Duane Eddy
"Felejthetetlen gitárhangzás."

Amerikai gitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: Duane Eddy

                       1938. április 26. Corning, New York.
Duane Eddy

Duane Eddy, az ötvenes és hatvanas évek rock and roll- és twistkorszakának gitárhőse még a túl a hetvenen is aktív, koncertezik, szaporítja amúgy is tekintélyes számú lemezeit. Különleges hangzású gitárjával írta be magát a rock and roll történetébe. A mélyre hangolt, visszhangosított, buborékoló gitárhang (angol neve twangy) védjegyévé vált, könnyen felismerhető. A rock and roll halhatatlanja, Grammy-díjas. Emellett a világ első számú hangszeres zenészévé választotta a New Musical Express, megkapta a Guitar Player Magazine Legend Awardját (rögtön Les Paul után, másodikként), bekerült a hangszeres zenészek halhatatlanjai közé is. Saját bevallása szerint a legtöbbet Les Paultól, Chet Atkinstől, Carl Perkinstől, és Lee Hazlewoodtól tanult, utóbbi volt felfedezője, majd szerzőtársa.
A különleges technikájával kitűnt gitárművész ötéves korától kezdett hangszerével barátkozni. Tizenhat éves korában szert tett egy Chet Atkins-féle Gretsch gitárra, majd egy barátjával megalakította a Jimmy and Duane duót, amellyel már felvételt is készített.
Első listás sikere az 1957-ben megjelent Moovin’n’Groovin’ volt - a számos zenészt elindító Hazlewooddal közös szerzeménye. Rebels nevű négytagú együttesével fergeteges rock and rollt játszott, de stílusára – Hazlewood nyomán – a country is hatott. Első albuma, a Have "Twangy" Guitar-Will Travel 1958-ban jelent meg. Különösen emlékezetes sikere az ugyanabban az évben született Rebel Rouser, amely hamar aranylemez lett és listák élvonalába került. Ezt a számot követte a Because They’re Young filmbetétdal, a Ramrod, a Cannonball, a Peter Gunn Theme, a The Battle, a Deep In The Heart Of Texas, a Yep és a The Ballad of Palladin, a Forty Miles Bad Road – valamennyi nemzedéki kedvenc az 50-es és 60-as évek fordulóján.
Duane Eddy a hatvanas évek elején a The Rebelettes női vokállal készítette többek között a Dance With The Guitar Mant és a Boss Guitart, mindkettő listás siker Angliában és a tengerentúlon. Hazlewood bíztatására eljátszotta a country egyik örökzöldjét, a Ring of Fire-t. Feldolgozta az ismert dalok közül a Blueberry Hillt is.
A rock and roll-sztárok közül az elsők között tört be a nagylemezek piacára. Kislemezeiből 1958 és 1963 között több mint 15 "Top 40" siker lett.
Később csökkent népszerűsége, de voltak számai, amelyek évtizedekkel múltán ismét népszerűek lettek – a Peter Gunnért 1987-ben kapott Grammy-díjat. A hetvenes években producerként gondozta egyebek között Phil Everly, Willie Nelson és Waylon Jennings lemezét.
Duane Eddy nagyon sok szerzőtől kapott számokat, sok zenésszel dolgozott. Köztük volt a Leiber-Stoller szerzőpáros, Chet Atkins, Henry Mancini, Paul McCartney, George Harrison, Ry Cooder, Emmylou Harris, Dean Martin, a Ventures együttes, Hank Marvin, Bruce Springsteen – korántsem teljes névsor.
A gitáros 2011-ben fellépett az angliai Glastonbury fesztiválon, s az ezredforduló óta is több lemezt jelentetett meg, a 2011-ben megjelent Road Trip, amely még a brit listára is felkerült, ha nem is az első felébe. Összesen több mint harminc sorlemeze és több tucat válogatása jelent meg a több mint ötven éves pályafutása során, s több filmben is elhangzottak szerzeményei.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Have „Twangy” Guitar-Will-Travel (1958)

Especially for You (1959)

The Twang’s the Thang (1959)

Girls!Girls! Girls! (1961)

Twangy Guitar, Silky Strings (1962)

Twistin’ With Duane Eddy (1962)

Dance With The Guitar Man (1963)

Duane Eddy In Person (1963)

Twang a Guitar Song (1963)

Lonely Guitar (1964)

Water Skiing (1964)

Twangin’ The Golden Hits (1965)

Duane A Go-Go (1965)

The Biggests Twangs of All (1966)

The Vintage Years (1975)

Duane Eddy (1987)

Twangy Peaks (1991)

Ghost Rider (1996)

Stalkin (2010)

Road Trip (2011)

Rocks (2012)
Duane Eddy

Duane Eddy

Duane Eddy

Duane Eddy

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Duane Eddy Duane Eddy Duane Eddy

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu