Prince
„A Művész Akit Egykor Prince-nek Hívtak”

Sokhangszeres amerikai énekes, dalszerző, producer, színész.

Eredeti neve: Rogers Nelson

                        1958. június 7. Minneapolis, Minnesota.

                         2016. április 21. Chanhassen, Minnesota.
A CD online megvásárolható!

Korán megismerkedett a zenével, apja zongorista és dalszerző, anyja énekesnő volt. Ő maga 11 éves korától dalokat komponált, első zenekarát 12 éves korában alakította. Kezdetben a pop és a rhythm and blues körül forgott zenei érdeklődése. Többek között James Brown-t, Jimi Hendrix-et, a Led Zeppelin-t, a Rolling Stones-t, a Sly and The Family Stone-t tekintette példaképének, de a Beatles is a kedvencei közé tartozott.
Első albuma, a For You 1978-ban jelent meg, korai korongjai a rhythm and blues jegyében születtek, majd kialakította a rá jellemző Minneapolis Soundot. Szinte nincs olyan műfaj, stílus, amelyben a világsztár ne próbálta volna ki magát. A pop, a rock, a rhythm and blues, a funky, a hip-hop, a rap, de még a jazz és a blues is fellelhető zenéjében.
A szórakoztatóipar egyik legsokoldalúbb művészének hangja félreismerhetetlen, remek a mozgása, kitűnően hasznosítja képességeit a színpadon, filmvásznon.
Voltak évek, amikor nem használta a Prince nevet, helyette a „A Művész Akit Egykor Prince-nek Hívtak” címkével hirdették (függetlenségét akarta ezzel hangsúlyozni a kiadójától, amely „levédte” a Prince nevet. A művésznevet amúgy apja együttese, a Prince Rogers Trio nyomán kapta.)
Prince kitűnően gitározik és basszusgitározik, a billentyűs és ütős hangszerekkel is jóban van, szaxofonozik is. Életrajzaiban írják: 27 hangszeren játszik. Kitűnő szerző, az eddig megírt több száz dalán kívül a kiadatlanok száma is százakra rúg.
Több mint harminc sorlemezt, vagy ugyanennyi válogatást jelentetett meg, a legutóbbi a 2010-es évszámot viseli. Elég általános a vélemény, hogy a Purple Rain volt pályája csúcsa. Tiszteletet parancsol tíz platinalemeze, mintegy harminc top 40-es kislemeze volt, hét Grammy-díja van, (hármat a Purple Rainért kapott), jutott neki Oscar és Golden Globe is. A rock and roll halhatatlanja, a Rolling Stone magazin a minden idők 100 legnagyobb énekese között a 27. helyre sorolta.
Dalai a szerelem a szexualitás körül forognak, ami nem is csoda, hiszen  ő maga is rendkívül szexis jelenség (James Brownhoz vagy Michael Jacksonhoz hasonlóan.) A társadalmi problémák és a vallási-spirituális témák sem idegenek tőle.
A számtalan Prince-dal közül az I Wanna Be Your Lover, a Dirty Mind, a Controversy, az 1999, a Purple Rain, a Let’s Go Crazy, a Pop Life, a Batdance, a Diamonds and Pearls a legsikerültebb.
  Albumai közül a Dirty Mind, a Purple Rain című filmzenealbum, a Batman, a 3121 és a Planet Earth tűnik a legértékesebbeknek, s a slágerlisták tanúsága szerint a legsikeresebbnek is. Csak a Billboardon nyolc albuma, tucatnyi dala volt első helyezett, s még ott vannak a cseppet sem lebecsülendő „dobogós” helyezések. A Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dala közé sorolta Prince hét számát, az 500-as album-öröklistára négy korongja került, közülük a legjobb helyre a Purple Rain futott be.
A film világában is sikeres kirándulást tett, legyen elég a Purple Raint és a Graffiti Bridge-et megemlíteni. Utóbbinak ő maga az írója, rendezője, zeneszerzője és főszereplője. A Purple Rain-ben zeneszerző és színész volt.
Prince számos hírességgel került intim kapcsolatba, köztük Kim Basingerrel és Madonnával. Két felesége volt, az elsőtől volt egy fia, aki nem sokkal születése után meghalt.
A Herceg első budapesti fellépésén, a 19. Sziget Fesztivál nulladik napján nagy sikerű koncertet adott. 2016 április 21-én hunyt el Chanhasseni otthonában, 57 éves volt.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

For You (1978)

Prince (1979)

Dirty Mind (1980)

Controversy (1981)

1999 (1982)

Purple Rain (1984)

Around The World Ia A Day (1985)

Parade (1986)

The Black Album (1987)

Sign O’ The Times (1987)

Lovesexy (1988)

Graffiti Bridge (1990)

Batman (1990)
 
The Love Symbol Album (1992)

The Hits 1-2 (1992)

Gold Experience (1995)

Emancipation (1996)

The Rainbow Children (2001)

The Very Best of Prince (2001)
 
Musicology (2004)

3121 (2005)

Planeth Earth (2007)

20Ten (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

MPLSound (2009)

Plectrumelectrum (2014)

HITnRUN Phase one (2015)
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2016
e-mail: Literatura.hu