Freddie King
"A legkorábban távozott a blues királyai közül."

Amerikai bluesénekes, gitáros, szerző.

Eredeti neve: Frederick Christian

                        1934. szeptember 3. Gilmer, Texas.

                        1976. december 28. Dallas, Texas.
Freddie King

A blues többi királya – a néhai Albert King és a 86 esztendős B. B. King mellett a – kiemelkedő helye van a műfaj történetében a mindössze 42 évet élt Freddie Kingnek. Robert Johnson, T-Bone Walker, Howlin Wolf, Willie Dixon és Elmore James és mások után 2011-ben a Rock and Roll halhatatlanja lett, a rock műfajára gyakorolt jelentős hatását elismerve. Hosszú sort tenne ki azoknak a zenészeknek a neve, akik mesterükként tisztelik, a kerek formája miatt Texas Cannonballként (texasi ágyúgolyó) néven is emlegetett Freddie Kinget. E követők között van Eric Clapton, Jeff Beck és Carlos Santana is. A későbbi generáció jeles gitárosai közül példaképének vallotta őt egyebek között Steve Ray Vaughan is.
A tehetséges fiú sok pályatársától eltérően nem apjától vagy más férfirokonától, hanem anyjától, Ella Mae-től sajátította el az alapokat - anyja hatéves korában zenére kezdte tanítgatni a gyermeket, igaz besegített egy nagybácsi is. Családjával a negyvenes évek végén Chicagóban telepedett le, így korán Muddy Waters, Little Walter, T-Bone Walker és Jimmy Rogers hatása alatt alakította ki saját stílusát. Első saját zenekarát az ötvenes évek derekán alakította. Klubokból indult a karrierje, megfordult például Robert Lockwood Jr. és Hound Dog Taylor együttesében. 1961-ben már hat dala került a rhythm and blues lista 30 legjobbja közé.
A hatvanas években ajándékozta meg a bluesvilágot a Have You Ever Loved A Woman, a Hide Away, vagy a The Stumble és más nagyszerű dalával. A Have You Ever Loved a Womant szinte minden valamire való blueszenész feldolgozta, igazi örökzöld a műfajon belül. A Hideawayt a fiatal Clapton, a The Stumble és a Someday, After Awhile című dalai Peter Green révén váltak naggyá. Ugyancsak zenészek sokasága dolgozta fel az I’m Tore Downt.
Már a hatvanas évek közepétől szívesen dolgozott fehér zenészekkel, köztük Stan Webbel, a Chicken Shack vezéregyéniségével, Leon Russell-lel és természetesen Claptonnal. Az évtized végétől Freddie King igazi fesztiválhős lett. A hetvenes években is keményen hajtott, állandóan koncertezett, szíve azonban 1976-ban cserbenhagyta.
Életében tizenhat sorlemeze jelent meg, az utolsó 1975-ben. Halála után a kiadók folytatták sorlemezeinek megjelentetését, így ezek száma eléri a harmincötöt. Természetesen számos válogatás is őrzi hangját és gitárjátékát. Nagyon sok kiadóval dolgozott, így az újrakiadások szerencsére mindig sínen voltak. A Freddie King Sings the Blues című korongját tartják máig is a legsikerültebb lemezének. Noha a blues, az ötvenes évek zenéje „kislemezes műfaj” volt, számos albuma értékes hozzájárulás a műfaj fejlődéséhez. Említést érdemel a Let’s Hideaway and Dance Away With Freddie King című korongja, amelyet 2011-ben ismét megjelentettek, vagy a Hide Away és a Burglar. A posztumusz albumokkal összesen 35 sorlemeze jelent meg. 
Nem akart mindenáron sztár lenni, csillogni, kellő alázattal dolgozott a mindenkori zenésztársaival. A modern elektronikus blues egyik legnagyobb egyéniségét jutalmazták halhatatlansággal.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Freddie King Sings The Blues (1961)

Let’s Hideaway and Dance Away With Freddie King (1961, 2011)

Bossa Nova&Blues (1962)

Gives You a Bonanza of Instrumentls (1965)

Hide Away (1969)

My Feeling for The Blues (1969)

Getting Ready (1971)

Texas Cannonball (1972)

Burglar (1974)

Larger Than Life (1975)

Freddie King Sings (1989)

Just Pickin’ (1989)

Live at The Texas Opry House (1992)

Blues Hero (1994)

Key To the Highway (1995)

Live at The Electric Ballroom 1974 (1996)

The Very Best of Freddie King Vol 1-3 (2002)

Live In Europe (2007)
Freddie King

Freddie King

Freddie King

Texas In My Blues (2007)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Freddie King Freddie King Freddie King

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2013
e-mail: Literatura.hu