John Loudermilk
"Elvitte a világot a dohányfüstös utakra."

Amerikai énekes, zenész, dalszerző.

Eredeti neve: Johnny Dee Loudermilk

                       1934. március 31. Durham, North Carolina.
John Loudermilk

Ha semmi mást nem írt volna a Tobacco Roadon kívül, már akkor is beírta volna a nevét a rocktörténelembe. A dalszerzés mellett énekelt, gitározott, trombitán, trombonon és szaxofonon is játszott. A Nashville Teens által világhírűvé tett, sokak által feldolgozott Dohányföldes út nem az egyedüli kitűnő szerzeménye volt. Műfajokat tekintve is igen sokoldalú zenész - a rock and roll, a rockabilly, a klasszikus pop és rock mellett a a country is belefért az életébe.
Mélyen vallásos családjában, amelynek tagjai az üdvhadseregben „szolgáltak”, először az egyházi zene felé fordult. Tízéves korában édesanyjával együtt lépett először színpadra.
Az ötvenes  évek derekától egyre több dal szerzőjeként tűnt fel. Első ismert szerzeménye 1956-ban George Hamilton IV, a country nagy sztárja által előadott Rose and a Baby Ruth, amely bekerült a lista első tíz helyezettje közé. Nagy tetszést aratott a Language of Love című saját szerzeményével is, amelyet saját maga énekelt. Más alkalmakkor is énekelte saját szerzeményeit, de nem az előadói oldala volt a legerősebb.
Igazi világsiker lett egy évvel később a rock and roll egyik tragikus hőse, Eddie Cohran által énekelt Sitting In The Balcony című dala, amelyet szintén az első tíz közé került. A dalt ő maga is énekelte Johnny Dee néven. Valamivel később született az Ebony Eyes című szerzeménye, amellyel az Everly Brothers tündökölt,s ez is bekerült az országos tízesbe. Már az ötvenes évektől együtt dolgozott az Amerika-szerte Gitár Úrként tisztelt Chet Atkinsszel.
A világhírt a Tobacco Road hozta meg számára 1964-ben. A Nashville Teens által szenzációsan előadott bluesos-rockos dalt ő maga is elénekelte, ha nem is rosszul, de nem kiemelkedően. A hatvanas évek végén azután Eric Burdon az átalakított Animalsszel illetve a Warral is kitűnő változatot készített világsiker változatot, s kitűnő volt Edgar Winter verziója is. A dalt nem érdemtelenül tartják a pop-rock történet egyik alapslágerének. A Nashville Teens egyébként énekelte Google Eye című dalát is, amely a Toboacco Roaddal együtt bekerült a Pop Gear (Slágerrevű) című, Magyarországon is játszott zenés filmbe.
A hatvanas évek másik remek Loudermilk-szerzeménye a This Little Bird, amellyel Marianne Faithfull 6. helyezett a brit listán). Nagy siker volt ez a szám Ray Philiptől, a Nashville Teens énekesétől is (Már a hatvanas években is előadta Budapesten, majd 2010-ben a paksi bluesfesztiválra is elhozta…)
John Loudermilk szerzeményeit énekelte többek között Brenda Lee, Sue Thompson, Roy Orbison, Johnny Tillotson, Johnny Cash, Willie Nelson, a Jefferson Airplane, Lou Rawls, James Brown és a Spooky Tooth együttes, a Paul Revere and The Raiders (Az Indian Reservationt játszották listára.)
Loudermilk összesen több mint ötszáz dallal írta be nevét a pop-rock aranykönyvébe, egy sorban emlegetik őt a King-Goffin, a Bacharach David, a Leiber-Stoller és a kor többi legendás szerzőpárosával.
Saját lemezei közül az It’s My time című albuma, majd a Sitting In the Balcony című válogatása ébreszthet kellemes emléket e stílus kedvelőiben. Beválasztották a Nashville Songwriters Hall of fame és a North Carolina Music Hall of Fame tagjai sorába.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Language of Love (1961)

Twelve Sides of John D. Loudermilk (1962)

A Bizarre collection of Most Unusuals Songs (1966)

Country Love Songs (1968)

The Open Mind of John D. Loudermilk (1969)

The Best of John d. Loudermilk (1970)

Just Passing Through (1979)

Blue Train (1989)

It’s My Time (1989)

Sittin In The Balcony (1995)
John Loudermilk

John Loudermilk

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

John Loudermilk John Loudermilk John Loudermilk

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu