Heorge Harrison
"A legcsendesebb Beatle"

Angol gitáros, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: George Harrison

                        1943. február 24 vagy 25. Liverpool, Anglia.

                        2001. november 29. Los Angeles, Califonia.
A CD online megvásárolható!

George Harrison jelentősen hozzájárult a Beatles zenéjének formálásához, szólóban is a pop-rock meghatározó egyénisége volt. Világra szóló sikeréhez kapcsolódott plágium-pere, a My Sweet Lordot a bíróság tudat alatti plagizálásnak minősítette, súlyos büntetést fizettetett George-dzsal, de karrierje nem sérült. George Harrison a Beatles legfiatalabb tagja volt, 1943. február 25-én született Liverpoolban negyedik gyermekként. Körülbelül 14 éves korától kezdett gitározni, de korábban belehabarodott Elvis Presley és kortársai rock and rolljába, a rockabilly-be.
1958-ban a The Quarryman tagjaként kezdett játszani. A Beatles tagjaként első szerzeménye a Don't Bother Me került lemezre (a With The Beatlesre). Az 1965-ös Help! albumon két dala (I Need You, You Like Me Too Much) a Rubber Soulon szintén két dala hallható (az egyik az If I Needed Someone). A Revolveren négy dalából az egyik leghíresebb a Taxman. Az 1967-es Sgt. Pepper’s Loney Hearts Club Band-on a Within You, Witthout You című dala meghatározó volt. Döntően hozzázájárult a Magical Mystery Tour, az 1968-as dupla „fehér” album sikeréhez (While My Guitar Gently Weeps). Az Abbey Road című korongon Harrison-kincsei a számtalan feldolgozást megért Something és a Here Comes the Sun, a Let It Be-n az I Me Mine szerepelt.
Voltak jobb gitárosok, nem volt vezéregyéniség. de nélküle nem lett volna teljes a Beatles-sound. A keleti zene iránti vonzalma nem törte meg a liverpooliak stílusát. A Beatles feloszlása után, meglepetésre ő aratta kezdetben a legnagyobb sikereket. Első albumai még a Beatles tagjaként jelentek meg, a teljesen önálló All Things Must Pass minden komoly listán első volt, akárcsak az általa szervezett Banglades segélykoncert albuma, amelyért Grammy díjat kapott. Ebben az időben több számot is írt Ringo Starr számára és szerepelt John Lennon megjelent korongjain is.
A My Sweet Lord sikerét (sokszoros listavezető volt) beárnyékolta, hogy a Chiffons együttes He’s So Fine daláról koppintotta, ha tudat alatt is. A szólóévekben játszott John Lennon-nal, Ringo Starral, Eric Clapton-nal, aki egyik legközelebbi barátja volt (annak ellenére, hogy Clapton „elszerette” Harrison első feleségét).  Szerepelt az ELO egyik lemezén.
A Beatles időkben lett tanítómestere és barátja Ravi Shankar, aki szitáron tanította játszani. Bob Dylan-nel, Roy Orbison-nal, Tom Pettyvel és Jeff Lynne-nal együtt alkotta a Travelling Wilburys együttest, Grammy-díjas lett albumuk. Barátja és volt zenekari társa, John Lennon meggyilkolásának hírére Harrison megváltoztatta egy Ringo Starr számára írt dal szövegét, hogy Lennon emlékdalává tegye. Az „All Those Years Ago” mai napig fontos helyen szerepel a nosztalgiaadók műsorában. Mindhárom ex-Beatle játszott benne, így a zenekar feloszlása óta első alkalommal jelentek meg mindhárman azonos lemezen, bár ez kifejezetten George száma volt
A Beatles tagjaként és szólóban is a rock and roll halhatatlanja, csillagot kapott a Hírességek sétányán Hollywoodban. Egyedül a Beatles-tagok közül ő írt önéletrajzot I Me Mine címmel. Dark Horse néven együttese és kiadója volt. A csendes Beatle 2001 november 29-én halt meg tüdőrákban. Egy évvel halála után Eric Clapton, Ringo Starr, Ravi Shankar, Anoushka Shankar, Tom Petty, fia Dhani és mások koncerttel emlékeztek rá.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Wonderwall Music (1968)

Electronic Sound (1969)

All Things Must Pass (1970)

The Concert for Banglades (1971)

Livin gin The Material World (1973)

Dark Horse (1974)

Extra Texture (1975)

George Harrison (1979)

Somewhere In England (1981)

Gone Troppo (1982)

Cloud Nine (1987)

The Best of Dark Horse (1976-1989) (1989)

Live In Japan (1992)
 
Brainwashed (2002)

Let It Roll: The Best Of George Harrison (2009)

Collaborations (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Litertaura.hu