Franco Zeffirelli
( 1923 - )

Franco Zeffirelli

 

A makrancos hölgy 1967 

A makrancos hölgy

A makrancos hölgy

A makrancos hölgy

Romeó és Júlia 

Romeó és Júlia (1968) 

Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia 

Rómeó és Júlia (1968) 

Napfívér, holdnővér
 

Napfívér, holdnővér (1972) 

Napfívér, holdnővér

Napfívér, holdnővér (1972) 

    Franco Zeffirelli, eredeti nevén Gianfranco Corsi Építészi diplomát szerzett a Szépművészeti Akadémián, majd a firenzei rádió színtársulatának lett a tagja. Előbb díszlettervezőként, majd operarendezőként vált ismertté Olaszországszer- te, s hamarosan az Egyesült Államok nagyvárosainak operaházai is meghívták vendégrendezőnek.
Filmkészítéssel Luchino Visconti hatására kezd foglalkozni a negyvenes évek második felében: Visconti rendezőasszisztense a Vihar előtt (1948), A szépek szépe (1951), az Érzelem (1954) forgatásakor, segédrendező Roberto Rossellini és Vittorio De Sica néhány filmjének elkészítésénél is. Az ötvenes-hatvanas években - miközben hazáján kívül Londonban is, Párizsban is színpadi rende- zőként, főként Shakespeare-művek és klasszikus operák előadásával arat sikereket, elkészíti a Bohémélet (1966) filmváltozatát Mirella Freni és Gianni Raimondi főszereplésével.1967-ben világsikerű filmet forgat - Elizabeth Taylorral és Richard Burtonnel - Shakespeare Makrancos hölgy című vígjátékából, majd a Rómeó és Júlia (1968) következik Zeffirelli nagy Shakespeare-sorozatában.
       A két Oscarral jutalmazott filmalkotás minden idők egyik legsikeresebb Shakespeare-adaptációja - apróbb változtatásokkal, de hű az eredeti szöveg- hez, nem modernizál, látványában igyekszik visszaadni a kor atmoszféráját. Sikerült viszont átélhetővé és megkapóvá varázsolnia, vászonra vinnie azt, ami Shakespeare korában, a hatvanas évek végén, és a huszonegyedik század né- zője számára is ugyanúgy értelmezhető: szenvedélyt, erkölcsöket, vívódást, lel- kiismeretet, bűntudatot, fájdalmat, és a szerelem - giccs nélkül nagyon nehezen bemutatható - éteri, fájdalmas gyönyörűségét.

Názárethi Jézus

Názárethi Jézus 
Názárethi JézusNázárethi Jézus (1977) 

Vissza   -   Tovább

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu