Kingston Trio
“A Tom Dooley a világ legismertebb folksikere.”

1957-ben alakult amerikai folktrió.

Első felállás feloszlott 1967-ben, újraalakult 1976-ban.

Eredeti tagok: Nick Reynolds (+2008)

                      Bob Shane

                      Dave Guard (+1991)
Kingston Trio

A Kingston Trio Billboardot is vezető Tom Dooley című (nem saját szerzeményű) balladája - eredetileg népdal volt - a folkzene klasszikus darabja, a folk és a country igazi örökzöldje, évtizedeken át nemzedékek énekelték. Két Grammy-díjat gyűjtött be a trió (egyiket éppen ezért a dalért), 2010-ben Grammy életműdíjat kapott az eredeti felállású trió. Az amerikai Kongresszusi Könyvtár is történelmi jelentőségűnek ismerte el a Tom Dooley-t. 1957. decemberi megjelenése után százezrek énekelték, egy kettőre aranylemez lett.
Több albumuk is listát vezetett, s nem csak a folklistákon jegyezték, hanem az országos Billboard 200-on is. Sok a bizonytalanság az eredeti trió megalakulásának időpontja körül, a legvalószínűbb hogy az eredeti formáció (Reynoldsszal, Shane-nel és Guarddal) 1957-ben kezdett folyamatosan zenélni. Guard és Shane azonban iskolatársként korábban ismerték egymást, zenéltek is együtt. A trió alakulása előtt Reynolds szintén muzsikált apjával és testvéreivel. A Kingston Trio-ra jelentős hatást gyakorolt Pete Seeger és az őt kísérő The Weavers együttes.
Albumaik közül a Kingston Trio, a Kingston Trio at Large, a Here We Go Again, a Sold Out és a String Along - valamennyi listavezető volt - ma már beszerezhetetlen ritkaság.
Néhány híres dalt érdemes megemlíteni a folk koronázatlan királyainak repertoárjából: Pete Seeger felejthetetlen dala, a Where Have All The Flowers Gone?, Hard, Ain’t Hard, Reverend Mr. Black, "M.T.A.", The Tijuana Jail, Green Back Dollar, de több tucat vált ezeken kívül is országos és nemzetközi sikerré. Sikerdaluk volt a sokak által énekelt Sloop Jophn B., a Bay of Mexico, a Wimoweh, a When The Saints go Marchin’ In, s még hosszan lehetne sorolni.
Az együttesnek nem csak lemezei voltak hallatlanul sikeresek, hanem fellépéseik is élményszámba mentek. Közönségük élvezte, ahogy az énekesek – s nemcsak az eredeti triótagok - évődtek a színpadon, vevő volt humorukra. A Kingston Trio a beatkorszak kezdetéig, hozzávetőleg a Beatles megjelenéséig maradt a csúcson – elsősorban Amerikában. A három alapító tag közül Dave Guard 1961-ben elhagyta társait, mert másfajta zenét akart csinálni. Ezután évekre John Stewart lépett a helyére. A hatvanas évek második felében a keményebb rock előtérbe kerülése a Kingston Triót háttérbe szorította.
A trió 1967-től évekig nem adott életjelet, Shane 1981-ben verbuválta össze, amelyhez Reynolds is csatlakozott, aki a csapat szünetelése idején a családjának élt. Shane szólóban és különböző formációkkal próbálkozott, egyebek között a The New Kingston Trióval, lemezeket is készített. 1982-ben ismét együtt lépett színpadra Reynolds, Shane és Guard kísérőzenészekkel együtt. A Kingston kitűmő kísérőzenésze volt Ben Schubert gitáros, hegedűs, bendzsós, valamint Paul Barielson basszusgitáros.
Lemezeik közül jó néhány megjelent a CD-korszakban is. Kiadták ebben a formátumban többek között a korábban ismeretlen An Evening With The Kingston Trio című korongot, a Children of The Morning valamint a Stay Awhile című albumokat.is.
A trió aktivizálódása után újabb lemezeket jelentetett meg és nagy sikerrel koncertezett, új zenésztársakkal, hiszen a trió eredeti tagjai közül Reynolds és Guard meghalt, Shane is gyengélkedett.
A Kingston Trio dalaival, előadásmódjával jelentős hatást gyakorolt többek között Bob Dylan és Joan Baez zenei világára és pályafutására, mindketten több dalát feldolgozták. Rajtuk kívül a legkülönbözőbb zenészek tekintették forrásnak a triót, köztük a Beach Boys, az Eagles, a Buffalo Springfield, a Mamas and Papas, a Byrds, a Jefferson Airplane, az ABBA és a Bee Gees zenészei.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

Tom Dooley (1958)

Nagylemezek:

Kingston Trio (1958)
From The Hungry I (1959)
Stereo Concert (1959)
Kingston Trio at Large (1959)
Here We Go Again (1959)
Sold Out (1960)
String Along (1960)
The Last Month of The Year (1960)
Close Up (1961)
Encores (1961)
Goin' Places (1961)
College Concert (1962)
The Best of Kingston Trio (1962)
Something Special (1962)
Time To Think (1963)
The Kingston Trio (Nick Bob John) (1964)
The Folk Era (1964)
Stay Awhile (1965)
Children of The Morning (1966)
Looking for The Sunshine (1983)
Aspen Gold (1989)
The Lost Masters (1997)
The Decca Years 3 CD Box (1998)
The Essential Kingston Trio (2006)
The Final concert (2007)
Flashback! 1963 (Live) (2009)
Kingston Trio

Kingston Trio

Kingston Trio

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Kingston Trio Kingston Trio Kingston Trio

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu