Jimmy Page
"Egy legenda romjain új legendát teremtett."

Brit rockzenész, gitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: James Patrick Page

                       1944. január 9. Heston, Middlesex, Nagy-Britannia
Jimmy Page

Jimmy Page a már rogyadozó, egykor legendás Yardbirds együtteshez csatlakozva határozta el magát, hogy újabb legendát épít, s 1968-ban megalakította a Led Zeppelin-t. Nemcsak Nagy-Britanniában bálványozták és bálványozzák, Amerikában is óriási sikere volt az együttesnek. A briliáns tudású gitáros, aki elsőszámú hangszere mellett tucatnyi egyéb pengetős hangszeren játszikt, nem volt haragban a billentyűs hangszerekkel sem. Kétszeresen is rock-halhatatlan, egyrészt a Yarbirds, másrészt a Led Zeppelin tagjaként. Szólókorszakában nem ontotta a lemezeket, elsősorban koncerteken őrízte népszerűségét. Így is büszkélkedhet Grammy-díjjal. A Rolling Stone magazin 2011-es gitáros-rangsorában a 3. helyre került, de előkelő helyre sorolta őt a Classic Rock magazin is. Megkapta a Brit Birodalom Rendéjének Tiszti Fokozatát jótékonysági tevékenységéért.
Jimmy Page Hestonban, London nyugati külvárosában látta meg a napvilágot. Tizenhárom éves korától gitározott, autodidakta módon kezdte az ismerkedést a zenével és a hangszerrel, de tanárhoz is járt. Először Scotty Moore és James Burton (mindketten Elvis Presley gitárosai voltak) és Les Paul „varázsolta el”, de példaképének tekintette Robert Johnsont, Elmore Jamest, B. B King-et, Muddy Waters-t, Willie Dixon-t, Chuck Berry-t, Otis Rusht, Buddy Guyt és Freddie Kinge-t is.
Első zenekara 15 éves korában a The Crusaders volt. Fiatalon kitűnő blueszenészekkel játszott a legendás londoni Marquee klubban: Cyril Davis-szel, Alexis Korner-rel, később Jeff Beck-kel és Eric Clapton-nal. (E felvételek egy része a White Boy Blue című kitűnő válogatásalbumon hallható.) A hatvanas évek elejétől a Decca stúdiózenésze lett, de egész Londonban keresett sessionmuzsikusává nőtte ki magát. Basszusgitárosként 1966-ban csatlakozott a legendás Yardbirdshöz, Jeff Beck távozása után szólógitáros lett. (ld: Yardbirds szócikkünket)
A "fáradt" Yardbirdst, Jimmy Page New Yardbirdsként próbálta megújítani, 1968 végén megalakította a Led Zeppelint, a hard rock és a heavy metál bandák példaképét. (ld: Led Zeppelin szócikkünket.). A hatvanas évek végén gitározott Joe Cocker első lemezén.
A hetvenes években súlyos drogfüggőségben szenvedett - erről az ezredforduló után nyilatkozott.
Amikor John Bonham meghalt, Jimmy Page szólóban folytatta, s ennek során játszott többek között David Coverdale-lel, Roy Harperrel, a Yes együttessel, Paul Rodgers-szel, a Rolling Stones-szal. Dolgozott a The Firm nevű rövid életű bandával is. A nyolcvanas években jelent meg az Outrider című albuma, ami ugyan nem volt csúcsteljesítmény, mégis több ország listájára felkerült. Később a Limp Bizkit, a Foo Fighters és a Black Crowes együttessel is koncertezett. A kilencvenes években hosszú időn át turnézott Robert Plant-tel, eljutottak együtt Budapestre is Közös lemezt is készítettek, a No Quarter és a Walking Into Clarksdale-t is előkelő helyen jegyezték a listákon. Grammy-díjat kaptak 1998-ban megjelent Most High című közös szerzeményükért..
Fellépett a 2008-as pekingi olimpia záróműsorán, a 25. Sundance filmfesztiválon 2009-ben bemutatták az It Might Get Loud című dokumentumfilmet, amelyben a U2-ból The Edge-dzsel és Jack White-tal, a White Stripes tagjával látható.
A Led Zeppelin 2007-es londoni koncertje után Page szeretett volna egy világturnét, ám Robert Plantet nem tudta meggyőzni (noha mindig jóban voltak).
Jimmy Page 2010-ben bekerült a Mojo magazin halhatatlanjai közé, 2012-ben pedig Robert Planttel együtt kitüntette a Kennedy Center az amerikai kultúra őrzéséért és fejlesztéséért.
Page számos legendás gitáron játszott, de a leggyakrabban a Fender Telecastert és a Gibson Les Pault emlegetik vele kapcsolatban.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

No Introduction Necessary (1984)

Whatever Happened To Jugula (1985)

The Firm (1985)

Strange Land (1986)

Mean Business (1986)

Outrider (1988)

Coverdale and Page (1993)

No Quarter (Robert Planttel (1994)

Walking Into Clarksdal (Planttel) (1998)

Live at The Greek ( a Black Crowes együttessel) (2000)

Rock and Roll Highway (2000)

The Guitar Kils: More 60s Groups and Sessions (2003)

Lucifer Rising and Other Soundtracks (2012)
Jimmy Page

Jimmy Page

Jimmy Page

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Jimmy Page Jimmy Page Jimmy Page

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu