1960-ban
Egy tévéműsorban mutatta be a dalt és a táncot. A Let’s Twist Again, a The Fly, a Pony Time, a Hey Bobba Needle, a Hucklebuck és több más slágere jelezte, hogy eltalálta a fiatalok ízlését, igazi tömeghisztériát indított el.
A The Twist mellett 1960-ban vitte sikerre a The Hucklebuck című dalát. A következő évben már sűrűn lehetett lemezeivel találkozni a listán: Pony Time, Let’s Twist Again, The Fly, 1962-ben a Slow Twisting és a Limbo Rock, 1963-ban a Twenty Miles, a Loddy Loo és a Hooka, Tooka, 1964-ben a kitűnő, talán „legrockandrollosabb” Hey Bobba Needle emelkedett ki a termésből. Nemcsak a pop, hanem a rhythm and blues listán is feltűntek dalai.
Chubby Checker igyekezett népszerűsíteni a twist „vadhajtásait”, a limbót, a hully-gullyt, a madisont is, de ezek csak rövid időre keltettek érdeklődést.
A hatvanas évek második felétől alaposan háttérbe szorult, a beathullám teljesen kisperte dalait a listákról a többi twist-előadóval együtt. Csak a nyolcvanas évek végén tűnt fel ismét a The Twist korszerűsített változatával - a The Fat Boys együttessel rap változatban adta elő. Attól kezdve időről időre feltűnt a nosztalgiarendezvényeken. A kilencvenes években Mr. Twist színházi szerepeket is kapott, de nem sikerült régi sikereit divatba hoznia. A rock and roll magyar hívei is láthatták őt a Régi idők rockzenéje című, a rock and roll sztárok sokaságát felvonultató koncertfilmben.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Chubby Checker (1960)

Twist with Chubby Checker (1960)

It’s Pony Time (1961)

Let’s Twist Again (1961)

For Teen Twisters Only (1962)

Limbo Party (1962)

Let’s Limbo Some More (1963)

Chubby Checker In Person (1963)

Folk Album (1964)

Discotheque (1965)

Chubby Checker’s Greatest Hits (1972)

Texas Twist (2001)

Chubby Checker Live (2002)

Let’s Twist Again (2002)

King of Twist (2012)
Chubby Checker

Chubby Checker

Chubby Checker

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Chubby Checker Chubby Checker Chubby Checker

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu