The Troggs
"Nem olyan vad mint szeretne lenni."

1964-ben alakult angol garage rock, rock and roll együttes.

Eredeti felállás: Chris Britton szólógitár;

                            Reg Presley ének;

                            Pete Staple basszusgitár;

                            Ronnie Bond dob.
The Troggs

A Troggs együttes az Amerikában is sikerrel szereplő brit formációk egyike. Meglehetősen brutális hangzásával jelentős mértékben hatott az egy évtizeddel későbbi punkmozgalomra és persze a kései garage rock előadókra. A banda leghíresebb száma még az amerikai Billboard listáját is vezette, s a dal szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dalának listáján. A zenekar megkapta a rangos Ivor Novello díjat is 1994-ben.
A Troggs eredetileg a Troglodytes néven gyűjtötte a rajongókat. Az 1964-es megalakulás után nem sokkal Larry Page, a rivális Kinks menedzsere a You Really Got Me című Kinks nóta sajátos, az eredetinél sokkal nyersebb feldolgozását hallva, nyomban bevállalta ezt a csapatot is.
Felfedezésük azonban még váratott magára: 1966-ban megjelent a Wild Thing (Vad dolog), amely az I Can’t Let Go című Hollies-sláger szerzőjét, Chip Taylort dicséri. Angliában „csak” második lett a dal, Amerikában viszont listát vezetett.
Larry Page nem bánhatta meg, hogy „szárnyai” alá vette a fiúkat, hiszen ettől az évtől kezdve sorra gyártották a nagy slágereket. Voltak, akik nem sokra tartották, egyenesen primitívnek találták a zenéjüket, legsikeresebb daluk megihlette Jimi Hendrix-et is, akinek változata szintén bekerült a rocktörténelem legendás dalai közé, akárcsak az eredeti verzió (Elhangzott az 1967-es Monterey Pop Festivalon is.)
Noha kétségtelenül a Wild Things volt a Troggs védjegye, a nagy generáció megőrizte emlékezetében a többi, sokak által kedvelt dalaikat, köztük. a Hi, Hi Hazel, a Give It To Me, a With a Girl Like You (brit listavezető), a Love Is All Around (Angliában és Amerikában is a tíz közé került), a Jingle, Jangle, az I Can’t Control Myself, az I Want You és a From Home, az I Can Only Give You Everything című dalaikat. (Utóbbit a Them is játszotta.) A Wild Things, a With a Girl Like You és a Love is All Around című dalaikat tartalmazó kislemezeikből több mint egymillió fogyott, aranylemez lett. Kétségtelen, hogy ezeket az egyébként rendkívül dinamikus dalokat kissé egy kaptafára szabták, a hatvanas évek végére megcsappant az érdeklődés a Reg Presley által irányított csapat iránt (A „főnök” nem volt rokona Elvisnek).
A Troggs saját dalait Reg Presley és Chris Britton szerezték, emellett azonban Chuck Berry, Dave Matthews, Rufus Thomas, menedzserük Larry Page és mások szerzeményeit is játszották.
A hetvenes és a nyolcvanas években ismét magára talált a Troggs. Készültek új lemezeik, s koncertjeiken továbbra is tombolt a közönség. Ráadásul megjelentették korábbi, sikeres lemezeiket is. Eredeti, sorlemezeik száma elérte a húszat, s emellett számos válogatás öregbítette nevüket.
A későbbi években több személyi változás történt köreikben, a legfrissebb felállásban már csak Presley és Britton maradt az alapító tagokból.
A Troggs zenéje nagyon sok brit és amerikai zenekarra hatott. Érdemes közülük megemlíteni Iggy Popot, az. R.E.M együttes, a Wet,Wet, Wet formációt. AWith a Girl Like You és a Love is All Around filmzeneként is hódított.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

From Nowhere…The Troggs (1966)

Trogglodynamite (1966)

Cellophane (1967)

Hip, Hip Hooray (1968)

Love Is All Around (1968)

Trogglomania (1970)
 
The Troggs (1975)

The Trogg Tapes (1976)

Vintage Years (1976)

Black Bottom (1982)
 
Athens Andover (1992)

Archeology 1967-1977 (1992)
The Troggs

The Troggs

Athens, Georgia&Beyond (1996)

Beat, Beat, Beat Vol 1 (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Troggs The Troggs The Troggs

Dalszövegek/Lyrics

Fotók-Videók/Photos-Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu