Ricky Nelson
„Inkább tinibálvány volt, mint rock and roll sztár.”

Amerikai pop, rockabilly rock and roll és country-énekes , színész.

Eredeti neve: Eric Hillard Nelson

                    1940. május 8. Teaneck, New Jersey.

                    1985. december 31. De Kalb, Texas.
Ricky Nelson

Rick(y) az ötvenes évek végétől a hatvanas évek derekáig állta a versenyt főleg Amerikában, de Európában is szép sikereket aratott. Nem tett hozzá újat a rock and rollhoz, de előadásmódja, hangja a legjobbak közé emelte őt. 1957-1973 között 53 dala került a Billboard 100-as listájára, az elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé, beválogatták minden idők 50 legnagyobb televíziós színésze közé. Mindössze 45 év jutott neki, repülőszerencsétlenség áldozata lett.
Apja jazz-zenész volt, egy big band vezetője, anyja pedig hegedült, természetesen hamar a zene felé fordult Rick(y) érdeklődése. Az 1957 márciusában megjelent első kislemeze, a Teenager’s Romance és az I’m Walkin című dalokkal elindította karrierjét, a kislemezből napokon belül több mint 60 ezret adtak el, és a jóképű, kitűnő, mély hangú fickó a lányok kedvence lett. Az előbbi szám a Billboard 2. az I’m Walking (Fats Domino sikere) a 4. helyig jutott. Második kislemezén, a You Are One and Only Love, valamint a listán jegyzett Be-Bop Baby és a Stood Up című dalai futottak be, s 1957-ben megjelent első albuma, a Rick, amellyel 1958-ban meg sem állt a Billboard első helyéig. Az első albumon saját szám még nem hallható, de jó érzékkel válogatott a kor sikerszámaiból, többek között egyik példaképe, Carl Perkins, szerzeményeiből. (Elvis Presley-t is szerette, de elsősorban Perkinsért rajongott.) Lemezre került előadásában a Whola Lotta Shaking Going On is, de Jerry Lee Lewis, Little Richard és Bill Haley verziójával akkor már nem versenyezhetett. 1958-ban került az első helyre a Poor Little Fool című dala.
Nem keserítette el, hogy nem őt tartják a legeredetibb sztárnak: 19 éves korára filmszerepet is kapott: az akkor már befutott sztárok, Dean Martin és John Wayne társaságában a Rio Bravo című filmben látható. Kifejezetten kellemes megjelenésének köszönhetően rendszeresen szerepeltették televíziós showműsorokban. Az ötvenes évek második felében Ricky Nelson az egyik legjobban eladható énekes volt Amerikában, népszerűsége időnként már-már megközelítette Elvisét.
Sikereinek köszönhetően a Decca szerződtette húsz évre. Ha nem is tömegével, de jöttek az újabb sikerdalok, köztük az 1961-ben megjelent és Amerikában első, Angliában 2. helyre befutó Travelin Man , a For You 1963-ban ugyancsak 1. Ha nem is lett listavezető, (a 9. helyig jutott), főleg Európában hatalmas sikert aratott 1961-ben a Hello Mary Louval, amelynek eredetileg Gene Pitney kitűnő amerikai énekes és dalszerző volt a szerzője és előadója. Angliában a 2. volt a Lou. Maga Pitney még eddig sem jutott dalával.
Voltak újabb filmszerepei, a hatvanas-hetvenes években továbbra is foglalkoztatta a televízió. Későbbi időszakának listavezető sikere volt az Egyesült Államokban és Kanadában a Garden Party című dala, amely még a Billboardon is 6. helyet ért el.
Ricky Nelson 1985 utolsó napján évbúcsúztató bulira utazott, de soha nem érkezett meg: repülőgépe tisztázatlan műszaki okok miatt lezuhant, az énekes és a vele utazó társaság szörnyethalt.
Nelsonnak négy gyermeke született Kris Harmonnal kötött házasságából, leánya Tracy színésznő lett, egyik fia, Matthew pedig zenész.
Nemcsak a rock and roll, hanem a rockabilly halhatatlanjai közé is beválasztották, megkapta csillagát a hollywoodi sztárok sétányán.
Halála óta is rendszeresen jelennek meg lemezei, főleg színvonalas válogatásai aratnak sikert a listákon.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Ricky (1957)

Ricky Nelson (1958)

Songs By Ricky (1959)

Rick is 21 (1961)

Ricky Nelson sings „For You” (1963)

Million Sellers (1963)
 
Bright Lights&Country Music (1966)

In Concert: the Trubadour 1969 (1970)

Very Best of Ricky Nelson (1970)

Playing To Win (1981)

All My Best (1986)

Best of 1963-1975 (1990)

The Rock’n’Roll Era: Ricky Nelson 1957-1972 (1990)

Stay Young (1993)

Rockin’ with Ricky (1996)

25 Greatest Hits (1999)

Greatest Hits (2005)
Ricky Nelson

Ricky Nelson

Ricky Nelson

Complete Epic Recordings (2012)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ricky Nelson Ricky Nelson Ricky Nelson

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu