Box Tops
„A levelet elküldték, megérkezett.”

1967-ben alakult amerikai fehér soul együttes.
eredeti név: The Devilles

Eredeti tagok: Alex Chilton ének, gitár;

                         Billy Cunningham basszusgitár;

                         Gary Talley gitár, szitár;

                         John Evans billentyűs;

                         Danny Smythe dob.
Box Tops

A Memphisben alakult Box Tops együttes első felállását az 1963-ban induló The Devillestől örökölte. A zenekar sajátos, poppal és pszichedelikus rockkal ízesített fehér (kékszemű) soulzenét játszottak. A zenészek mindannyian hoztak valamennyi zenei háttért otthonról, s meglehetősen korán kezdtek zenélni. Gary Talley szülei aktív zenészek voltak, Billy Cunningham apja kisegítő zenész volt, a Sam Phillips vezette Sun lemeztársaságnál dolgozott. A Box Tops sztárja, frontembere, Alex Chilton énekes és gitáros volt, aki több memphisi zenekarban megfordult.
Chilton és első társai még iskolás korukban memphisi stúdiókban felvettek több dalt is. Volt egy rádiós műsoruk is egy "maszek" adóban. A végleges felállás ezután alakult ki: csatlakozott Cunningham, majd Gary Talley másik gitárosnak, John Evans orgonistáként és Danny Smythe volt a dobos. Az együttes felállása teljesen megfelelt a hatvanas évek szokásainak.
Amikor nevet változtattak a fiúk 1967-ben, rögtön az első nekifutásra felvették a The Letter (Levél) című dalukat, amely az évtized második felének meghatározó száma lett. Már a megjelenés évében listát vezetett az Egyesült Államokban, majd csakhamar Kanadában is, Angliában pedig 5. helyig jutott. Heteken belül egymilliónál több példányt adtak el a kislemezből. A lemez B oldalára került Happy Times kitűnő dal volt ugyan, de nem volt a tömegek kedvence. The Letter volt a Box Tops bemutatkozó albumának címe is. Listás volt a korong, ha nem is került az élvonalba. Jó kemény, rock and roll alapú, soulos elemekkel dúsított „levelük” célba érkezett, kedvező volt a fogadtatása, s a zenekar első három évének meghatározó dala lett. Később elénekelte a számot Joe Cocker és többen mások.
A következő hónapok-évek is hoztak slágereket, ha nem is érték el első „küldeményük” sikerét. A Billboardon 2. helyezett Cry Like a Baby (Sírj, mint egy kisgyerek), igazi soul dal volt, több feldolgozás készült ebből is. A Neon Rainbow jól sikerült dal volt, de nem vált közönségkedvenccé. Az 1970-es esztendőt még végigjátszották együtt, de újat már nem tudtak letenni az asztalra és a Box Tops Super Hits című válogatás-albummal búcsúztak.
Alex Chilton maradt a rockzenénél, ha sztár nem is lett belőle. Zenélt többek között Billy Prestonnal, Hank Ballarddal, Waylon Jenningsszel, Bill Lee Rileyvel. Cunningham a klasszikus zene felé fordult, több szimfonikus zenekarban játszott, kitűnő partnerekkel. Többször vendégeskedett a Fehér Házban: játszott Gerald Ford és Jimmy Carter elnöknek, Henry Kissinger és Cyrus Vance külügyminiszternek. Jichak Perlman izraeli hegedűművésszel együtt fellépett azon az esten, amelyet a Camp David-i megállapodás aláírása alkalmából tartottak. Játszott az angol királynőnek és a perzsa sahnak is.
A hetvenes évek hosszú hallgatása után 1989-ben Cunningham, Talley és Evans közreműködésével egyetlen alkalommal ismét színpadra lépett a Box Tops. Azután 1996-ban tartósabb együttlét következett: Cunningham volt a kezdeményező, szervezte a koncerteket, Chilton is csalakozott. Felvették régi dalaikat, kiadtak két újrakevert lemezt. Ezek ugyan nem rengették meg a rockvilágot, de zenészeknek és közönségüknek is jólesett a szép emlékek felidézése.
A közös zenélés egészen 2010-ig tartott, ha nem is teljesen az eredeti zenészekkel. Chilton 2010-ben szívroham következtében meghalt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Letter/Neon Rainbow (1967)

Cry Like a Baby (1968)

Non-Stop (1968)

Super Hits (1968)

Dimensions (1969)

The Best of Box Tops (1974)

The Ultimate Box Tops (1988)

Tear Off! (1998)
Box Tops

Box Tops

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Box Tops Box Tops Box Tops

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu