Amy Winehouse
"Kivételes, önpusztító tehetség."

Angol rhythm and blues és jazzénekesnő, zeneszerző, dalszerző hangszerelő.

Eredeti neve: Amy Jade Winehouse

                       1983. szeptember 4., Southgate, London.

                        2011. július 23., Camden, London.
Amy Winehouse

A kivételes tehetségű Amy Winehouse mindössze néhány évig csilloghatott, önpusztító életmódjával ugyanolyan gyorsan távozott, mint a korábbi nagyok közül Janis Joplin, vagy Whitney Houston. Back To Black című lemezéért öt Grammy-díjat gyűjtött be, számtalan díja és elismerése között szerepel az igen rangos Ivor Novello szerzői díj, (hármat kapott belőle), a Brit Awards, az MTV Europe Music Awards, a New Musical Express díja, Q Awards. Három albuma jelent meg, ám ezekkel, különösen a Back To Blackkel, sikert sikere halmozott. Az izgalmas, mély hangú, különleges megjelenésű énekesnő a kétségtelen sikerek mellett, bőségesen szállította a botrányokat is.
Amy Jade Winehouse taxisofőr apa és gyógyszerész anya lányaként született. Szülei kedvelték, de nem művelték a zenét - a jazz, a fekete zene volt „divatos” a családban. Amy imádta a rhythm and blues klasszikusait, köztük Ray Charles-t, Nina Simone-t, Nat King Cole-t Dinah Washingtont és Thelonious Monkot. Hangját Sarah Vaughanéhoz és Nina Simone-éhoz hasonlították.
Tízéves korában alakította első együttesét, a Sweet’n’Sourt (Édes-savanyú) formációt. Bátyja hangszerén megtanult gitározni, 13 évesen kapta első saját hangszerét és abban az évben írta első saját számát. Korai kedvencei között volt az ötvenes évek nagy sikerű lánycsapata, a The Ronettes.
Első albumára,a Frankre 2003-ig kellett várnia. A lemez jazzes beütésű dalaival nagy feltűnést keltett a szakmában és a közönség körében, platinalemez lett, előkelő helyre került a brit listán. Csaknem valamennyi dalának az énekesnő volt az egyik szerzője.
Gyakran szerepelt rádiós, televíziós műsorokban, majd 2006-ban megjelent az igazi nagy durranás, a Back To Black, szenzációs dalokkal: a You Know, I,m No Good, a Back to Black, a Tears Dry on Their Own, a Wake Up Alone, s mindenek előtt a Rehab, amelyet a Time magazin 2007 legjobb dalának kiáltott ki. Több kitűnő kislemez készült a Back to Black anyagából. A Back To Black 2007-ben legkelendőbb lemezének bizonyult - Nagy-Britanniában 1,85 millió, Amerikában több mint 1,5 millió fogyott belőle. A Grammy-díjak mellé két Ivor Novellót kapott érte. Még Amerikában is a 2. helyre került a Billboard 200-as listáján. Amy halála után folytatta a diadalmenetet, 2012-ben megerősítette helyezését a Billboard 200-on, s több amerikai listán első helyezés ért el. Természetesen első volt Angliában és több más európai országban. A lemezből Angliábn közel 4 milliót, Amerikában több mint 2 millió példányt adtak el.
A 2007-es Grammy-gálán díjait nem vehette át személyesen, alighanem súlyos drogozása, alkoholizálása miatt "fektették" a beutazási engedélyét.
Sokszor jelent meg nyilvánosság előtt elképesztő állapotban a mutatós, de néha túlkozmetikázott Amy. Kábítószeres ügyei miatt néha "lekapcsolták", de megúszta a börtönt - nem úgy mint zűrös barátja, majd férje, Blake Fielder-Civil. Tüdejét, gyomrát kikezdte a drog, depresszió gyötörte. Előfordult, hogy részegen jelent meg tv-adásban. A káros szenvedélyek állítólag maradandó agykárosodást okoztak, olykor utcán is nekirontott idegeneknek, tele volt sérülésekkel, amelyekről képtelen volt "elszámolni". Lekéste az Ivor Novello díj átadását, volt, amikor utolsó pillanatban mondott le egy párizsi koncertet.
Jobb időszakai sok mindenért kárpótolták rajongóit. Óriási sikerrel szerepelt a Glastonbury fesztiválon, a Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök tiszteletére rendezett koncerten. Nagy sikere volt Chicagóban,a Lollapalooza fesztiválon, 2009-ben a Santa Lucia-i jazzfesztiválon.. 2010-ben egyebek között Moszkvában helyi oligarchák előtt énekelt.
Utolsó európai koncertsorozatát 2011. júniusában kezdte, majd félbe szakította. Utolsó albuma, a Lioness: Hidden Treasures 2011-ben jelent meg, világszerte több mint 2 millió fogyott belőle. 2011. július 23-án alkoholmérgezéssel, kábítószer-túladagolással szállították kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Frank (2003)

Back To Black (2006)

Lioness: Hidden Treasures (2011)
Amy Winehouse

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Amy Winehouse Amy Winehouse Amy Winehouse

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu