"Az abszolút fehér blues."

Amerikai gitáros, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: John Dawson Winter III

                         1944. február 23. Leland, Texas.

                         2014. július 16. Zürich, Svájc.         

A CD online megvásárolható!

Az albinó Johnny Winter, a rock és a blues legendás amerikai gitárosa a nagyszerű fekete elődök muzsikáját átültette az elektronikus fehér blues- és rockzenébe. Játékában sokféle hatás fedezhető fel. Maga is említi, hogy sokat tanult Muddy Waterstől, Bobby Blue Blandtől, B.B. King-től, de (többek között) Jimi Hendrix, Buddy Guy „nyomai” is tetten érhetők. Testvére, Edgar, akivel időről időre összefogott, a fúvós és billentyűs hangszerek mestere,
John Dawson Winter néven 1944. február 23-án született a Texas állambeli Lelandban, de gyermekként Beaumonthoz kötődött. Apja a jazzt művelte, Johnny is ezen az úton indult el, majd az ötvenes évek végétől a rock and roll bűvvkörébe került. Tizenöt évesen megjelent első kislemeze, a School Day Blues, akkoriban alakította első zenekarát öccsével.
„Átaludta” a hatvanas évek jó részét. Az évtized végén a fehér blues előretörésével került reflektorfénybe. Első albuma, a Johnny Winter a blues klasszikusaival - Good Morning, Little Schoolgirl és a Mean Mistreater – és saját dalokkal 1969-ben jelent meg Willie Dixon közreműködésével, ezt azonnal továbbiak követték, köztük a szakma és a közönség által is magasra értékelt Second Winter. Még ebben az évben fellépett a Woodstocki fesztiválon ia ahol kilenc dalt adott elő. Kezdetben Edgar is beszállt a bulijaiba és besegített  lemezein, később önállósította magát. A hetvenes évek közepén összejöttek egy nagyszerű Live album készítésére, s időnként továbbra is dolgoztak együtt. Johnny sokkal inkább a kaptafánál, vagyis a bluesnál maradt, mint Edgar. Szívesen játszotta a nagy elődök szerzeményeit, de nem csak idegen tollakkal ékeskedett, saját szerzeményekkel is megörvendeztette a műfaj kedvelőit. A hetvenes évektől is sok lemezt jelentetett meg, de a színvonal nem mindig ütötte meg az első lemezekét.
A hetvenes évek második felében játszhatott a fekete blues nagy öregjével, Muddy Waters-szel. Közös lemezük jelent meg Nothin But The Blues illetve Live at The Tower Theatre címmel. Ő volt a producere bálványa több lemezének. Amíg a drog és a szesz le nem döntötte a lábáról, játszott többek  között Jimi Hendrix-szel, John Lee Hooker-rel, James Cottonnal, B. B. Kinggel, Al Kooperrel és Mike Bloomfielddel. 1988-ban bekerült a Blues Foundation Dicsőség Csarnokába. A drog azonban elbánt vele, éveken keresztül a halálát várták. Az utóbbi években összekapta magát, 2008-ban és 2009-ben Budapesten is bizonyított.
Az utóbbi években közreműködött az Allman Brothers Band egyik legutóbbi albumán, fellépett Eric Clapton gitárfesztiválján,a Crossroadson, és látható a Martin Scorsese filmrendező irányításával készült bluestörténeti filmsorozat egyik fejezetében is.
"Télapu" több mint 40 éves pályafutása során biztosította helyét a legjobb fehér gitárosok között, bekerült a Rolling Stone magazin 100 legjobb gitárosának listájára. 2014 júliusában hunyt el Zürichben. Halálát követően jelent meg stúdióalbuma, a Step Back, melyen a blues nagyjaival zenél együtt. A korong a blues listák első helyén debütált.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

Johnny Winter (1969)

Second Winter (1969)

The Progressive Blues Experiment (1969)

Johnny Winter And (1970)

Story (1971)

Still Alive And Well (1973)

Saints & Sinners (1974)

Captured Live (1976)

Together Live (1976)

Nothin' But The Blues (1977)

White, Hot & Blue (1978)

Guitar Slinger (1984)

Serious Business (1985)

Third Degree (1986)

The Winter of '88 (1988)

Let Me In (1991)

Walking By Myself (1992)

White Lightning (1996)

White Heat (1997)

Back In Beaumont (2000)

I'm A Bluesman (2004)

Johnny B. Goode (2005)

Roots (2011)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

Step Back (2014)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2015
e-mail: Literatura.hu