Ike And Tina Turner
"Ritmus és rock a javából."

1959-ben alakult amerikai rhythm and blues duó. 

Eredeti felállás: Ike Turner ( Izear Luster Turner)
                           1931. november 5. – 2007. december 12.

                           Tina Turner (Anna Mae Bullock)
                           1939. november 26.
Ike And tina Turner

Ike és Tina Turner fergeteges kettőse slágerek tucatjaival tört fel a sikerlistákra. A duett 1991-ben a rock and roll halhatatlanja lett. Bár egyetlen dalukkal sem sikerült a lista élére kerülniük, számos sikerükkel jutottak fel a listák első tíz helyének valamelyikére. Egyik legnagyobb slágerüket, a Proud Maryt, Grammy-díjjal ismerték el. Több film készült koncertjeikről.
A két énekes 1956-ban szerzett tudomást egymásról, az ötvenes évek végén összeházasodtak Ike Turner az ötvenes évek elejétől a Kings of Rhythm együttes énekese, gitárosa és zongoristája volt. Amikor a tizenéves Tinával összekerültek (pályáját ld. külön szócikkben), Ike and Tina Turner Revue című showműsorukkal arattak sikereket. A soul, a funky és a rock sajátos ötvözetét játszotta a duó, amelyet a színpadon az Ikett nevű vokáltrióval megerősítve, egészséges színpadi erotikus showkat mutattak be. Világraszóló sikereik a 60-as évek elején kezdődtek, amikor elsőként az A Fool In Love és az I Idolize You című számuk felkerült a slágerlistákra, s csakhamar a 2. helyig jutott. Szép siker volt, sok feldolgozást megért a Hold On és a Love Like Yours.
A páros sikert sikerre halmozott, és a hatvanas évek szupersztárjaivá válnak. Első Grammy-jelölt daluk az It’s Gonna Work Out Fine, amely a listán is 2. helyezett lett. Ezt a dalukat, akárcsak a River Deep Mountain High című dalt nagyon sokan feldolgozták az évek során – amúgy éppen csak befért a Billboard százas llistájára.
A kitűnő duó bátran nyúlt más kortárs előadók sikereihez, mint például a Creedence Clearwater Revival Proud Maryjéhez, amely a Grammy-díj mellett kiemelkedő koncertsiker és a listán is 4. helyezést ért el, vagy a Beatles Come Togetherjéhez – amely szintén a Billboard 100-as lista legjobbjai közé jutott. Természetesen nem kellett ahhoz a listák élvonalába kerülni ahoz, hogy a közönség befogadja a Nutbush City Limits, az I Wanna To Takem You Higher és több más dalukat. A Rolling Stones 1969-es turnéján Ike és Tina Turneré volt a bemelegítő show.
A rendszeresen italózó és drogozó Ike Turner hosszú éveken át kemény terror alatt tartotta, ütötte-verte párját, aki ezt 1974-ig tűrte, aztán elvált tőle. A kettős szakmai kapcsolata nem sokkal ezután véget ért.
Ike Turner meglehetősen rossznéven vette, hogy volt felesége a világ elé tárta a kegyetlen bánásmódot. Egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy Tina csak annyit kapott, amennyit megérdemelt.
Ike Turner, akinek Rocket 88 című dala komoly siker volt a pályája elején, nem aratott komolyabb szólósikereket, de a pályatársai szívesen dolgoztak vele. A kilencvenes évek közepén Taking Back My Name (Visszaveszem a nevem) címmel írt egy dalt, és könyve is jelent meg ezzel a címmel. Gyakran szerepelt bluesműsorokban, lemezei jelentek meg. 2001-ben Grammy-díjra jelölték Here and Now című albumát. A 2006-os Risin With The Blues , megkapta a Grammy-díjat Többször kiérdemelte a legrangosabb bluesdíjat, a W. C. Handyt.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

The Soul of Ike and Tine Turner (1960)
Dance With Ike&Tina Turner and Their Kings of Rhythm Band (1962)
Dynamite (1963)
Please, Please , Please (1963)
Ike and Tina Turner Revue (1964)
Ike and Tina Turner Show (1965)
River Deep Mountain High (1966)
Live! The Ike and Tina Turner Show (1967)
So Fine (1968)
Outta Season (1969)
Ike&Tina Turner In Person (1969)
The Hunter (1969)
Come Together (1970)
What You Hear Is What You Get (1971)
Nuff Said (1971)
Feel Good (1972)
Let Me Touch Your Mind (1972)
Gospel According To (1974)
Nutbush City Limits (1973)
Delilah’s Power (1977)

Ike Turner nagylemezek:

Ike Turner&The Kings of Rhytm (1963)
Ike Turner Rocks The Blues (1963)
Blues Roots (1972)
I’m Tore Up (1978)
The Edge (Tina Turnerrel) (1980)
My Blues Country (1996)
A Black Man’s Soul (2003)
His Woman, His Man (2004)
Risin’ With the Blues (2006)
Ike And Tina Turner

Ike And Tina Turner

Ike And Tina Turner

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ike And Tina Turner Ike And Tina Turner Ike And Tina Turner

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu