Eddie Cochran
"A rock and roll mártírja, aki példaképe volt a későbbi rockereknek"

Amerikai rock and roll és rockabilly énekes.

Eredeti neve: Ray Edward Cochran

                       1938. október 3. Albert Lea, Minnesota.

                       1960. április 17. Chippenham, Anglia.
Eddie Cochran

Buddy Holly „évfolyamtársa” volt a rock and roll második hullámában Eddie Cochran, akit 21 évesen ért halálos baleset Angliában, s nem mutathatta meg, hogy ki lehetett volna. Indulása ígéretes volt: slágerei közül a Summertime Blues évek múltán is hatott a beatkorszak, majd a rock számos előadójára. A Rock and Roll halhatatlanja 1987 óta, s bekerült a Rockabilly Halhatatlanjai közé is. A Rolling Stone magazin minden idők legjobb száz gitárosa közé is beválasztotta 2003-ban. Családjával az ötvenes évek elején szűkebb hazájából Kaliforniába költözött. Középiskolás éveiben már elég jól zenélt, otthonos volt a rock and roll világában, de más stílusokban, így a rockabillyben és a countryzenében és nem volt idegen tőle a blues sem. Példaképei között megtalálható Roy Acuff, Chet Atkins, Hank Williams, Elvis Presley, Chuck Berry vagy éppen T-Bone Walker. Tanult dobolni, zongorázni, de hamar elkötelezte magát a gitár mellett.
Megismerkedett egy Hank Cochran nevű countryzenésszel (nem rokon, a névazonosság teljesen véletlen), 1955-ben megalakították a The Cochran Brothers nevű formációt, amely egy évig működött, ezután ismerkedett meg Jerry Capeharttal, aki a Summertime Blues egyik szerzője volt, s később is jegyeztek közös dalokat Cochrannel. Szerepelt az 1956-ban bemutatott The Girl Can Help It című zenés filmben, amelyben egyik híres számát, a Twenty Flight Rockot énekelte – ezt sok évvel később a Rolling Stones is előadta. . Egy évvel később újabb filmszerepet kapott, megszületett a Sittin in The Balcony, majd a Summertime Blues és a C’mon Everybody, amely szinte ikertestvére az előbbinek, csaknem ugyanolyan sikeres is volt.
A Liberty Kiadó 1957-ben jelentette meg egyetlen albumát, a többit már halála után adták ki. Egyetlen egy Cochran-szám sem volt listavezető, még a Summertime Blues is csak a 8. helyig jutott. Több mint száz feldolgozás születetett belőle, a Who együttes Woodstockban aratott vele tomboló sikert.
Legjobb dalai közé sorolható a Nervous Breakdown, a Teenage Heaven. A Jeanny, Jeanny, Jeanny sokak szerint jobb vele, mint az eredeti változatban, Little Richard-dal. Nagyszerűen dolgozta fel Ray Charles Hallelujah, I Love Her So, és Carl Perkins Blue Suede Shoes című világslágerét is.
Cochran közlekedési baleset áldozata lett, a tragikus esemény idején vele utazott Gene Vincent, a kor másik bálványa, akinek menyasszonya vesztette életét. Vincent idegösszeomlást kapott, s attól, kezdve gyakorlatilag eltűnt a színpadról. Eddie Cochran alig több mint egy évvel később távozott az élők sorából, mint Buddy Holly, akinek halála hozzátartozói szerint nagyon megviselte.
Legfeljebb két lemezre való dala maradt, azokról több bőrt lehúztak a kiadók.
Feldolgozta dalait a már említetteken kívül a Beach Boys, Joan Jett, a White Stripes, a Sex Pistols , a Beatles, Paul McCartney, Jimi Hendrix, Rod Stewart, a Humble Pie, Van Halen, a Damned, Bruce Springsteen, Brian Setzer, a Stray Cats, az UFO és mások.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Singin’ to My Baby (1957 USA)

12 of His Biggest Hits (1960 USA)

Never To Be Forgotten (1962 USA)

Cherished Memories (1962 UK)

My Way (1964 UK)

Summertime Blues (1966 USA)

The Legendary Eddie Cochran (1971 UK)

Legendary Masters Series (1972 USA)

The Many Sides of Eddie Cochran (1974 USA)

20th Anniversary Album (1980 UK)

The Very Best of Eddie Cochran (2008)

C’mon Everybody (2011 – USA)
Eddie Cochran


Eddie Cochran

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Eddie Cochran Eddie Cochran Eddie Cochran

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu