Leadbelly
"Nehézfiú volt a zenében és az életben is."

Amerikai blues- és folkzenész – énekes, gitáros, harmonikás és zongorista.

Eredeti neve: Huddie William Ledbetter

                       1889. január 29., Mooringsport, Louisiana.           
  
                       1949. december 6. New York, New York.
Leadbelly

A század első felének kitűnő, eredeti blues- és folkzenésze Leadbelly, aki fekete és fehér zenészeknek egyaránt megbecsült társa volt. Játszott a folkblues olyan legendáival, mint Sonny Terry és Brownie McGhee, Blind Lemon Jefferson, vagy éppen a súlyos társadalmi feszültségeket dalba öntő Woodie Guthrie és Pete Seeger . Megszámlálhatatlan feldolgozás született a Goodnight Irene című dalából, de legendás volt a Death Lettes Blues vagy Roberta című szerzeménye is. A rock and roll és a blues halhatatlanja, a 12 húros gitár mestere. A mai nemzedékre főleg rossz minőségi bakelitlemezekről digitalizált dalai maradtak fenn. Nevét egyes források Lead Bellynek írták, lemezei is jelentek meg így. Születési évszámát sem egységesen adják.
Apja közvetlen felmenői még rabszolgák voltak. Anyai ágon cherokee indián vér is került Leadbelly ereibe. Amikor ötéves volt, családjával Texasba költözött. Már gyermekkorában megtanult gitározni, szájharmonikázni, Blind Lemon Jeffersonnal, a blues ősforrásával 14 éves korában ismerkedett meg, de nem tőle, hanem nagybátyjától kapta az első zenei "képzést".
Tizenhat éves korában kezdett énekelni, miközben keményen dolgozott a mezőgazdasági farmokon. Fiatal korától hatalmas mennyiségű dalt ismert, tanult meg és dolgozott fel. Neki mindegy volt, fekete vagy fehér ember muzsikáját játssza-e. Ismert hangszerei mellett mandolinozott, bőgőzött is, de ő maga is a 12 húros gitárt tartotta a legfontosabbnak.
A 20. század első éveiben vándorbotot ragadott Shreveport, Houston, New Orleans és Dallas volt az útirány. Szerencsét próbált a nyugati partvidéken is, de az a vidék idegen maradt számára.
Nyughatatlan természetét a krónikák szerint apjától örökölte. Hamar összeütközésbe került a törvénnyel: ült börtönben, gyilkosságért is, ezt ugyan nem tudták egyértelműen ráizonyítaní. Összesen négyszer börtönözték be.
John A. Lomax és fia, Alan a Library of Congress számára gyűjtöttek népzenét, eközben találtak rá Leadbellyre és sok más fekete zenészre. A kongresszusi könyvtár számára. készített felvételeiket hosszas előkészületek után 1990-ben adták ki 12 lemezen.
Számainak jelentős részét ő maga írta. A már említetteken kívül a Rock Island Line, a Boll Weevil, az Alberta, a Take This Hammer, a Gallis Pole, a Midnight Special, a Roberta - mindegyiket nagyon sokan tűzték műsorra, feketék és fehérek egyaránt. Szívesen vett át hagyományos bluesokat és játszotta W. C. Handy, Blind Lemon Jefferson, Bessie Smith, Victoria Spivey, Big Bill Broonzy és mások dalait.
Fellépett többek között Blind Lemon Jeffersonnal, a Sonny Terry és Brownie McGhee blueskettőssel, Josh White-tal, a Golden Gate kvartettel. A zenésztársakkal közös felvételei a gyűjtők kincsei.
Kereskedelmi forgalomba 1935-ben került az első lemeze, s ebben az időben kezdték sugározni dalait a különböző rádióállomások. Rövid filmfelvételek is maradtak fenn róla. Az önálló koncertjei mellett énekelt kocsmákban, egyetemi klubokban és politikai gyűléseken. Már csak zűrös előélete miatt is vállalt börtönkoncerteket.
A 20. század egyik legjelentősebb zenésze volt, akit magáénak követelt a country és a blues is. Ősrégi felvételeinek jó része ma már elérhető CD-n is -- a korszerű technika természetesen változtatott dalainak hangzásán, hatásán is.
Leadbelly soha nem tanult zenét. Számára minden zene tánczene, vagy munkadal volt, s ekként tekintett a bluesra is.
Dalainak számos feldolgozója közül Lonnie Donegan, Elvis Presley, a The Beach Boys, Pete Seeger, a Creedence Clearwater Revival, az Animals, Ry Cooder, a Led Zeppelin, Van Morrison, Tom Waits nevét érdemes kiemelni..
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
(Albumai halála után jelentek meg)

Huddie Ledbetter (1951)
Rock Island (1951)
Leadbelly (1962)
Take This Hammer (1965)
Keep Your Hands Off Her (1965)
The Library of Congress Recordings (1966)
Good Mornin’ Blues (1969)
Leadbelly (1973)
Folkways: The Original Vision (1988)
Huddie Ledbetter’s Best (1989)
Negro Folk Songs For Young People (1989)
King of 12 String Guitar (1991)
Gwine Dig A Hole To Put  The Devil In (1991)
Let It Shine On Me (1991)
Convict Blues (1993)
The Leadbelly 1934-1942 vol 1-5 (2000)
The Important Recordings 1934-1949 (2006)
Leadbelly

Leadbelly

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Leadbelly Leadbelly Leadbelly

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu