Connie Francis
"Akiről a popdívát mintázták!"

Amerikai rock and roll és popénekesnő.

Eredeti neve: Concetta Rosa Maria Franconero

                    1938. december 12. Newark, New Jersey.
Connie Francis

Az egyik legszebb hangú amerikai énekesnő volt a még hetvenedik életévén túl is aktív Connie Francis. Az ötvenes és hatvanas években jó néhány férfi énekest is megelőzött népszerűségben. Jól álltak neki a lassú balladák, a pörgős rock and rollok és twistek, de a countrytól és a jazzes dallamoktól sem zárkózott el. Világszerte legismertebb dala az Everybody’s Somebody’s Fool, amely vezette a Billboard listáját, és előkelő helyezést ért el Angliában is. Több tucat dala került a legjobb tíz közé, ezért nem csinált ügyet abból, hogy albumai kevésbé voltak kapósak – de ezek közül is több a listákra került. Karrierje hosszú időre megszakadt idegösszeomlás miatt, de talpra állt. Lemezeit mindig a legrangosabb kiadók jelentették meg, köztük a Pendulum, a Verve és az MGM.
Az olasz-amerikai származású énekesnő négyéves korától énekelt, tangóharmonikán játszott. Első "nyilvános" szereplésén, ötéves korában elénekelte az O Sole Mio című örökzöld slágert. Tizenkét évesen tehetségkutató-versenyt nyert, tizennégy éves korától pedig éjszakai mulatókban énekelt – nyilvánvalóan gondosan eltitkolták igazi életkorát. Apja szívesen téblábolt büszkén tehetséges lánya körül, amolyan botcsinállta menedzserként segítette őt. Iskolái befejeztével teljesen az éneklésnek, a zenének szentelte életét. Már 1955-ben megjelentek első kislemezei.
Első átütő sikere a Who’s Sorry Now 1958-ban megjelenése után rövid időn belül aranylemez lett. Amerikában a negyedik, Angliában pedig első lett a toplistán. Ezután sorba jött többi nagy sikere: a Stupid Cupid című kis rock and roll, amely Wanda Jackson-nal is nagyon kelendő volt (megintcsak első lett Angliában), majd az Everybody’s Somebody’s Fool, amellyel végre Amerikában is feljutott a lista csúcsára. Tetszést aratott a Lipstick On Your Collar, az If My Pillow Could To Talk, a Mama és a Fallin című dalokkal is. Összességében az érzelmes dalokhoz talán jobban illlett, szép, meleg hangja, a csinos énekesnőnek, mint a rock and rollhoz, de azért a pörgősebb slágerekkel sem vallott szégyent. Összesen több mint ötven dalával került fel a slágerlistákra.
Szerencsét próbált a film világában is: szerepet kapott például a Where The Boys Are, a Follow The Boys, a Looking For Love és a When The Boys Meet The Girls című filmekben, amelyek természetesen “közönségdíjas” betétdalokat eredményeztek.
Amikor 1974-ben New Yorkban megerőszakolták, idegösszeroppanást kapott, hosszú éveken át gyógykezelték. Csak lassan állt talpra, éveken át nem jutott számára hely a pódiumon és a stúdiókban. 1989-ben bukkant fel ismét, ekkor újra felvette 18 régi slágerét. Meghívták Las Vegasba is.
A kilencvenes években fellépett többek között Németországban, német nyelvű lemeze jelent meg. Kiadták egy nosztalgiakoncertjének felvételeit, majd 1996-ban albummal tisztelgett Buddy Holly emléke előtt. Az érdeklődés kétségtelenül megnőtt iránta, koncertjeit szívesen meghallgatták, lemezeit szolidan vásárolták. Saját lemezkiadót alapított.
Az új évezredben is a színpadon maradt: az Egyesült Államok nyugati parttvidékén időzött a legszívesebben, Las Vegasban volt közös fellépése Dionne Warwick rhythm and blues énekesnővel, 2010-ben eljutott a Fülöp-szigetekre.
Connie Francisnek négyszer ment férjhezt. Még pályája kezdetén Bobby Darin énekessel és dalszerzővel szorosabb kapcsolata alakult ki, ám apja elűzte az énekest Connie környezetéből.
Önéletrajza, a Who’s Sorry Now 1984-ben jelent meg.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Who’s Sorry Now? (1958)

The Exciting Connie Francis (1959)

Sings Italian Favorites (1959)

Christmas In My Heart (1959)

Sings Rock’n’Roll Million Sellers (1959)

Sings Folk Songs Favorites (1961)

Sings Jewish Favorites (1961)

Country Music, Connie Style (1962)

Looking For Love (1964)

Connie’s Christmas (1966)

Sings Bacharach and David (1968)

Rocksides 1957-1964 (1987)

The Collection (1995)

Millenium Collection: The Best of Connie Francis (1999)

Rockin’ Connie (2009)

At the Copa (2012)
Connie francis

Connie Francis

Connie Francis

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Connie Francis Connie Francis Connie Francis

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu