The Mamas & The Papas
"Nem csak Kalifornia álmodott róluk."

1965-ben alakult amerikai folk-rock, pszichedelikus rock énekegyüttes.

Eredeti felállás: John Phillips

                           (Mama) Cass Elliott

                           Michelle (Gilliam) Phillips

                           Denny Doherty
The Mamas & The Papas

A dübörgő rockzene, a soul és rhythm and blues időszakában, a hatvanas évek második felében működött, a vokális stíllus egyik legnagyszerűbb formációja, a The Mamas and Papas. Az együttest John Phillips alapította korábbi folkrock csoportok romjain. Főnök, első számú szerző, szervező és „hang” egy személyben. Szervezői tevékenységét az együttesen kívülre is kiterjesztette. A kanadai Denny Doherty és Michelle Plillips is kivették részüket a dalgyártásból, akárcsak az utoljára csatlakozó, termetes Cass Elliott, aki joggal kapta a Mama nevet, (John lett a Papa). John különös ismertetőjele, hogy a legforróbb kaliforniai nyarak idején is ritkán mutatkozott fejfedő, leginkább kucsma nélkül.
A New Yorkban alakult társulat 1965-től a nyugati parton telepedett le. Első kislemezük, a Go, Where You Gonna Go még ebben az évben megjelent, akárcsak a világhírnevet jelentő California Dreamin’ is. A következő év hozta az első albumukat, az If You Can Beleve Your Eyes and Ears-t, amely vezette a Billboard 200-as listáját. Másik világra szóró szóló daluk, a Monday Monday is 1966-ban jelent meg, listavezető lett és Grammy-díjat is kapott..
A Mamas and Papas 1967-ben fellépett az első jelentős fesztiválon, a kaliforniai Montereyben (egyik fő szervezője John Phillips). Dalaik hallhatók a fesztivál négylemezes válogatásán, de önállóan is megjelentek.
Már 1966-ban voltak személyes összezördülések, egy időre Michelle kivált a kvartettből, Jill Gibson állt a helyére. A montereyi fesztiválon ismét együtt szerepeltek. Mama Cass szólósikere, a Dream a Little Dream of Me után, 1968-ban a klasszikus felállás megszűnt, bár John igyekezett életben tartani az együttest, de ez csak 1972-ig sikerült.
Nem volt hippibanda a Mamas and Papas, de a virággyermekek lelkéből énekelt, a California Dreamin a himnuszuk lett. Három említett világslágerén kívül az együttes jegyezte a kitűnő Got a Feelin, a Creque Alley című saját számokat, valamint a Do You Wanna Dance, az I Saw Her Again, I Call Your Name, a Spanish Harlem, vagy a Dancing On The Street című feldolgozásokat, mind nagy siker lett.
A Monday, Mondayt énekelte-játszotta többek között Herb Alpert, Art Blakey, Marianne Faithfull, Petula Clark, a Fifth Dimension, Sergio Mendes és Brasil 66. A California Dreamint repertoárjába vette George Benson, José Feliciano, Lionel Hampton, Queen Latifah, a Carpenters, a Beach Boys, a R. E. M és a Seekers. Összesen 11 daluk került a Top 40 listára, s világszerte közel 50 millió lemezüket adták el, számos válogatásuk jelent meg. Az együttes a rock halhatatlanja és bekerült a vokális együttesek dicsőségcsarnokába.
Mama Cass képességeihez mérten szerény szólósikereket aratott. Több kislemeze jelent meg, egyikük sem volt túlzottan kelendő. A poptörténet egyik legszebb hangú énekesnője londoni koncertjét követően hunyt el 1974-ben szívroham következtében.
John Phillips, 1962 és 1968 között volt Michelle férje. Az együttes feloszlása után dolgozott Jimi Hendrix-szel, Janis Joplin-al, Patti Labelle-lel, a Hall and Oatesszal, John Denverrel, a Fifth Dimensionnal , közreműködött Mama Cass és mások lemezein. Journeymen néven saját együttese volt a hetvenes években. 2001-ben hunyt el szívrohamban, Doherty 2007-ben halt meg, Michelle ma is jól tartja magát.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

If You Can Believe Your Eyes and Ears (1966)

The Mamas and Papas (1966)

Deliver (1967)

Farewell To First golden Era (1967)
 
The Papas and Mamas (1968)

Monterey International Pop Festival (1971)

People Like Us (1971)

California Dreamin’: Live in Concert (1998)

Dreamin' Live (2005)

Icon (2011)
The Mamas & The Papas

The Mamas & The Papas

A CD-k online megvásárolhatók, csupén a lemezborítóra kell kattintani.

The Mamas & The Papas The Mamas & The Papas The Mamas & The Papas

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu