Taj Mahal
"...a sokoldalú blueszenész!"

Amerikai többhangszeres blueszenész, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Henry Saint Claire Frederics

                        1942. május 17. Harlem, New York.
A CD online megvásárolható!

Igen sokoldalú zenész, aki kétségtelenül nagy tudását igen sok forrásból merítette. Elsősorban blues-zenészként tartják számon, ám nem idegen tőle a rock, a jazz, a country és a világzene sem, mint ahogy a latin zene is belefér zenei világába. A dolgok erős leegyszerűsítése gitárosként elkönyvelni, hiszen több más hangszert képes magas színvonalon megszólaltatni. Bendzsón, mandolinon, basszusgitáron, harmonikán, pozanon és klarinéton is játszik és természetesen énekel.
Az égvilágon semmi köze sincs a híres indiai épülethez, s általában nem sok fűzi Ázsiának ehhez a részéhez sem. Már a szülői házban találkozhatott a zenével, több hangszeren játszó, rövidhullámú rádiót is üzemeltető, jamaicai származású apja jóvoltából. Anyja amellett, hogy tanított, gospel-kórusban énekelt templomban. Szülei ösztönözték, hogy klasszikus zenével is foglalkozzék.
Már gyermekként sok minden érdekelte a zene világából, jó érzékkel választotta ki a popzenéből vagy a jazzből a számára legfontosabbat. Nem elégedett meg a zene élvezetével és művelésével, hanem ezek eredetét is tanulmányozta. Hosszan lehetne sorolni azokat a muzsikusokat, akikre példaképként tekintett. Néhány közülük: Sleepy John Estes, Robert Johnson, Leadbelly, Blind Willie McTell, Harry Belafonte, Charles Mingus, Thelonious Monk vagy Milt Jackson.
Miután a University of Massachussettsen megszerezte diplomáját, bostoni klubokban kezdte az aktív zenélést. Művésznevét állítólag megálmodta, s 1961-től használja.
A hatvanas évek közepén települt a nyugati partra, s Rising Sons néven 1964-ben alakította meg együttesét, a hatvanas évek második felében a Columbia kiadóhoz szerződött. Taj Mahal című bemutatkozó albuma 1968-ban jelent meg, s ugyanabban az évben boltokba került a második, a The Nacht’l Blues is.
Szoros szálak fűzik fiatal korától Ry Cooder fehér gitároshoz. Nagyon sokan koncerteztek vele, köztük Miles Davis, Jimi Hendrix, John Lee Hooker, B. B. King, Bonnie Raitt, Bob Dylan és a Rolling Stones. Szerepelt is a Rolling Stones Rock and Roll Circus című filmjében és a Blues Brothers 2000-ben. Mindkettő ismert Magyarországon is.
Zenészélete több mint negyven éve alatt mintegy negyven sorlemezt jelentetett meg és nagyjából ugyanennyi válogatás fűződik a nevéhez. Az ezredforduló óta is fáradhatatlanul dolgozik. Albumainak többsége mestermunka, a hetvenes években "becsúsztak" gyengébb darabok is. A leggyakrabban emlegetett lemezei közé tartozik legelső, azután a Giant Steps/The Ole Folks at Home című dupla album, a Real Thing, a Taj Mahal and Int’ Rhythm Band Live, az An Evening of Acoustic Music, a Kulanjan és a Hanapepe. Három CD-n megjelent az 1965-1998 között született 54 dalának díszdobozos gyűjteménye, ismeretlen koncertfelvételekkel és kiadatlan stúdiódarabokkal kiegészítve.
Fellépett a newporti folk-fesztiválon, a Fillmore East és a Fillmore West színpadán is. Budapesten 1999-ben adott koncertet az egykori Vörös Csillag mozi nagytermében (akkori teljesítményéről megoszlottak a vélemények).
Taj Mahal többszörös Grammy-díjas, a Blues Music Awardst is kiérdemelte. Műfajából csak a legnagyobbak kerülnek listára, így igazán elismerésre méltó, hogy a Billboardon nemcsak a blueslemezek közé kerültek fel a kiadványai, hanem a jazzlemezek illetve a 200-as albumlistára is. A 2008-as Maestro például 2. volt a a blues szekcióban. Legnagyobb érdeme, hogy zenéjével elősegítette a hagyományos blues megőrzését és az afro-amerikai zene gyökereinek ápolását.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Taj Mahal (1968)

The Nacht’l Blues (1968)

The Blues (1969)

Happy Just To Be Like I Am (1971)

The Real Thing (1972)

Mo Roots (1974)

Anthology Vol 1. (1966-1975)

The Best of Taj Mahal Vol 1. (1981)

Live&Direct (1987)

Like Never Before (1991)

Taj's Blues (1992)

Dancing The Blues (1993)

Phantom Blues (1996)

An Evening of Acoustic Music (1996)

Senor Blues (1997)

In Progress& In Motion (1998)

Kulanjan (1999)

Best of Private Years (2000)

Hanapepe Dream ( 2003)

Blues With a Feeling: The Very Best of Taj Mahal (2003)
 
Maestro (2008)

American Horizon (2009)
 
Music Keeps Me Satisfied/Satisfied”N’Tickled Too (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu