The Coasters

1955-ben alakult amerikai rhythm and blues és rock and roll együttes.

Eredeti énekesek: Carl Gardner (vezető tenor)

                            Billy Guy (bariton)

                            Bobby Nunn (basszus)

                            Leon Hughes (tenor)
Coasters

A színesbőrű zenészekből alakult Coasters egy-kettőre kedvence lett azoknak, akik a rhythm and blueszal megbolondított, különösen feszessé tett rock and roll megszállottjai. Az együttes emblematikus száma a Yaketi Yak volt, amellyel vezették a Billboard 100-as listáját és a rhythm and lues listát is. Érdemeikhez kétség sem férhetett, mint együttes elsőként kerültek be a rock and roll halhatatlanjai közé.
Jerry Leiber és Mike Stoller, a rock and roll híres szerzőpárosa látta el a fiúkat dalaival, már akkor is, amikor többen közülük az elődzenekarban a The Robisban bontogatták szárnyaikat. A két kitűnő szerző saját lemezkiadója, a Spark Records számára fedezte fel az együttest.
Az 1956-ban listára is felkerülő daluk a Down in Mexico, s ugyanabban az évben hasonló sikert ért el a Turtle Dovin’ is. Ezután évekig rendszeresen szállították a sikereket: 1957-ben a Searchin’ és a Young Blood című dalukkal kislemezük vezette a rhythm and blues listát, de mindkét szám befért a 100-as listára is. A Searchin’ később visszaköszönt a Beatles, a Hollies, a Spencer Davis Group és mások előadásában – több száz feldolgozása ismert. Az 1957-es évszámot viselte a Yaketi Yak, amellyel felértek a Billboard 100-as és a Rhythm and Blues lista élére. A szám érdekessége, hogy míg a korábbiakat Los Angelesben rögzítették, ezt New Yorkban vették fel King Curtis szaxofonjátékával.
A hőskor énekesei – a 2011-ben elhunyt Gardner, a 2002-ben elhunyt Guy, az 1986-ban elhalálozott Nunn, és az egyedüli élő Hughes - mellett ki kell emelni Adolph Jacobs gitárost, aki az ötvenes években volt a Coasters tagja, de jelenléte meghatározó volt. A későbbi tagok közül Earl „Speedo” Carroll tenor egy évtizeden át öregbítette az együttes hírnevét, míg Ronnie Bright (basszus) 1968—2009-ig adta a hangját.
Leiber és Stoller mellett Doc Pomus, Joe Tex és sok más szerző szállított slágereket a Coastersnek. Leiber és Stoller egyébként producere is volt dalaik többségének.
A Coasters nemcsak a fergeteges ritmusú dalokkal hívta fel magára a figyelmet, hanem a kitűnő dallamokkal is, amelyekhez nélkülözhetetlen volt az alapénekesekhez társuló népes vokál. Dalaikat jó adag homorral tették még gazdagabbá.
Tulajdonképpen szinte mindegyik korai daluk telitalálat volt: a Charlie Brown, a Poison Ivy (első helyezett volt ez is, s többek között a Rolling Stones csapott le rá). Szenzációs dalaik közül kihagyhatatlan az Along Came Jones, a Little Egypt, az I’m a Hog For You vagy a Shoppin for Clothes.
A Coasters végigbulizta a hatvanas éveket, bár addigra megcsappant listás dalaik száma. A hetvenes évekre pedig már kifejezetten megtört az együttes lendülete. Utolsó listás daluk 1971-ben a Love Potion Number Nine volt, de addigra már teljesen megváltozott az együttes összetétele. A 2000-es években J. W. Lance vezető énekes bizonyult a legkitartóbbnak.
Nem volt túl sok eredeti lemezük, de válogatásaik mindig kapósak maradtak.
Nemcsak dalaik és énektudásuk révén, hanem fergeteges színpadi produkciójukkal is kitűntek a korszak legjobb együttesei közül, s követendő példaként szolgáltak a rock and roll és a rhythm and blues későbbi generációjának több tucat előadója számára.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Searchin’/Youngblood (1957)
Yaketi Yak (1958)
Poison Ivy (1959)

Nagylemezek :

The Coasters (1958)
One By One (1960)
Coast Along With the Coasters (1962)
That’s Rock and Roll (1964)
All Times Greatest Hits (1967)
Their Greatest Recordings: Early Years (1971)
Young Blood (1982)
The Ultimate Coasters (1986)
50 Coastin’ Classics Anthology (1992)
There’s Riot Goin’ On: The Coasters on Atco (2007)
Baby That is Rock’ n’ Roll (2011)
Coasters

Coasters

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Coasters Coasters Coasters

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu