Luis Bunuel                       A durva

A durva

1960-ban Bunuel visszatérhetett Spanyolországba, hogy elkészítse Viridiana című filmjét, de befejezése után az alkotást egyházellenesnek találták, s igye-keztek lehetetlenné tenni bemutatását. Mégis sikerült kicsempészni a Cannes-i Filmfesztiválra, ahol elnyerte a fődíjat.
1962-ben készült Bunuel újabb jelentős mexikói alkotása, Az öldöklő angyal egy vacsora vendégseregéről amely képtelen elhagyni a helyszínt. Ezt a filmet is erős antiklerikális tartalommal vádolták. Ekkoriban azonban Bunuel már világszerte elismert művész volt, így tetszése szerint valósította meg elképzeléseit.
Az 1964-es Egy szobalány naplója volt a legnyíltabban politizáló filmje, ebben egy francia dekadens arisztokrata család századfordulós történetét aktualizálva a kibontakozó fasizmus metaforáját adta a rendező. A 42 perces Oszlopos Simeon a remete megkísértését meséli el, A nap szépe pedig egy középosztálybeli asszony fantáziálásáról szól, de a nagyon különböző cselekmény ellenére ez a két film is Bunuel munkásságának központi motívumait bontakoztatja ki.

A durva

Üvöltő szelek
Üvöltő szelek (1954)

Robinson Crusoe
Robinson Crusoe (1954)

Az ábrándok villamoson utaznak 

Az ábrándok villamoson utaznak

Az ábrándok villamoson utaznak

Az ábrándok villamoson utaznak 
Az ábrándok villamoson utaznak (1953)

A folyó és a halál 

A folyó és a halál (1954)

Archibald Cruz bűnös élete

Archibald Cruz bűnös élete 

Archibald Cruz bűnös élete (1955) 

Archibald Cruz bűnös élete 

Vissza   -   Tovább

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu