Tom Jones

Angol énkes.

Eredeti neve: Thomas Jones Woodward

                        1940. június 7. Pontypridd, Wales
Tom Jones

Tom Jones a hatvanas évek eleje óta a könnyűzene egyik legnagyobb sztárja. Fantasztikus énekhangjával, előadó képességével méltán arat sikert nemcsak Nagy-Britanniában, hanem a tengerentúlon is. II Erzsébet királynő 2006-ban lovaggá ütötte, 70. születésnapjára Elton John-t, Peter Gabrielt és Andrew Lloyd Webbert követve a brit Music Industry Trust életműdíjat kapta, Grammy-díjat azonban mindössze egyet kapott még 1965-ben a legjobb új előadóként. Háromszor járt Budapesten (2001, 2009, 2011)) mindhárom alkalommal telt ház előtt lépett fel óriási sikert aratva. Pályafutásának minden évtizedében volt listavezető sikere, több mint 40 albuma jelent meg, ezekből több mint 150 millió fogyott, kapósak válogatásai is. Több mint 100 filmben hallható a hangja, Ő maga 10 filmben szerepelt (például a Magyarországon is játszott Támad a Marsban).
Tom Jones 75 százalékos angol, még ha Walesben látta is meg a napvilágot. (Anyja révén kapott némi walesi vért.). Apja szénbányász volt, de ő maga nem volt a munkásosztály hőse, mint ahogy a legenda állította róla. Kisgyermekkorától énekelt családi eseményeken templomokban és iskolai rendezvényeken. Már tizenévesen rendszeresen hallgatta a BBC zenei programjait. Példaképei között találhatók a nagy dalénekesek (Tony Bennett, Frank Sinatra, Elvis Presley, Johnnie Ray) mellett soul- és rock and roll énekesek is (például Solomon Burke, Little Richard, Jerry Lee Lewis).
Az iskolát 16 éves korában befejezte, fizikai munkásként dolgozott, emellett énekelt helyi klubokban, szép sikerrel. 17 éves korában megnősült. Huszonhárom éves korában a Tommy Scott és a Senators frontembere lett, itt figyelt fel rá Joe Meek, aki Lonnie Donegan, Tommy Steele valamint a Tornados menedzsere is volt. Gordon Mills, a Decca producere 1964-ben szerződtette és a Tom Jones nevet adta neki.
It’s Not Unusual című dala már 1965-ben listavezető és nemzetközi siker volt, ezt követte a What’s New Pussycat?, a The Green Green Grass of Home (sokan énekelték itthon is), az I’m Coming Home, az I’ll Never in Love Again, a Delilah és mások. Többségében érzelmes dalokat énekeltettek vele, pedig jó érzéke volt a soulhoz és rhythm and blueshoz, nem véletlenül hívta meg őt a Rolling Stones és a Spencer Davis Group. Ebből a zenei világból nagy sikere volt a Detroit City, a Daughter of Darkness, a She’s a Lady és mások.
Miután meghódította Angliát, 1967-ben szerencsét próbált Las Vegasban. Megismerkedett Elvis Presleyvel, s a Király haláláig jó barátok voltak. Tom Jones 1974-ben az Egyesült Államokban telepedett le. Ha voltak is sikerei Las Vegas mulatóiban, a hetvenes évtized nem a legfényesebb időszaka volt pályájának. Tulajdonképpen ugyanez elmondható a nyolcvanas évekre is, a kilencvenes évektől azonban ismét felfelé ívelt karrierje. Nagy sikere volt az If I Only Knew, a sokak által előadott Mama Told Me Not To Come, a Sexbomb, az Islands In The Stream című dalokkal csakúgy, mint Reload, Tom Jones&Jools Holland, 24 Hours, Praise&Blame című albumaival. Tom Jones szerepelt Martin Scorsese bluestörténeti sorozatában. (A Duna televízió is bemutatta.)
Rengeteg zenésszel, énekessel lépett fel az évtizedek során, köztük volt Luciano Pavarotti, Robbie Williams, Elvis Presley, Van Morrison, a Cardigans, jó néhány lemezt készített másokkal közösen.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Along Came Jones (1965)

What's New Pussycat? (1965)

It’s Not Unusual (1965)

Green, Green Grass of Home (1966)

This is Tom Jones (1969)

Live in Las Vegas (1969)

Tom (1970)

She’s a Lady (1971)

Live at Caesar’s Palace (1971)

Tom Jones’ Greatest Hits (1974)

Memories Don’t Leave Like People Do (1975)

Darlin’ (1981)

Things That Matter Most To Me (1987)

The Complete Tom Jones (1993)

The Lead and How To Swing It (1994)

Reload (1999)

Mr. Jones (2002)

The Definitive Tom Jones (2003)

Tom Jones&Jools Holland (2004)

24 Hours (2008)

Praise&Blame (2010)

Tom Jones in Concert (2011)
Tom Jones

Tom Jones

Tom Jones

Tom Jones

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Tom Jones Tom Jones Tom Jones

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu