Al Di Meola

Amerikai jazzzenész, gitáros, hegedűs, zongorista, zeneszerző.

Eredeti neve: Al Laurence Dimeola

                        1945. július 22. Jersey City, New York.
A CD online megvásárolható!

A Latin zenével kezdte pályáját, de később főként a jazz gitárvirtuózának tekmintették Al di Meolát. A gitárművész ugyanakkor a jazzrockban, a világzenében, az akusztikus latin zenében, de a "poposabb" zenében is otthonos. Sokoldalúságát nem utolsó sorban olyan példaképeknek köszönheti, mint Miles Davis, Larry Coryell, Jim Hall, Jimi Hendrix vagy a Beatles.
Olasz származású lévén az olasz klasszikus zene ihlette meg először. Gyermekkorában dobolni kezdett, de már nyolcéves korától gitározik, tizenéves korától előbb a latin zenéé lett a főszerep életében, közben már a jazz felé fordult érdeklődése. Al Di Meola kezdetektől egyformán mestere az akusztikus és az elektromos gitárnak, mindkét hangszeren szívesen játszik, bár volt olyan időszaka, amikor inkább az akusztikus gitárt részesítette előnyben.
Tizenhét éves volt, amikor korengedménnyel felvették a bostoni Berklee School of Musicba. Pontosan húsz éves korában csatlakozott a Chick Corea által alapított Return to Forever fúziós jazzegyütteshez. Emlékezetes sikert arattak a New York-i Carnegie Hallban. Az együttes több lemezén volt közreműködő a gitáros, a Return to Forever tagjaként kapott Grammy-díjat.
Első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun 1976-ban jelent meg. Eleinte a fúziós zene, az elektronikus gitár izgatta, de fokozatosan kiterjedt érdeklődése sok más zenei világ felé.
A hetvenes évek végén két másik gitárfenoménnal, a flamenco szenzációs spanyol zenészével, Paco De Luciával és az angol John McLaughlinnal alkotott szenzációs triót, Budapesten is felléptek együtt. Nagy siker volt itt is bemutatott közös lemezük, a Friday Night In San Francisco. A szenzációs trió sokéves szünet után a kilencvenes évek közepén muzsikált ismét együtt.
Al Di Meola kitűnő jazz- és rockzenészekkel játszott az évek során, Néhányal a névsorból: Luciano Pavarotti, Phil Collins, Paul Simon, Carlos Santana, Larry Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Jaco Pastorius, Les Paul, Jean Luc Ponty, Steve Vai, Frank Zappa, Jimmy Page és Stevie Wonder.
Mintegy huszonöt saját szólólemeze, számos közreműködői albuma jelent a közelmúltig. Ezen kívül 4 albumot jegyzett a Return to Foreverrel. A legtöbbet emlegetett albumai az Elegant Gypsy, a World Simfonia, a Di Meola Plays Piazzola és a Heart of Immigrants. A Piazzola-lemezt különösen nagyra értékelték a kritikusok, hangsúlyozva, hogy az egész pályájának tükre. Az ezredforduló óta kilenc sorlemeze jelent meg.
A Guitar Player című szaklap 1976-tól 13 alkalommal választotta a hangszer legjobbjának.
Al Di Meola a nyolcvanas évektől kezdve többször koncertezett Magyarországon. Az egyik legnevezetesebb koncertje, amit a gitártrióval, Paco de Luciával és John McLauhlinnal adott. Koncertezett Kenny Garrettel is. Fellépett ezen kívül a Carmen crossover feldolgozásában Horgas Eszterrel és más művészekkel, a veszprémi ünnepi játékokon,valamint az Al Di Meola and Midsummer Night Quartet Tour keretében is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Szoló:


Land of Midnight Sun (1976)

Elegant Gypsy (1977)

Casino (1978)

Splendido Hotel (1980)

Electric Randezvous (1981)

Scenario (1983)

Cielo E Terra (1985)

Tirami Su (1987)

World Sinfonia (1990)

Di Meola Plays Piazzoa (1990)

Kiss My Axe (1992)

Heart of Immigrants (1993)

The Infinite Desire (1998)

Flesh on Flesh (2002)

Consequence Of Chaos (2006)

Pursuit of Radical Rhapsody (2011)

Közreműködőként:

Venusian Summer (Lenny White, Larry Coryell) (1975)

Friday Night in San Francisco (Paco de Lucia, John McLaughlin) (1980)

Rite of Strings (Stanley Clarke, Jean-Luc Ponty (1995)

Mária (Égi szerelem) (Malek Miklós, Horgas Eszter) (2007)

Return to Forever:

Where I Known (1974)

No Mystery (1975)

Romantic Warrior (1976)

Returns (2009)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu