Del Shannon
„A Runaway énekese maga is menekült – az életből.”


Amerikai rock and roll és popénekes, dalszerző.

Eredeti neve: Charles Weedon Westover

                       1934. december 30., Grand Rapids, Micihigan.

                       1990. február 8. Santa Clarita, California.
Del Shannon

Ki ne ismerné a Beatles előtti idők nagy slágerei közül a Runaway, a Keep Searchin, vagy a Swiss Maid című dalokat? Előadójuk és többnek a szerzője Del Shannon, aki nemcsak kitűnő énekhangjával írta be a nevét a rocktörténelembe, és nem mellékesen kitűnően gitározott.
Édesanyja az ukulele nevű pengetős szeren tanította játszani egészen kis korában. Mire kamasz lett, természetesen ő is inkább a gitárt választotta. Példaképe volt többek között Hank Williams és Hank Snow, s a rock and roll mellett kedvelte a countryzenét is.
Németországban katonáskodott, ahol zenekarban is játszott. Amikor leszerelt, lemezlovas lett, de ez nem elégítette ki igényeit. Kellemes hangja alkalmas volt dallamos, de az egészségesen ritmusos számok előadására is. A nyálas-érzelgős slágerek világa szerencsére elég távol állt tőle. Egyik barátjával klubokban próbált szerencsét: itt fedezte fel őt az akkor már sztáregyüttesnek számító Johnny and The Hurricanes együttes menedzsere. Az ötvenes évek végén vette fel művésznevét.
A nagy berobbanás éve 1961 volt: lemezre énekelte saját számát, a Runawayt (Menekülést). Ezzel Amerikában és Angliában is hetekig volt listavezető, több millió példányban kelt el, aranylemez lett. Nem sokkal ezután következett másik milliós sikere, a Hats off To Larry, amely szintén saját szerzemény. Ezek a dalok, akárcsak Del Shannon legtöbb száma, köztük a Swiss Maid, a Keep Searchin, a Little Town Flirt, a Stranger In Town az 1963-64-ben beinduló beatkorszak előfutárai voltak.
Szívesen dolgozta fel kortársainak slágereit, lemezt szentelt egyik példaképének, Hank Williamsnak. A lemezen olyan örökzöldek hallhatók, mint a You Win Again,a Your Cheeting Heart, a Kaw-Liga vagy a Hey Good Looking.
Del Shannon számára is eljöttek a szűk esztendők, a Beatles, a Rolling Stones és a brit boom beindulásával. A hatvanas években született további dalait, akárcsak feldolgozásait már mérsékeltebb tetszéssel fogadta a publikum. Még a viszonylag szélesebb körben ismert Swiss Maid, a Hey, Little Girl és a Little Town Flirt sem kapaszkodott vissza még egyszer a "dobogós" helyek közelébe sem.
Megérezte az új idők zenei elvárásait, s feldolgozta a Beatlestől a From Me To You-t, igaz, nem lett belőle rekorddöntögető siker.
A hatvanas évek első felének saját terméséből érdemes kiemelni a So Long Babyt a Two Kinds of Teardropst, That’s The Way Love Ist, vagy feldolgozásait, köztük a Memphist, a World Without Love-ot és a Twist and Shoutot.
Kora dalai sikerüket annak is köszönhették, hogy Del Shannon nemcsak szerzőként, hanem producerként is a maga arcára formálhatta azokat.
A hatvanas évek végén a sok millió példányban eladott Gypsy Woman című dala lett siker, kitűnő feldolgozást készített a Rolling Stones Under My Thumb című dalából, de szép csendesen kiment a divatból.
A hetvenes években Jeff Lynne, az Electric Light Orchestra és Dave Edmunds, a Love Sculpture vezéregyénisége próbálta őt visszacsempészni az élvonalba, sikertelenül. Kereste a fellépési lehetőségeket, néha össze is jött valami, de kevés a topon maradáshoz. A nyolcvanas évekre már nem sok maradt a hajdani szép napokból. Még szóba került az évtized végén, hogy Roy Orbison helyén bekerül a Traveling Wilburys nevű szupergrupba. Ez elmaradt, s talán a sikertelenségek miatt, vagy más okból 1990-ben saját maga tett pontot a pályafutására: öngyilkos lett.
Halála után számos kitűnő válogatás jelent meg legsikeresebb korábbi lemezeiből dalaiból. Del Shannon több filmben is feltűnt.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemeze:

Runaway (1961)

Nagylemezek:

Runaway (1961)

Hats off to Del Shannon (1962)

Little Town Flirt (1963)

Handy Man (1964)

Del Shannon Sings Hank Williams (1965)

Total Commitment (1966)

The Best of Del Shannon (1967)

The Further Adventures of Charles Westover (1968)

Tenth Anniversary Album (1971)

Live In England (1973)

Drop Down and Get Me (1981)

I Go To Pieces (Rarities) 1986)

Live : The Final Concert (1990)

Rock On (The Final album) (1991)

1961-1990: A Complete Career Anthology (1998)
Del Shannon

Del Shannon

Del Shannon

Home and Away: The Complete Recordings 1960-1970 (2004)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Del Shannon Del Shannon Del Shannon

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu