Pier Paolo Pasolini
(1922 - 1975)

Olasz író, költő, kritikus, forgatókönyvíró és rendező. Bolognában született. Apja katonatiszt, anyja tanítónő. Szüleivel való bonyolult kapcsolata egész életére rányomja a bélyegét. Első, friuli dialektusban írt verseskötete 1942-ben jelenik meg. A bolognai egyetemen 1945-ben kap tanári diplomát.
Kitörölhetetlen nyomot hagy benne öccse erőszakos halála is (jugoszláv partizánok gyilkolták meg 1945-ben). 1945 és 1949 között Casarsában tanít.  Egész életében mind reménytelenebb kísérleteket tesz arra, hogy a gyerekkor, az egyszerű friuli emberek archaikus tisztaságát újra megtalálja. A mítosz és valóság, a szent és a profán tragikus szembenállása - amit csak a halál oldhat fel - valamennyi művének központi témája lesz.
1949-ben édesanyjával Rómába költözik. Két korszakalkotó regénye mellett újabb verses tanulmánykötetei is megjelennek. Pasolini sem életében, sem műveiben nem hajlandó semmiféle dogmát, tekintélyelvet tiszteletben tartani, ezért állandó támadások érik. A filmhez, mint a valóságot a legközvetlenebb módon megragadó kifejezőeszközhöz, a hatvanas évek elején fordul, az írást azonban soha nem hagyja abba. Máig tisztázatlan körülmények között meggyilkolják Rómában.
1961-ben, harminckilenc évesen rendezi első filmjét, A csórót. A római külvárosban talál rá a hozzá hasonlóan más, számkivetett hősökre, akik csak törvényszegéssel tudják kifejezni tiltakozásukat a minden autentikus értéket elpusztító korabeli olasz társadalom ellen.

Vissza      Tovább

copyright © László Zoltán 2010
e-mail: Literatura.hu