Buddy Guy
"Aki nem fél a fehér zenészektől."

Amerikai bluesgitáros, énekes, zeneszerző.

Eredeti neve: George Guy

                       1936. július 30. Lettsworth, Louisiana.
Buddy Guy

Buddy Guy hetvenes évei derekán is a legkiemelkedőbb gitáros az elektromos blues műfajban, a chicagói blues egyik úttörőjének tartják. Nemcsak fekete, hanem
fehér zenésztársai is örömmel zenélnek együtt vele stúdióban vagy színpadon. A Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosa között a 30. helyre sorolta. Hosszú pályafutásához képest nem túl sok, mindössze hat Grammy-díja van. Ugyanakkor több mint két tucat W. C. Handy, újabb nevén Blues Music Awards birtokosa. A 2010-es Living Proof több díjat kapott, ő maga pedig életműdíjas lett. 2005 óta a rock and roll halhatatlanja.
Guitar Slim, Muddy Waters, John Lee Hooker, Willie Dixon, Howlin Wolf, T-Bone Walker, B. B. King és mások nyomdokain haladva lett az egyik legjobb bluesgitáros. Tizenhárom éves korában saját készítésű gitárján kezdett pengetni. Kamaszkorától rádióállomásokról „szedte le” a zenéket. Az ötvenes évek elejétől "Big Poppa" John Tilly, Slim Harpo és Lightnin’ Slim együtteseiben muzsikált. Huszonegy évesen a városi blues bölcsőjének számító Chicagóba költözött. Vetélkedőt nyert az Európában is jegyzett Magic Sam és Otis Rush előtt. Fellépett Muddy Watersszel, Little Walter-rel, Howlin Wolffal, Freddie King-gel. Willie Dixonnal és B. B. Kinggel. Dixon azért volt rá nagy hatással, mert ugyanazt a kozmetikázatlan bluest játszotta, mint ő maga.
Soha nem hajtott arra, hogy lemezekkel árassza el a piacot, így első lemezei Hoodoo Man és I Left My Blues in San Francisco csak 1965-ben illetve 1967-ben jelentek meg. Az 1968-as Man and The Blues, majd 1971-ben és 1972-ben zenészbarátjával, a Budapesten is járt Junior Wells fekete szájharmonikással készített lemezt, később is gyakran zenéltek együtt színpadon és stúdióban. A hetvenes években egy időre eltűnt a kiadók kínlatából, s az 1981-es Stone Crazy! majd az 1991-es Damn Right I’ve got The Blues aratott megérdemelt sikert. Ettől kezdve a Live: The Real Deal, a Slippin in, a Sweat Tea (listát is vezetett), a Grammy-díjas Blues Singer, a Bring’em In Carlos Santana, John Mayer, Keith Richards és Keb Mo közreműködésével érdemelte ki a közönség és a szakma elismerését. Hetvenedik születésnapjára jelent meg az Everday We Have the Blues, megérdemelt siker a Skin Deep, vagy az említett Living Proof. Sorlemezeinek száma több mint harminc, a válogatásoké ennél is jóval több.Több mint egy tucat albuma került a legjobb tíz közé. A legismertebb kiadók közül a Delmark, a Chess, a Vanguard, az Alligator, az MCA jelentette meg Buddy Guy lemezeit.
Először 1965-ben járt Európában, de csak a kilencvenes évektől ismerték és szerették meg az öreg kontinensen. Bár egyértelműen blueszenész, kezdetektől, gyaklran játszott rockot is. Buddy Guy a legnagyobb fehér zenészek közül játszott zenélt Eric Clapton-nal (a Crossroads fesztiválokon is), Bonnie Raittel, Stevie Ray Vaughan-nal, valamint a Rolling Stones-szal. Fellépett Jaggerék legutóbbi világturnéján, szerepelt Martin Scorsese filmjében - a Shine Alight többször került adásba a hazai tv-csatornákon. Buddy Guyt az utolsó nagy gitármohikánok egyikeként tisztelik, kiérdemelte a Blues Giant címet. 2015-ben Grammy életműdijat kapott.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

Hoodoo Man (1965)

I Left My Blues In San Franmcisco (1967)

A Man and The Blues (1968)

Buddy Guy & Junior Wells Play The Blues (1972)

Hold That Plane (1972)

I Was Walking Through The Woods (1974)

Stone Crazy (1981)

DJ Play My Blues (1982)

Chess Masters (1987)
 
Chicago Golden Years (1988)
 
Damn Right, I've Got The Blues (1991)

My Time After Awhile (1992)

Slippin In (1994)

Buddy's Blues (The Chess 50th Anniversary Collection) (1997)

Sweet Tea (2001)

Blues Singer (2003)

Chicago Blues Festival 1964 (2003)
 
Bring 'Em In (2005)

Can't Quit The Blues (2006)

Live! The Real Deal (2006)
 
Skin Deep (2008)

Living Proof (2010)

Live at Legends (2012)
Buddy Guy

Buddy Guy

Buddy Guy

Buddy Guy

Rythm&Blues (2013)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani.

Buddy Guy Buddy Guy Buddy Guy

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2015
e-mail: Literatura.hu