"a Beatles dalfelelőse, értékőrzője"

Angol énekes, gitáros, zeneszerző, billentyűs.

Eredeti neve: James Paul McCartney

                        1942. május 18. Liverpool, Anglia.

 

A CD online megvásárolható!

Paul McCartney a legendás Lennon-McCartney szerzőpáros elsősorban zenéért felelős tagja. A Beatles tagjai közül ő kötődött legjobban a nagy évtizedhez, egyszersmind ő az egyetlen igazi Sir négyük közül (John Lennon, George Harrison és Ringo Starr „csak” a Brit Birodalom rendjének tagja címet kapták). Nagy túlélőként ő futotta a legsikeresebb szólópályát, s egyedül ő koncertezett Budapesten. A basszusgitár volt a fő hangszere, emellett gitározott, billentyűs hangszereken játszott.
Paul McCartney 1942. június 18-án született Liverpoolban. Az énekes, dalszerző, (a balkezes) basszusgitáros pályája a Quarrymennel indult, akárcsak John Lennoné. Egy évtizedet töltött a Beatles tagjaként, majd a Beatles feloszlása után azonnal megkezdte rendkívül sikeres szólókarrierjének építését. (Lennonhoz hasonlóan neki is jelent meg lemeze a Beatles időszakában.
Az első „igazi” McCartney album 1970-ben került a boltokba, s mindjárt listát vezetett. Az egy évvel később kiadott Ram a Billboard 2. helyezettje volt. Kis szusszanásnyi időt engedélyezett magának, s következett 1973-ban – immár a Wingsszel – a Band on The Run, egész szólópályájának talán legszebb darabja. Olyan klasszikusok hallhatók rajta, mint a Jet, a Let Me Roll It, vagy a Mammunia. Széles körű tetszést aratott a Tug of War című albuma is.
Paul McCartney a hetvenes évek óta folyamatosan koncertezik, több mint harminc sorlemeze jelent meg szólóban, vagy a Wings kíséretében. Tömegeket megmozgató megakoncerteken is részt vett – például 1985-ben a Live Aiden. Nem csak Európában, hanem a tengeren túl is tárt karokkal várják a koncertszervezők és rajongók.
A több mint harminc lemeze között jócskán van az utóbbi évek terméséből, például az 1997-es Flaming Pie, a 2005-ös Chaos and Creation in The Backyard, a 2007-es Memory Almost Full vagy a 2009-es Good Evening New York City. A különleges lemezei közül említést érdemel az 1988-ban kizárólag az akkori Szovjetunióban megjelent CHOBA B CCCP című rock and roll album, amely hasonló Lennon összeállításához.
Teltházas budapesti koncertjét 2003 májusában adta a Budapest Sportarénában. Miközben pop-rockzenei pályája nyitott könyv, kevesen ismerik klasszikus zenei produkcióit, lemezeit. Említsük meg a Liverpool Oratoriót, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestrával vagy a 2006-os Ecce Cor Meum című lemezt.
A pályáját 2007-ben megjelent The McCartney Years címűá DVD-összeállítás mutatja be részletesen az első lépésektől a Beatles, a Wings és a szólóévek legjavát, köztük egy korábban nem látott felvételt a Live Aidről. Rendszeresen fellép jótékonysági koncerteken, egyik legutóbbi
2009-es New York-i koncertje a David Lynch alapítvány estjén (Ringo Starr-ral együtt). Ott volt George Harrison halálának évfordulóján rendezett koncerten is, valamint több Band Aid koncerten. Az ismertebb világsztárok közül fellépőtársa volt többek között Stevie Wonder (világsiker közös daluk az Ebony and Ivory) , Michael Jackson, a legnagyobb közönsége, amely előtt valaha játszott, a Maracana stadion volt Rio de Janeiróban.
Paul a 20. századi popzene történetének egyik legnagyobb egyénisége, felsorolhatatlanok érdemei és elismerései. Szólóban is a rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja, a The Guinness minden idők legnagyobb zenészeként és szerzőjeként említette. 188 lemeze került listákra, 91 az első tíz közé, 33 pedig listavezető volt. A BBC az ezredforduló legnagyobb zeneszerzőjeként ismerte el. Barack Obama Gershwin díjjal tüntette ki, s a sornak nincs vége.
Paul első felesége, Linda halála után nem túl sikeres második házasságot kötött, Heather Millsszel, jelenleg Nancy Shewell-lel él együtt. (Lindától három közös gyermekük született.) Paul McCartney tartotta leginkább a kapcsolatot egykori zenésztársaival, valamennyien soha nem léptek fel együtt, de Ringo-val és George-dzsal is játszott.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

McCartney (1970)

Ram (1971)

Band On The Run (1973)

Venus And Mars (1975)

Wings Over America (1976)

London Town (19778)

Back To The Egg (1979)

McCartney II (1980)

Tug Of War (1982)

Pipes Of Peace (1983)

Press To Play (1986)

CHOBA B CCCP (1988)

Flowers In The Dirt (1989)

Liverpool Oratorio (1991)

Off The Ground (1993)

Flaming Pie (1997)

Run Devil Run (1999)

Driving Rain (2001)

Chaos And Creation In The Backyard (2005)

Ecce Cor Meum (2006)

Memory Almost Ful (2007)

Good Evening New York City (2009)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD Online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu