Gene Vincent
"A mókás kedvű matrózból a rock and roll tragikus hőse lett."

Amerikai rock and roll és rockabilly énekes, gitáros és szerző.

Eredeti neve: Vincent Eugene Craddock

                       1935. február 11. Norfolk, Virginia

                       1971. október 12. Newhall, Kanada  
Gene Vincent

A Be-Bop-A-Lula, Gene Vincent szerzeménye, ő maga vitte sikerre, s a rock and roll korszakának legalább akkora slágere volt, mint a néhány évvel korábbi Tutti Frutti vagy a Sweet Little Sixteen. Be is került a Rolling Stone magazin listájára, a minden idők 500 legjobb dala közé. Számára is nagyon kevés idő adatott csillogásra, hiszen mindössze 36 évet élt, de a rock and roll és a rockabilly halhatatlanjaként örök dicsőség övezi. A másik nagyon híres száma, amelynek szintén szerzője a Bluejean Bop volt.
Élete egyáltalán nem úgy indult, hogy valaha is slágerénekes, rock and roll-hős lesz, bár fiatalon vonzódott a zenéhez, első gitárját 12 éves korában kapta. Hatott rá a néhány évvel korábban befutott Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Bill Haley és Carl Perkins, de szívesen hallgatott, játszott countryt, gospelt és rhythm and bluest is. Ő maga tizenévesen elsősorban a tengerre vágyott.
Sikerült elszegődnie ugyan matróznak, de súlyos motorbalesetet szenvedett, s megnyomorodott a lába. Miközben lábadozott, énekelni tanult, húszéves korára „rádióképes” előadó lett. Egy countryrádióban kapott először lehetőséget 1955-ben. Az a dal, amely azután védjegye lett, a Be-bop-a-lula 1956-ban született. Kortársai, majd a kései utódok is nagyon sokféle stílusban és ritmusban dolgozták fel, tipikus házibuli szám lett.
Az 1956-ban alakult Blue Caps nevű együttesével koncertezett (az együttes neve – kék sapkák – tengerészálmaira utalt. ) A zenekar egyébként a korszak egyik legjelentősebb formációja volt, jelentős mértékben segítette Vincent előrenyomulását. A Be-Bop-A-Lula slágerlisták élmezőnyéig jutott, a legjobb helyezése 7., több mint kétmillió fogyott belőle. . Nagyon kedvelték rajongói a Bluejean Bop, a By The Light of Silvery Moon, a Say Mama, a Cruisin, a Red Blue Jeans and a Pony Tail és a Race With The Devil című dalait és feldolgozásait. A Race With The Devil című második kislemeze sokkal nagyobb siker lett Angliában, mint hazájában. Vincent a Blue Capsszel fellépési lehetőséget kapott kaliforniai countrybárokban. Szerepelt a The Girl Can’t Help It című filmben, az Ed Sullivan tv-showban.
A rock and roll korszak nagyágyúinak dalai közül átvette a Mabellene-t, a Ready Teddyt és a Your Cheating Heart című country-örökzöldet. Énekstílusa egyedi volt: erőteljes, ugyanakkor kissé nyafogós, lihegős hangját könnyen felismerték a rádióhallgatók. Életének újabb törése volt, amikor 1960 áprilisában, barátjával és pályatársával Eddie Cochrannel Angliában egy autóban utaztak, amikor baleset következtében Cochran meghalt. Az ő lába teljesen nyomorék lett, s lelkileg sem heverte ki a tragédiát.
A hatvanas évekre gyakorlatilag eltűnt, csak a nosztalgiabulikra tért vissza olykor, bár Európában egy ideig voltak még sikerei. Míg 1956-1960 között hét slágerlistás dala volt, 1960 után már csak 3-4. Még a műfaj halhatatlanjaként sem jutott el Buddy Holly vagy Eddie Cochran szintjére.
Második balesete után keményen ivott, ez felőrölte szervezetét, korai halálát is az alkohollal hozták összefüggésbe.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Bluejean Bop (1956)

Gene Vincent & His Blue Caps (1957)

Gene Vincent Rock and Blue Caps Roll! (1958)

Sounds Like Gene Vincent (1959)

Crazy Times (1960)

Crazy Beat (1963)

Shakin' Up A Storm (1964)

Gene Vincent’s Greateest (1969)

The Day That Turned Blue (1971)

Story Vol. 1-3 (1973)

Born To Be a Rolling Stone (1985)

The Capitol Collector’s Series (1990)

Dance To the Bop (2004)

A Million Shades Of Blue (2008)

Rip It Up (2009)

Gene Rocks (2010)
Gene Vincent

Gene Vincent

Gene Vincent

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Gene Vincent Gene Vincent Gene Vincent

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu