Pat Metheny
" A dzsesszgitár virtuóza."

Amerikai dzsesszgitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: Patrick Bruce Metheny

                       1954. augusztus 12. Lee's Summit, Missouri.
Pat Metheny

A jazz középgenerációjának kimagasló művésze Pat Metheny amerikai gitáros, aki éppen csak betöltötte huszadik életévét, amikor berobbant a műfaj világszínpadára. Azóta élvonalban van, s bár évek választják el 60. születésnapjától, 18 Grammy-díjat, valamint Miles Davis-díjat őriz vitrinjében. Volt, amikor a Pat Metheny Group hét egymást követő évben vitte el a Grammyt. Legutóbb 2007-ben kapta meg a legrangosabbnak tartott trófeát. Több alkalommal választották az év jazzgitárosává. A közönség körében is népszerű, amint azt albumainak előkelő helyezései bizonyítják. Hangszerének virtuóza, aki gyakran vállalkozik kirándulásokra más műfajokba is, például a rock- és a folkzenébe.
Nyolcéves korától franciakürtön játszott, majd tizenhárom éves korától áttért a gitárra. Még nem töltötte be a húszat, amikor már a világhírű vibrafonos, Gary Burton együttesében bizonyíthatott. Képességeire jellemző, hogy a hetvenes években tanithatta hangszerét a bostoni Berklee College of Music-ban. (Ez a műhely zenészek sokaságának a vágyálma.) Már a hetvenes évek derekán interjút készített vele a tekintélyes Guitar Player Magazine munkatársa.
Első lemezét 1975-ben jelentette meg, a Bright Size Live nagy feltűnést keltett szakmai körökben, s megszerette a közönség is. 1978-ban került a boltokba első korongja a Pat Metheny Grouppal (ugyanez volt az album címe is) , s önálló pályafutását is ettől kezdve számítják.
Metheny fiatal korától kezdve nagyszerű zenészek sokaságával játszott, köztük Miles Davisszel, Herbie Hancock-kal, Ornette Colemannel, Jack DeJohnette-el, Charlie Hadennel, Joe Zawinullal, Keith Jarrettel, Jaco Pastoriusszal, de dolgozott Joni Mitchellel , a folkzene világszerte elismert énekesnőjével, valamint az egyik legnagyobb hatású rockénekessel, a rock egyik nagyágyújával, David Bowie-val is. Játszott fivérével, a trombitás Mike-kal is.
Gary Burton együttesében ismerte meg zseniális billentyűsét, Lyle Maist, akivel első együttesét alakította, s akivel hosszú időre kikötöttek egymás mellett, jelenleg is tagja együttesének..
A nyolcvanas években is folytatta szárnyalását szólóban, duóban, trióban és kvartettben. Koncertezett és lemezt jelentetett meg a dzsessz olyan kiválóságaival, mint Jim Hall, Roy Haynes, Chic Corea, John Scofield, Brad Mehldau, Milton Nascimentdo, Steve Reich, Sonny Rollins és visszatért Gary Burtonhöz is. Kitűnően megértették egymást Steve Rodby és Richard Bona basszusgitárossal, Paul Vertico dobosssal, de hosszan lehetne sorolni kitűnő zenésztársait. A nyolcvanas évek elején kapta első Grammyjét együttesével készített Offtramp című korongjáért.
Pat Metheny a kilencvenes évektől kezdve gyakran lépett fel Magyarországon, legutóbb tavaly élvezhették a hazai jazzrajongók játékát. A kitűnő gitáros immár bő harminc éve bonyolít turnékat a világ minden táján. Koncertjeinek száma évente eléri a 120-140-et. Nyolc albuma vezetett listát, s további bő tucatnyi került a legjobb tíz közé.
Közel ötven sorlemeze, rengeteg válogatása jelent meg az évtizedek során, bizonyítva tartós „piacképességét” A legutóbbi 2011-ben megjelent albumának címe What’s It All About.
Pat Metheny nemcsak a hagyományos gitár mestere, hanem a 12 húros hangszeré és az Ibanez 100 gitáré, amelynek kifejlesztésében közreműködött. Készítettek számára 42 húros Picassót, amelyet főként „vendégszereplései” alkalmával használ. Mint minden kiemelkedő művész, Metheny szakértője a szintetizátoroknak is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Bright Size Life (1975)

Watercolors (1977)

Pat Metheny Group (1978)

80/81 (1980)

American Garage (1980)

Offtramp (1981)

Travels (1983)

The Falcon and The Snowman (1984)

First Circle (1984)

Song X (1985)

Still Life (1987)

Letter from Home (1989)

Seacret Story (1992)

I Can See Your House From Here (1993)

The Road To You: Recorded Live in Europe (1993)

We Live Here (1994)

Imaginary Day (1997)

Jim Hall&Pat Metheny (1999)

Trio 99-00 (2000)

Move To The Groove (2001)

Speaking Of Now (2002)

Upojenie (2002)

One Quiet Night (2003)

The Way Up (2005)

Metheny Mehidau (2006)

Quartet (2007)

Orchestrion (2010)

What’s It All About (2011)
Pat Metheny

Pat Metheny

Pat Metheny

Pat Metheny

Pat Metheny

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani !

Pat Metheny Pat Metheny Pat Metheny

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu