Merle Haggard
"Sokoldalú, elsősorban country-orientált zenész."

Amerikai gitáros, énekes, elsősorban a country és western műfajban, dalszerző.

Eredeti neve: Merle Ronald Haggard

                       1937. április 6. Bakersfield, California.
Merle Haggard

Merle Haggard a hatvanas évek elejétől ismert előadó és szerző. Példaképei között olyan „ősök” találhatók, mint Lefty Frizzell, Jimmie Rogers, Bob Willis, Hank Williams, de sokat tanult Johnny Cash-től, a feketeruhástól is. Nagyon hamar kialakította saját stílusát a műfajon belül. Az évtizedek során tizennégy albuma és közel 40 kislemeze volt listavezető csak a Billboardon. Két Grammy-díjat nyert, egy lemze bekerült a Grammy halhatatlanjai közé. Ő maga a countryzene halhatatlanja, többször volt a műfajban az év előadója, a dalszerzők nashville-i halhatatlanjai közé is beválasztották, de ezeken kívül is számos elismerés birtokosa. A bluesos beütésű Bakersfield Sound megteremtője, az akusztikus műfajt „átvezette” az elektronikus hangszerre. Az általa játszott countryzenére más amerikai műfajok, a blues és a jazz is hatottak.
Nehéz gyermekkora és fiatalkora volt, szüleiről nem sok emléke maradhatott, hiszen kilencéves korában árvaságra jutott, addig is egy lakókocsiban éldegéltek együtt valahol Kaliforniában. Gyermekkorától kezdve zenélt, első saját gitárját 12 éves korában kapta ajándékba. Tizennégy éves korában kezdett zenélni egy barátjával.
Az árvaházak falai között nőtt fel, s amikor kikerült az intézet falai közül, bizony nem riadt vissza a lopásoktól, de a "keményebb"rablásoktól sem. Többször volt börtönben, többek között a legendásnak számító St.Quentinben is. Itt hallotta egyszer koncertezni Johnny Cash-t, s elhatározta, ő is énekelni fog. Szabadulása után, a hatvanas évek elején Cash segítette őt.
Az ötvenes években egyik példaképe, Lefty Frizzell addig nem volt hajlandó fellépni, amíg őt nem engedték a mikrofon elé – a közönség szeretettel fogadta. Amikor első lemeze 1962-ben megjelent, a publikum segítette a listán a jobb helyekre. Abból a lemezből egyébként pár száz darabot adtak el.
Első ismert dalai egyikének a címe: Skid Row volt. Felvételt készített vele a Tally Records, majd a hatvanas évek elején szerződtette a Capitol – ekkortól vált neve szélesebb körben ismertté. Csakhamar több dala felkerült a Top 40-es listára.
A hatvanas évek második felétől Merle Haggard a műfaj „szupersztárja”. Egymás után kerülnek dalai a Billboard és más listák élvonalába. Első listavezető dala a The Fugitive, amelyet közel negyven követett egészen a nyolcvanas évek végéig.
Haggard leghíresebb dalai: a Sam Hill, a Hungry Eyes, a The Bottle Let Me Down, a Killer, a Three Theme, a Mama Tried, a The Legend of Bonnie and Clyde és a The Working Man Blues – de természetesen ízlés szerint választható más is, az óriási termésből.
Első albuma 1965-ben jelent meg. Csupán sorlemezeinek száma egyébként megközelíti a százat – ezek közül több mint 10 került első helyre.
Haggardot a hetvenes évektől kezdve Woody Guthrie legendás folkénekes és szerző örököseként emlegették, de nem azon az úton haladt, mint Guthrie. Amerika-szerte élvezett hatalmas népszerűségét jól tükrözik a lemezei.
Nemcsak a country-listákon, hanem a poplistákon is többször élre tudott kerülni, vagy be tudott kerülni az élvonalba. Semmiféle rockinvázió nem tudta elhallgattatni az évezredforduló óta is fáradhatatlan énekest. Kétségtelen, hogy az utóbbi években sokkal kevesebb dala kerül be az élmezőnybe, s csökkent fellépéseinek száma is. Az eddig kapott Grammy-díjak száma nincs arányban szerteágazó zenészi tevékenységével, mindenesetre jelzi, hogy szakmailag is értékelték.
A viszonylag csendes 90-es évek után az új évezredben ismét „belehúzott” Haggard, több lemeze is megjelent, ezeket is lelkesen fogadta a közönség és elismeréssel üdvözölte a szakma is.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek: (válogatás)
The Fugitive (1967)
Sing Me Back Home (1968)
Mama Tried (1968)
Working Man Blues (1969)
Hungry Eyes (1969)
The Fighting Side of Me (1970)
Grandma Harp (1972)
I Woonder If The Ever Think of Me (1973)
Old Man from The Mountain (1974)
Movin On (1975)
The Roots of My Waiting (1976)
Cherokee Maiden (1976)
Bar Room Bzddies (1980)
Yesterday Wine (1982)
Pancho and Lefty (1983)
Twinkle, Twinkle Lucky Star (1987)
Nagylemezek:
Stranger (1965)
Swinging Door and The Bottle Let Me Down (1966)
I Am a Lonesome Fugitive (1967)
Sing Me Back Home (1968)
Mama Tried (1968)
Same Train a Different Time (1969)
A Tributre To The Best Damn Fiddler Player
In The World (1970)
Someday We’ll Look Back (1971)
Let Me Tell you about a Song (1972)
The Roots of My Raising (1976)
Back To the Bar Rooms (1980)
Big City (1981)
Going Where The Loneky Go (1982)
Pancho&Lefty (1983)
Curb (1996)
Merle Haggard

Merle Haggard

Merle Haggard

Roots Vol 1 (2001)
Chicago Wind (2005)
The Bluegrass Sessions (2007)
5 Classic Albums (2013)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Merle Haggard Merle Haggard Merle Haggard

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu