Wanda Jackson
„A rockabilly királynője.”

Amerikai rock and roll, rockabilly és country énekesnő, zongorista, gitáros.

Eredeti neve: Wanda Lavonne Jackson

1937 . október 20. Maud, Oklahoma.
Wanda Jackson

Wanda Jackson a rock and roll korszakának egyik legnagyobb sztárja volt az ötvenes évektől kezdve. Később belekóstolt a countryzenébe, s nem volt idegen tőle a gospel sem. A hölgyek körében nem volt túl általános a hangszeres játék, ő azonban egyaránt jól bánt a gitárral és jól boldogult zongorán is. 2009 óta a rock and roll halhatatlanja, s bekerült a 40 legnagyobb countryénekesnő közé is. Talán ő énekelte a legtöbb rock and roll számot, de inkább a kor divatos szerzőinek és férfielőadóinak dalaiból élt, kevés volt a saját „anyaga”.
Wanda Jackson családjával együtt kisgyermekként Kaliforniába került. Zsenge korában kapta első gitárját, apja bíztatta, hogy tanuljon zenélni. 11 éves korában saját rádióműsora volt, tizenévesen tehetségkutatót nyert. Oklahomába visszatérve 17 éves korában a Decca szerződést kötött vele, elsőre country-dalokat vártak tőle. Elnevezték női Little Richard-nak, Elvis Presley-nek – nem véletlenül, hiszen példaképeinek dalai közül jó néhány a repertoárjába került. Stílusa főleg Little Richardéval mutatott rokonságot.
Első klasszikus rock and roll albuma, a Wanda Jackson 1958-ban jelent meg. Előtte már a countrylista élvonalába került az I Gotta Know című dala, s később is ebben a műfajban aratta sikereit. Első nagy rock and roll sikerei között emlékezetes volt a Fujiyama Mama, a Let’s Have a Party, Elvistől Presleytől a Hard Headed Woman és a Hound Dog, Little Richardtól a Tutti Frutti és Rip It Up aratott nagy sikert. Nyers, rendkívül eredeti hangja a rock and roll-korszak kezdetén a népszerű előadók közé emelte. Sokan összetévesztették Brenda Lee-vel, vetélytársnője azonban előbbre jutott a listákon.
A hatvanas években megpróbálkozott a saját szerzeményekkel, közülük igen jól sikerült a „Right or Wrong”, amely előkelő helyre került a „szaklistán”, akárcsak az „In The Middle of a Heartache”. Ezekkel a dalokkal el is búcsúzott a slágerlisták előkelőbb helyeitől, igaz, később több felvétele bekerült a harminc legjobb közé.
Több mint negyven sorlemeze, rengeteg válogatása jelent meg az évtizedek során, s ezekből jócskán jutott pályafutásának későbbi éveire is. Wanda Jackson, a There’s a Party Going On és a Right or Wrong volt korai éveinek legjobbja. Utána évtizedeken át a countryból tartotta el magát, majd 1984-ben megjelent a kitűnő Rock&Roll Away Your Blues, s az új évezredben is sikeres lemezzel emlékezett Elvis Presleyre. 2011-ben rock and roll és country-össszeállítással rukkolt elő.
A country mellé később vallásos témájú dalokat is énekelt, ezekből is kikerekedett egy-két album. A nyolcvanas években megjelent remek rock and roll album fogadtatása meg sem közelítette a korai lemezekét. Fellépett Dollyval Budapesten a nyolcvanas években, majd az új évezredben Bécsben is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Wanda Jackson (1958)

There’s a Party Goin’ On (1959)

Rockin’ with Wanda! (1960)

Right or Wrong (1961)

Wonderful Wanda (1962)

Blues in My Heart (1964)

Closer To Jesus (1967)

Wanda Jackson Salutes The Counbtry Music Hall of Fame (1967)

Wanda Jackson in Person (Live) (1969)

Country Keepsakes (1973)

Rock and Roll away Your Blues (1984)

Let’s Have a Party (1986)

Rockin In the Country: The Best of Wanda Jackson (1990)

Vintage Collection Series (1996)

Tears Will Be the Chaser for Your Wine (1997)

Queen of Rockabilly (2000)
 
Wanda Rocks (2002)

Heart Trouble (2003)

I Remember Elvis (2006)

The Party Ain’t Over (2011)

The Queen of Rockabilly Salutes The King (2011)
Wanda Jackson

Wanda Jackson

Wanda Jackson

Wanda Jackson

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Wanda Jackson Wanda Jackson Wanda Jackson

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu