Helen Shapiro
"Mindíg visszatalál a boldogsághoz."

Angol rock and roll és blues énekesnő.

Eredeti neve: Helen Kate Shapiro

                       1946. szeptember 28. London
Helen Shapiro

A rock and roll elsősorban férfi műfaj, de története során olykor előkerült egy-egy gyöngyszem a hölgyek köréből – igaz, inkább az Egyesült Államokban, de jutott belőlük Angliába is. A londoni születésű, csinos Helen Shapiro még tizennégy éves sem volt, amikor énektanára meglátta benne az egyéniséget.
Helent szülei bátorították, hogy énekeljen. Nem is kellett noszogatni, a Susie and Hula Hoops nevű iskolai zenekarban kezdte próbálgatni a tehetségét. Főként Elvis Presley és Buddy Holly dalainak feldolgozásaiból állt a repertoárjuk. Helen 14 éves volt, amikor felfigyelt rá énektanára, és beajánlotta őt az EMI menedzserének. Norrie Paramor, számos neves előadó menedzsere is tehetségesnek találta, s a Don’t Treat Me Like a Child (Ne bánj úgy velem, mint egy gyerekkel.) című dalt bízta rá, amivel az ifjú hölgy elindult a siker útján, harmadik lett a brit listán. Kitűnően énekelte az érett énekesnőknek „való” St. Louis Bluest, aztán a You don’t Know és a Walking Back To Happiness (Vissza a boldogsághoz) már első helyezést hozott neki a brit legjobbak között. (Egyetlen dala, amely az amerikai Billboardon is helyezett). Még ekkor is csak 15 éves volt. Listát vezetett 1963-ban a No No Tresspassing/Not Responsible című kislemeze is. Nemcsak előadói tehetségének, hanem különleges, mély hangszínének, érett hangjának is köszönhette berobbanását. Segített, hogy bátyja olykor elvitte őt klubokba, hogy hallgathasson élő zenét, sőt énekeltek is együtt.
Repertoárját meglehetősen eltérő stílusú dalokból építette fel, de szó sem volt arról, hogy bármit, válogatás nélkül énekelt volna el. Feldolgozta Elvis Presley egyik legnagyobb sikerét, az Are You Lonesome Tonight?" című dalt, a Teenager in Love, a Tell Me What He Said, a Let’s Talk About Love és más és hasonló könnyebb darabokat. Elővette a jazz és a blues klasszikusait is, köztük Ella Fitzgerald nevezetes dalait, a The Birth of Bluest, a Goody, Goodyt, a Basin Street Bluest és másokat. Tizenhat éves korában a legjobb brit énekesnővé választották.
Óriási tehetség volt, ám a hatvanas évek derekára mégis eltűnt a legjobbak közül. Lemezei "kikoptak" a slágerlistákról: utoljára 1964-ben szerepelt dala a legjobbak között, kicsivel korábban a Little Miss Lonely-val még a 8. helyre tudott kerülni.
A hetvenes évekre szinte teljesen eltűnt a slágerpiacról. Hangja inkább rádióállomások jazz és blues programjaiban volt hallható. Lemezeinek száma nem érte el még a tízet sem. Ez nem elsősorban az ő hibája, hanem a menedzsereié és a médiáé.
Helen Shapiro akkor került ismét reflektorfénybe, amikor 1986-ban pályakezdése 25. évfordulójára nosztalgia-albuma jelent meg. Már fiatal korában megpróbálkozott a filmezéssel, és a színház világában is, énekesi sikerei elmúltával csurrantak-cseppentek szerepek. A BBC Television alkalmazta, s voltak filmszerepei is, játszott az Oliver című musicalben. 1993-ban megjelentette önéletrajzát.
Egészében véve később is hiányzott az övéhez hasonló különleges hangszín a pop-rock női mezőnyéből
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Top With Me (1962)

Helen in Nashville (1964)

Helen Hits Out (1964)

12 Hits and a Miss Helen Shapiro (1965)

Not Responsible. The Very Best (1997)
 
Helen Shapiro at Abbey Road (1998)
 
The Very Best of Helen Shapiro (2007)


Helen Shapiro

Helen Shapiro

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezboritóra kell kattintani!

Helen Shapiro Helen Shapiro Helen Shapiro

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu