Carole King
"A legsikeresebb női dalszerző."

Amerikai dalszerző, énekes.

Eredeti neve: Carole Joan Klein

                        1942. február 9. New York, New York.
Carole King

A szakma és a nagyközönség nagyra értékeli Carole Kinget – elsősorban mások számára írt dalaiért, de egyéni énekstílusáért, kitűnő lemezeiért is. Ami a szerzőséget illeti, partnerével, egykori férjével, Gerry Goffinal együtt bekerültek a dalszerzők és a rock and roll halhatatlanjai közé. A Goffin-King szerzőpáros fogalom volt a hatvanas években, akár a Pomus-Schuman, a Liber-Stoller, a Lennon- McCartney vagy a Jagger- Richards kettős. Carole King több saját dala és albuma is listavezető volt: a Tapestry például 15 héten át volt a Billboard 200-as albumlista éllovasa, s évekig maradt a listán, még 2000-es években is helye volt a legjobbak között. Összesen mintegy 400 dalnak szerzője, vagy társszerzője, ezt a dalmennyiséget mintegy 1000 énekes vagy együttes játszotta. A női előadók és dalszerzők többségétől eltérően nem tagadja életkorát.
Carole King négyéves korától tanult zongorázni, korán kezdett koncertekre járni, nyolcéves korában már színpadra lépett. Nagyon fiatalon kezdett dalokat írni. Főiskolás korában Co-Sines néven zenekart alapított, első nevével jegyzett dala a The Right Girl 1958-ban. Főiskolás korában ismerkedett meg Gerry Goffinnal (1939.február 11.), akihez 17 éves korában férjhez ment, ilyen minőségben 1968-ig maradtak együtt, de munkakapcsolalatuk később is megmaradt. Előtte volt egy kis futó kapcsolata Neil Sedaka énekessel, aki az ötvenes évek végén Oh, Carol című dalát neki ajánlotta. Dalban válaszolt Carole King is. A New York-i Brill Building "slágergyárnak" dolgozó Goffin-King szerzőpáros egyik legkorábbi sikere, a Will You Love Me Tomorrow?, amelyet számos előadó tűzött műsorára. A több mint száz listára került pop, rock, rhythm and blues daluk között olyan slágerek voltak mint az Up on The Roof., az It’s Too Late, a One Fine Day, a Tonight I Celebrate My Love, a Never Too Late To Rock And Roll, a Locomotion és sok más. Dalaikat énekelte-játszotta többek között a Drifters, a Beatles, a Chiffons, a Crystals, Aretha Franklin, James Taylor, a Blood Sweat and Tears, és a Monkees együttes. Carole King szerencsére nem írta túlságosan nőiessé a közös dalokat, de sajátjait sem- ez sikerének titka.
Ha mást sem tett volna, „csak” dalokat ír, akkor is helye volna a rock and roll és a pop aranykönyvében. Carole King azonban előadóként is kitűnő – koncerten és lemezen egyaránt. Miután véget értek a hatvanas évek, saját albummal jelentkezett. Az I Might As Well Rain Until September című dala Angliában harmadik lett. Az It’s Too Late Amerikában első lett és az angol tízes listára is felkerült. Az albumok sorában a Writer után következett a négyszeres Grammy-díjas Tapestry, a Music, a Really Rosie, City Streets című 1989-ben megjelent lemezét Eric Clapton közreműködésével, az 1993-as Colour of Your Dreams című albumát a Guns N Roses hajdani nagyágyújának, Slashnek a gitárjátékával készítette. A kilencvenes években a Broadwayn bemutatták első darabját.
Közel harminc albuma, s jó néhány válogatása jelent meg a 2000-es évekig. Túl a hetvenedik születésnapján is rendkívül aktív, koncertezik, s lemeze is jelent meg.
Szerepelt a VH1 televízió díva-koncertjén Mariah Carey, Céline Dion, Gloria Estefan és Aretha Franklin társaságában. Néha filmekben is feltűnt, egyebek között a Gilmore Girls című sorozatban. Elkötelezett környezetvédelmi aktivista.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

It’s Too Late (1971)
I feel The Earth Move (1971)
Been To Canaan (1973)
Nightingale (1975)
Only Love Is Real (1976)

Nagylemezek:

Writer (1970)
Tapestry (1971)
Music (1971)
Rhymes&Reasons (1972)
Fantasy (1973 )
Wrap Around Joy (1974)
Really Rosie (1975)
Thoroughbread (1976)
Simple Things (1977)
Velcome Home (1978)
Pearls: The Songs og Goffin&King(1980)
City Streets (1989)
Colour of Your Dreams (1993)
A Natural Woman: The Ode Collection 1968-1976 (1994)
The Carnegie Hall Concert: June 18. 1971(1996)
Love Makes The World (2001)
The Living Room Tour (2005)
Live at The Troubadour (2010)
A Holiday Carole (2011)
Playlist:The Very Best of Carole King (2012)
The Legendary Demos (2012)
Carole King

Carole King

Carole King

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Carole King Carole King Carole King

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu