The Swinging Blue Jeans
"Példájuk is bizonyítja, hogy a rock and roll nem évhez kötött."

1961-ben alakult angol rock and roll együttes.

Eredeti felállás: Ray Ennis ének, gitár;

                           Bruce McCaskill gitár, vokál;

                           Les Braid basszusgitár, billentyűsök;

                           Norman Kuhlke dob.
The Swinging Blue Jeans

A Swinging Blue Jeans olyan zenekar volt, amely nem elsősorban eredetiségével, hanem robbanékonyságával és slágerérzékenységével tűnt ki a hatvanas években. Legnagyobb sikerük a Hippy, Hippy Shake, amely nélkül nosztalgiabulit lehetetlen megrendezni, de jól dolgozták fel a rock and roll korszak legnagyobb amerikai sikereit, például a Good Golly Miss Mollyt, a Shakin’ All Overt és a You’re No Good című dalokat is. Elsősorban Angliában és Európában voltak népszerűek, de legnagyobb slágereik Amerikában is felkapaszkodtak a Billboard listára.
A zenekar eredetileg Bluegenes néven kezdett együtt zenélni az ötvenes évek végén. Liverpoolból indultak, játékuk meggyőzte a Cavern Club tulajdonosait és helyet adtak a csapatnak. Egyik este vendég-együttesnek éppen a Beatles-t hívták meg. Nevüket a hatvanas évek legelején változtatták Swinging Blue Jeansre. Felléptek a hamburgi Star Clubban is, németországi felvételeikből is jelent meg lemez.
A következő években más nevezetes klubok - a Downbeat és a Mardi Gras - is fellépési lehetőséget biztosított számukra, egyre ismertebbek lettek Angliában. Első kislemezük, az It’s Too Late Now 1963-ban jelent meg a híres His Master’s Voice kiadónál, s azzal már felkerültek a legjobbak listájára, igaz nem azonnal az élmezőnybe. Közben egész éven át koncerteztek Nagy-Britanniában, majd az év végére énekelték lemezre a Hippy, Hippy Shake című dalt. Ez nem saját szerzeményük volt, de a szerzők neve az évtizedek során feledésbe merült.
Ezzel a dallal sikerült robbantania és befutnia az együttesnek: a Hippy, Hippy Shake 1964 elején a 2. volt a brit listán, sőt, Amerikában is eljutott a 24. helyezésig.
Ekkor döntöttek úgy, hogy néhány évvel korábbi amerikai slágerekkel bővítik a repertoárt. A Good Golly Miss Mollyval az élmezőny közelébe verekedték magukat hazájukban, s előkelő helyezést értek el a tengerentúlon is. Szerepelt a repertoárjukban a Tutti Frutti, az Around and Around, a Lawdy Miss Clawdy, a Save The Last Dance For Me és több más rock and roll-siker.
Sikeres kislemezeik ellenére első nagylemezük csak 1964-ben jelent meg – termászetesen csupa nagy slágerrel, így azután kelendő volt a fiatalok körében.
Koncertjeiken remek volt a hangulat, felléptek a Beatlesszel, a Dave Clark Five együttessel és sok más csapattal, amelyiknek zenei világa közel állt az övékhez.
Egyik legnevezetesebb koncertjükön 1964 májusában rajtuk kívül fellépett Cilla Black, Chuck Berry, Carl Perkins, az Animals és a Nashville Teens együttes.
A brit invázió őket is átsodorta Amerikába, de az angliai zenekarok közül nem ők voltak a legsikeresebbek.
A hatvanas évek végére elfogyott a zenekar lendülete, igaz addigra a rock and roll korszak is kifáradt. Közben meglehetősen nagy volt a zenészvándorlás, kitűnő zenészek érkeztek, például Ralph Ellis énekes-gitáros, aki a zenekar későbbi fellángolásai idején is ott volt a koncerteken. Játszott velük Terry Sylvester, a Hollies később tagja is.
A zenekarnak több lehetősége is volt megidézni a hatvanas éveket, még az ezredforduló után is, de abban a zenekarban alapító tagok már nem játszottak.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Hippy Hippy Shake (1964)

Blue Jeans Swinging (1964)

The Swinging Blue Jeans (1966)

Hippy Hippy Shake (1993)

At Abbey Road (1998)

Live Shakin' (2002)

The Very Best of Swinging Blue Jeans (2009)

Shakin' All Over (2009)
The Swinging Blue Jeans

The Swinging Blue Jeans

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Swinging Blue Jeans The Swinging Blue Jeans The Swinging Blue Jeans

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu