Pearl Jam
"Elpusztíthatatlan, kérlelhetetlen kemény rock csapat."

1990-ben alakult amerikai rock, alternatív rock, hard rock, grunge együttes.

Eredeti felállás: Eddie Vedder - ének, gitár

                           Mike McCready – gitár

                          Stone Gossard - gitár

                          Jeff Ament – basszusgitár

                          Dave Krusen - dob
Pearl Jam

A XX. század végének és az új évezred első évtizednek meghatározó formációja az Egyesült Államok észak-nyugati nagyvárosában, Seattleben alakult Pearl Jam. A zenekar neve magyarul annyit tesz, hogy gyöngylekvár, de választott stílusuk nem volt „lekvárnak” nevezhető. Alapvetően az 1970-es évek legendás együtteseinek és előadóinak Who, Led Zeppelin, Ramones, R.E.M, Neil Young – dalait játszották a koncerteken, s természetesen városuk legendás szülötte, Jimi Hendrix is hatott rájuk. Hard rock, alternatív rock, grunge volt a meghatározó címke A lényeg: szakmai körökben és a közönség egyaránt a legnagyobb elismeréssel méltatta őket.
Nyertek Grammy-díjat (több jelölésük is volt), több American Music Awardst (erre is többször jelölték a csapatot), MTV Music Video Awardst (jelölésekkel). Csak a Billboardon több mint tíz listavezető, számos „dobogós” daluk volt, s csaknem ugyanennyi az első helyezet albumaik száma, több különböző listán is élre került, számos előkelő helyezéssel. Az együttes lemezeiből világszerte több mint 60 millió fogyott, nagyjából fele „hazai pályán”. A kilencvenes évek legnépszerűbb amerikai bandájának kiáltották ki a Pearl Jamet. Az együttes 1996-ban Magyarországon is fellépett.
A Mother Love Bone együttes korábbi tagjaiból formálódó csapathoz előbb „külsősként”, dalszövegíróként csatlakozott Eddie Vedder. Miután elnyerte társai tetszését, teljes jogú „beltag” lett.
Már 1991-es Ten című albumát ünnepelték, csakhamar a 2. helyezésig jutott, de listát is vezetett, majd két évtized múltán ismét visszatért az élvonalba.
Nem lehet a népszerűség hajhászásával vádolni Vedderéket, hiszen volt idő, amikor nem adtak interjút, videoklipet sem készítettek, s egy ideig – éppen pályájuk kezdetén – nem is koncerteztek.
Listavezető lett a Vs című második albumuk, akárcsak a Vitalogy és a No Code is. Közben a Jeremy című daluk négy díjat nyert az MTV Video Music Awardson, a Billboardon is az élmezőnybe verekedte magát.
A következő években maradt a sikerszéria, legfeljebb a Pearl Jam saját mércéjéhez képest voltak visszaesések.
Az egyetlen Grammy-díjukat 1995.ben kapták a Spin The Back Circle című daluk előadásáért. A Better Man és a Who You Are ( a No Code albumról) listavezető volt.
A Pearl Jam első koncertlemeze, a Live on Two Legs 1998-bban jelent meg. Ha csúcsot nem is döntött, de a Billboard több listáján is szerepelt. A viszonylag mérsékelt lelkesedés a korong iránt azzal is magyarázható, hogy túlnyomórészt ismert dalok kerültek rá.
AA kilencvenes évek második felében és a 2000-es évek elején tapasztalható a viszonylagos csönd a Pearl Jam körül. Ez főként az új kiadásokban mutatkozott, a koncertezés gőzerővel folytatódott. (Leszámítva azt az időszakot, amikor a zenészek perben álltak a Ticketmaster koncertszervezővel.)
Személyi változások nem bolygatták a zenekart, egyedül a dobos posztján történt több változás.(a nevezetesebb dobosok: Jack Irons és Matt Cameron) A Pearl Jam kirándulást tett a poposabb vizekre: 2000-ben piacra került, összességében kedvezően fogadott, a Billboardon 2. helyig nyomuló Binaural albummal.
2000-ben a Pearl Jam fellépett a dániai Roskilde fesztiválon, amely kilenc rajongó halálával a rocktörténeelem egyik legnagyobb tragédiája. A Pearl Jam félbeszakította koncertjét, de már bekövetkezett a tragédia. Egy másik tragikus esemény a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után a Pearl Jam Neil Younggal együtt lépett színpadra, a Long Road című dallal. Az új évezred kiemelkedő eseménye volt a Pearl Jam fellépése a New York-i Madison Square Gardenben, s egyik koncertjét DVD-n is megjelentették.
Több kitűnő album, nagy sikerű koncertek, turnék kísérték az új évezred első évtizedét. A Pearl Jam, a Backspacer többszörös első helyezése, a Pearl Jam Twenty, majd a Lighting Boat ugyancsak többszörös első helyezett.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
Daughter (1993)
Better Man (1994)
Who You Are (1996)
Given to Fly (1998)
Last Kiss (1999)
World Wide Suicide (2006)
Brother (2009)

Nagylemezek:
Ten (1991)
Vs (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Live on Two Legs (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Pearl Jam Twenty (2011)
Lightning Bolt (2013)
Pearl Jam

Pearl Jam

AA CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Pearl Jam Pearl Jam Pearl Jam

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail:
Literatura.hu