Robert Plant
"A Led Zeppelin hangja a bluesban és a rockban volt othon."

Angol rock és blues énekes.

Eredeti neve: Robert Anthony Plant

                       1948. augusztus 20. Birmingham (Kidderminster).
Robert Plant

Robert Plant a rock, a hardrock, a heavy metal, a blues és sok más zenei stílus legnagyobb hangja. Öregségére kipróbálta magát a bluegrassben és a világzenében. Grammy-díjas. A rock and roll halhatatlanja (Led Zeppelin tagjaként), több szaklap szerint (Hit Parader, Rolling Stone), minden idők legnagyobb rock és heavy metal hangja.
Több Grammy-díja közül csak egyet kapott hard rock kategóriában. Több dala listavezető volt a Billboardon, Angliában azonban nem vezetett listát, de az élvonalba került „hazai pályán” is. Születési helyként West Bronwich is szerepel életrajzaiban, de tény: Birmingham közelében, Kidderminsterben nőtt fel. Szülei polfgári foglalkozás felé irányították volna, de nem kért belőle. Az iskolát igen hamar otthagyta és zenésznek állt. Először szűkebb hazájában játszott. Nagy hatással volt rá a klasszikus amerikai blues (elsősorban Bukka White, Sleepy John Estes és Skip James dalai), a The Crawlin Kingsnake együtteshez csatlakozott, ahol megismerkedett John Bonhammel,a Led Zeppelin későbbi dobosával. Később a Band of Joy és más zenekarok tagjai lettek. Plant egészen fiatalon megpróbálkozott szólóban is. Egy birminghami klubban hallotta őt Jimmy Page és elhívta az 1968-ban alakuló Led Zeppelinhez zenélni.(Az együttesről ld. szócikkünket.) A brit blues egyik királya, Alexis Korner is invitálta együttesébe, de ő inkább Page-dzsel tartott.
Amikor John Bonham halála miatt szétvált a Led Zeppelin, Plant 1982-ben megjelentette első szólólemezét, a Pictures of Elevent, amely mind Angliában, mind Amerikában a listák élvonalába került. Sikeresek voltak a nyolcvanas évek első felében készült további lemezei is, köztük a Principle of Moments, amely a legjobb 10 közé került a listán. Utána kevésbé sikeres lemezek következtek. Volt egy rövid időszaka a nyolcvanas években, amikor Jimmy Page-dzsel és Dave Edmundsszal koncertezett, nagy sikerrel.
A Honeydripper tagjaként 1988-ban jelent meg az újabb sikeres lemeze, a Now and Zen. Jimmy Page-dzsel sikeres korongjuk volt a No Quarter és a Walking Clarksville is, Grammy-díjat ért. Koncerteztek, bekapcsolódtak az MTV Unplugged című sorozatába is.
2002-ben a kedvező kritikákat begyűjtő Dreamland, 2003-ban a szintén sikeres Sixty Six to Timbuktu című albummal jelentkezett - utóbbi betekintést ad Plant Led Zeppelin előtti éveibe. A Mighty Rearrangerrel 2005-ben, a Nine Live-val 2006-ban okozott örömet rajongóinak.
Az új évezred első évtizedében nagy meglepetést okozva Allison Krauss bluegrass énekesnővel társult. Raising Sand címmel kitűnő lemezt készítettek 2007-ben, de a Grammy-díj ellenére az album nem okozott osztatlan örömet a régi Led Zeppelin rajongók körében. Hosszas turnéra indult az énekesnővel. Közben társult a Led Zeppelin 2007. decemberi londoni fellépéséhez is.
Robert Plant az ének mellett gitározik, szájharmonikán és tamburinon játszik.
Plant 1993-ban lépett fel előzör Budapesten, majd 1998-ban Jimmy Pag-dzsel együtt ismét fellépett a régi BS-ben.2006-ban a Petőfi Csarnokban, 2007-ben a Szigeten csodálhatták meg hangját a rajongók, megállapítva, hogy azért eléggé eltávolodott az eredeti stílustól
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:
Other Arms (Billboard 1993)
Little By Little (Billboard 1985)
Tall Cool One (Billboard 1988)
Heaven Knows (Billboard 1988)
Hurting Kind (1990)

Nagylemezek:
Pictures of Eleven (1982)
The Principle of Moments (1983)
Shakin ’n’ Stirred (1985)
Now and Zen (1988 – Jimmy Page-dzsel)
Manic Nirvana (1990)
No Quarter ( 1994 -Jimmy Page-dzsel
Walking into Clarksdale (1998 – Jimmy Page-dzsel)
Dreamland (2002)
Sixty Six to Timbuktu (2003)
Mighty ReArranger (2005)
Nine Lives (2006)
Raising Sand (2007 – Allison Krauss-szal)
Band of Joy (2010)
Robert Plant

Robert Plant

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Robert Plant Robert Plant Robert Plant

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2013
e-mail: Literatura.hu