Hank Ballard
"Tőle „kapta” a The Twistet Chubby Checker."

Amerikai rhythm and blues és rock and roll énekes, dalszerző.

Eredeti neve: John Henry Kendricks

                       1927. november 18., Detroit, Michigan.
                 
                       2003. március 2. Los Angeles, California.
Hank Ballard

Hank Ballard azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megkomponálta a The Twist című dalt, amellyel végül Chubby Checker tarolt és első helyezést ért el. Hank Ballard szintén az élvonalba a legjobb tíz közé kapaszkodott saját változatával, és voltak más listavezető szerzeményei is. A műfajban eltöltött fél évszázad, a nevezetes szám és Chubby Checker felfedezése is érdemesítette őt arra, hogy bekerüljön a rock and roll halhatatlanjai közé.
Hank Ballard gyermekkorát szülővárosától távol, az Alabama állambeli Bessemerben töltötte, s csak 15 évesen került vissza a soul későbbi fővárosába. Apja meghalt, rokonok nevelték. Templomi kórusokban kezdett énekelni, közben a Ford művekben dolgozott. Johnny Otis bllues- és jazz-zenész, zeneszerző és producer fedezte fel őt, amikor az ötvenes évek legelején a Royals doo woop együttest, amely Five Royals, majd The Midnighters néven folyatta az ipart.
Már első közös dalaik is izgalmasak voltak: „óvatosságból” az ötvenes években több rádióállomás betiltotta egyik-másikat, mert megítélésük szerint túlságosan "szexorientáltak" voltak. Ezzel együtt hamar felkapaszkodtak dalaik a listákra: a Work With Me Annie, az Annie Had A Baby majd a Let’s Go, Let’s Go, Let’s Go első lett a rhythm and blues dalok között, s több dala- köztük a Sexy Ways, az Annie's Aunt Fannie, a Hoochhie Coochie Coo az It's Love a Get It és több más dal a legjobbak közé került.
A The Twistet Ballard 1958-ban írta és rögzítette lemezre, de akkor csak a Teardrops On Your Letter című dal B oldalára „fért fel”. Chubby Checker 1959-ben csapott le a számra, amely a következő évben a lista élére került. Ennek nyomán a rádióállomások felfedezték az eredeti, Ballard-féle változatot is, amely szintén betört az élvonalba.
Hank Ballard és társai a hatvanas évek elejére már több mint húsz dalukkal kerültek fel a rhythm and blues-listára, jó néhány közülük - például a Fingerpoppin Time, amelyet Grammy-díjra jelöltek, továbbá a Let’s Go, Let’s Go, Let’s Go, a The Continental Walk, a Nothing But Good és a The Float - a legjobb tíz közé jutott.
Hank Ballard a hatvanas évek közepéig dolgozott együtt a the Midnighters együttessel, amely 1965-ben megszűnt. Az énekes-szerző több éven át szólóban járta a koncertpódiumokat. James Brown volt több lemezének producere, ő pedig közreműködött Brown 1972-es, Get on The Good Food című albumán. Évtizedekkel később Ballard előbb női, majd férfiénekesekkel újjászervezte a társaságot, amely 2002-ig maradt együtt és a soulkirály, James Brown több műsorában, koncertjén is szerepelt.
Az énekes és dalszerző gyakran idézett bölcsessége: a fiatalság és a hosszú élet titka, hogy az ember időnként vegyen be egy adagot a rock and rollból.
Hank Ballard több éven át szenvedett torokrákban, s ennek következtében 76 éves korában hunyt el Los Angeles-i otthonában.
Kovács Miklós

 

Listavezető kislemezek:

Work With Me Annie (1953)
Annie Had a Baby (1954)
Let’s Go, Let’s Go, Let’s Go (1960)

Nagylemezek:

Hank Ballard and The Midnighters (1957)
The Midnight vol 2. (1957)
The Greatest Jukebox Hits (1958)
Singin’&Swingin’ (1959)
The One and Only Hank Ballard ad the Midnighters (1960)
Spotlight On Hank Ballard (1961)
The 1963 Sound (1963)
Those Lazy Days (1965)
You Can’t Keep a Good Man down (1969)
20 hits: All 20 of Their Chart Hits 1953-1962 (1977)
What You Get When The Gettin’ Gets Good (1985)
Let’em Roll (1990)
Sexy Ways (2002)
Nothing But Good (1952-1962) (2009)
Come On and Get It: The Singles Collection 1954.1959 (2010)
Hank Ballard

Hank Ballard

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Hank Ballard Hank Ballard Hank Ballard

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu