Camel
"Nem csak a disszonancia lehet progresszív zene."

1971-ben alakult angol progresszív rock zenekar.

Eredeti felállás: Peter Bardens billentyűsök;

                           Doug Ferguson basszusgitár;

                           Andy Latimer ének, gitár, fuvola;

                           Andy Ward dob, ütőhangszerek.
Camel

     A progresszív zenei paletta egyik nagyszerű formációja, a hetvenes-nyolvanas évek meghatározó bandája a Camel, annak ellenére, hogy nem tudtak olyan széleskörű népszerűségre szert tenni mint a Pink Floyd, a Yes vagy a Genesis. Az együttes eredete a The Brew nevű trióra vezethető vissza, melyben Andy Latimer, Doug Ferguson és Andy Ward játszottak együtt. 1971-ben csatlakozott hozzájuk a Them egykori billentyűse: Peter Bardens, akivel kiegészülve megalakult a Camel. Első fellépésükre még abban az évben sor került, a Vhisbone Ash előzenekaraként. 1973-ban az MCA lemeztársasághoz szerződtek és kiadták, eléggé visszhangtalanul maradt első korongjukat. Gyorsan kiadót váltottak és a 74-es Mirage már nemcsak a kritika de a közönség tetszését is elnyerte. Ekkor már kezd kialakulni a zenekar jellegzetes hangzásvilága, a sok dallamot felvonultató, szimfónikus és jazzes elemek keveredésére épülő űrrockkos sound, amihez érdekes színfoltként társult a fuvolajáték.
Az igazi nagy áttörés 1975-ben következik be amikor megjelenik a The Snow Goose című, Paul Gallico novellája alapján készült koncept album. A Camel ezzel egyből az érdeklődés középpontjába került és feljutott a Bilboard 200-as listájára is. A korong zenei anyagával a banda fellépett a Royal Albert Hallban a London Symphony Orchestra társaságában. A Moonmadness folytatta a sikersorozatot, kritikusok és közönség egyaránt lelkesedtek érte, de ez volt az eredeti felállás utolsó nagylemeze. Doug Ferguson távozott az együttesből, helyét Richard Sinclair (ex-Caravan) foglalta el, valamint csatlakozott hozzájuk Mel Collins szaxofonos. Ebben a felállásban készítették a Raindances című albumot, mely a nagy siker ellenére már mutatta, hogy komoly ellentétek feszülnek Bardens és Latmer között, akik zeneileg kezdték nem kiegészíteni, hanem túljátszani egymást. Ebben a feszült légkörben jött létre az ujabb koncept album a Breathless melynek vezérvonala a jazz elemeire épül és a kritika szerint az együttes legjobb lemeze.
A távozó Bardens helyére Latimer egyből két billentyűst szerződtetett, ami nagyban meghatározta az új hangzást: ez már a space-rock korszak kezdete.
1981-ben egy újabb koncept album következett a Nude, amely Hiroo Onoda japán katona igaz történetét dolgozza fel, aki évekkel a II. világháború befejezése után is őrizte a rá bízott objektumot, nem tudván, hogy a háború már rég befejeződött. A korong elsősorban Latimer csodálatos gitárjátékára épül és színvonalban még a nagy alkotásaik közé tartozik.
Sajnos a folyamatos tagcserék ettől kezdve már állandósulnak, egyedül Latimer az aki az eredeti Camel szellemiségét viszi tovább. Az 1984-es Pressure Point megjelenése után a Camel felfüggeszti tevékenységét és hét évig még csak nem is hallani róluk. Aztán 1991-ben Andy Latimer ismét akcióba lendül és új tagokkal megjelenteti a Dust And Dreams című albumot, mely John Steinbeck regénye alapján készült. Innentől kezdve a recept nagyjából adott, néhány éves hallgatás után egy-egy újabb stúdióalbum, melyek ha nem is egetrázóak, de stabilan hoznak egy magas zenei színvonalat. Közülük kiemelkedik a 2002-es A Nod And A Wink című lemez, mely mindezidáig az olykor tetszhalottnak tűnő de folyton feltámadó Camel utolsó, eredeti anyagot felvonultató albuma.
Hogy lesz e még folytatás azt nem tudhatjuk, de a Camel működéséről már ma is elmondható: nagy hatást gyakoroltak a rockzenére, nem csupán közvetlen követőik (Cairo, Eloy, Freudiana stb.) miatt, hanem mert a progresszív zenében elfogadtatták a dallam létjogosultságát.

Nagylemezek:

Camel (1973)

Mirage (1974)

The Snow Goose (1975)

Moonmadness (1976)

Raindances (1977)

A Live Record (1978)

Breathless (1978)

I Can See Your Home From Here (1979)

Nude (1981)

The Single Factor (1982)

Stationary Traveller (1982)

Pressure Points (1984)

Dust And Dreams (1991)

Harbour Of Tears (1996)

Rajaz (1999)

A Nod And A Wink (2002)

Rainbow's End: An Anthology 1973-1985 (2010)
Camel

Camel

Camel

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Camel Camel Camel

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu