Stanley Kubrick

(1928 - 1999)

A New York-i születésű Kubrick, fotoriporterként kezde pályáját, s a Look ma-gazinban megjelent képeivel komoly sikereket könyvelhetett el a fotózás vilá-gában. Filmezéssel az 50-es évek elején kezdett foglalkozni, dokumentum-filmeket készített. Ezek amatőr technikával készültek, ő maga fényképezte és vágta a filmeket. 1951: A küzdelem napja, A repülő apa, 1953: The Seafarers.

53-ban készití el első játékfilmjét, a minimál költségvetéssel készült  Félelem és vágy című alkotást, amely a második világháború néhány pillanatába ad be-tekintést. Az 1955-ös, A gyilkos csókja még mindíg szerény körülmények között forgatott alkotás de mindkét film magán viseli azokat a megkülönböztető jegye-ket, művészi kifejezőeszközöket, melyek szinte egyedülállóan egységes életművét jellemzik. 1956-ban már professzionális körülmények között készítí el a Gyilkosság című munkáját, a világban mindenhol jelenlévő rasszizmusról.

Az igazi áttörést azonban az 1957-ben, Kirk Douglas főszereplésével készített A dicsőség ösvényei című film hozta meg. A mind technikai, mind tartalmi szem-pontból feltünést keltő alkotás (az I. világháborúban a francia hadseregben előfordult méltánytalan katonai bánásmód története), egyből világhíressé tette rendezőjét. A militarizmus gyakorlatát és pszichológiáját ábrázoló műnek mind kompozíciója és kamerakezelése, mind erőteljes (botrányos: Svájcban betiltották a vetítését) mondanivalója nagy hatást gyakorolt a korabeli filmművészetre.

Vissza        Tovább

copyright © László Zoltán 2010
e-mail: Literatura.hu