"Egy autentikus fekete bluesgitáros."

Amerikai gitáros, énekes, zeneszerző.

Eredeti neve: Albert Nelson

                        1923. április. 25. Indianola, Mississippi

                        1992. december 21. Memphis, Tennessee

A CD online megvásárolható!

Albert King gitáros, énekes és dalszerző fekete és fehér blueszenészek sokaságára hatott gazdag életművével. Példaképének tekintette őt többek között Jimi Hendrix és Eric Clapton is.  A Born Under a Bad Sign című száma máig a műfaj egyik alapműve, számos feldolgozás közül az egyik legismertebbett a Cream készítette. A Mississippi állambeli Indianolában született 1923. április 25-én. Kölyökkorában kezdte a zenélést a Mississippi deltavidékén. Magától tanult meg gitározni, egyebek között szivarosdobozból bütykölte első hangszereit. Az első "igazi" gitárra 16 éves korában tett szert.
Gospel-együttesekben tanulta az alapokat, majd Blind Lemon Jefferson és a blues más meghatározó öreg zenészének hatására került közer ehhez a műfajhoz. Érdekes, hogy a szintén „márkás” Jimmy Reed együtteséhez dobosként csatlakozott. Elég későn vált szélesebb körben ismertté. Első kislemezét, rajta a Bad Luck Blues című dalával, 1953-ban készítette. Ezen a felvételen már énekelt és gitározott – bal kézzel, rendkívül eredeti technikával, ugyanis balkezesként normál húrozású gitáron játszott, azaz "fejjel lefelé".
Első nagylemeze a The Big Blues viszonylag későn, 1962-ben jelent meg. Újabb öt év múltán  hozakodott elő a "Born Under a Bad Sign" című lemezzel, amelynek címadó dalát nemcsak a Cream sajátította ki, hanem a trió szólópályára lépő basszusgitárosa, Jack Bruce is.
Sorlemeze mintegy harminc jelent meg, a válogatásokkal azonban több tucatra rúg albumainak száma. Leghíresebb dalai között feltétlenül említést érdemel a Laundromat Blues, a Crosscut Saw, az Oh, Pretty Woman, az 1961-es Don't Throw Your Love On Me So Strong a sikerlistákra is felkerült. A leghíresebb lemezei között emlegetik a "King Of The Blues Guitar-t", a "The Hunter-t" és a "Live Wire/Blues Power-t". A 60-as évek végétől szinte sztárrá vált, - bár a bluesban nem szokás sztárolni az előadókat - főként a San Franciscó-i Fillmore Auditorium-ban, az egyik legjelentősebb rock-szentélyben adott 1968-as koncertjei után.
A hetvenes évektől Albert King a funkys hangzással is próbálkozott, de a legfontosabb mindig a blues maradt. Koncertezett a blues két másik királyával, B.B. King-gel és Freddie King-gel. A fehérek közül játszott például Eric Claptonnal , Stevie RayVaughan-nal (közös lemezük vezette a blues-listát), Steve Cropperrel és Gary Moore-ral is.
Kitűnő koncerteket adott a San Franciscó-i Fillmore Westben és Montreux-ben. Az előbbi koncertje "Live Wire/Blues Power" címmel lemezen is megjelent. Gyakran koncertezett Európában is. A nyolcvanas évek végén visszavonulót fújt, de 1992. december 21-én bekövetkezett haláláig zenélt. Szívroham végzett a korszakos jelentőségű bluesgitárossal.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

The Big Blues (1962)

Born Under A Bad Sign (1967)

Live Wire/Blues Power (1968)

Years Gone By (1969)

Blues For Elvis (1970)

Lovejoy (1971)

Blues At Sunset (1973)

I Wanna Get Funky (1974)

Montreaux Festival (1974)

Albert (1976)

Truckload Of Lovin' (1976)

King Albert (1977)

New Orleans Heat (1978)

Crosscut Saw (1983)

I'm In A Phone Booth, Baby (1984)

Laundromat Blues (1984)

Jammed Together (1988)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

In Session (1999)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2010 - 2015
e-mail: Literatura.hu