Trini Lopez
"A latin rock and roll sztárja."

Amerikai rock and roll énekes, zenész, színész.

Eredeti neve: Trinidad Lopez III.

                        1937. május 15., Dallas, Texas.
Trini Lopez

Több mint fél évszázadot töltött a zenészpályán Trini Lopez, az amerikai szórakoztatóipar jeles és színes egyénisége. Az Egyesült Államok déli részében született, így az északi angolszász és a déli latin ritmusok is erőteljesen hatottak rá. Kitűnő lemezek tucatjait készítette, dalai és albumai közül több is felkerült a Billboard listáinak élvonalába. Beválasztották a latin zene halhatatlanjai, valamint a Las Vegas Legends Hall of Fame tagjai közé, Frank Sinatra, Dean Martin, Nat "King" Cole, Kenny Rogers és mások mellé.
Zenészcsaládba született, hamar bedolgozta magát a zene, a színház és a film világába is. Első gitárját apjától kapta, aki a 12 dolláros hangszerrel akarta a fiát távol
tartani a "rossz társaságtól". Eleinte aprópénzért utcasarkokon szórakoztatta a járókelőket, azután a családi zenekarban, majd klubokban lépett fel, repertoárja sajátos, latinos klasszikus és folk dalokból alakult ki. Az ötvenes évek második felében került az országos figyelem központjába.
Előadóként és dalok feldolgozójaként kedvelte meg a közönség. Háromtagú együttes kísérte, amelyben ő ritmusgitározott. Egy alkalommal hallotta műsorát Frank Sinatra, és beajánlotta őt saját lemezkiadójához, a Reprise-hez. A cég producere egy klubban készített vele felvételeket, amelyek 1963-ban jelentek meg lemezen. Az album második lett az amerikai sikerlistán.
Más források szerint a fiatalon elhunyt Buddy Holly rock and roll énekes menedzsere lökte be őt a mélyvízbe. Tény, hogy jó barátok voltak Hollyval is. Halála után kísérő együttese, a Crickets Trini Lopezt hívta szólóénekesnek, de ő nem vállalta. Pályájának e korai szakaszában elénekelte Pete Seeger, majd a Peter, Paul és Mary trió nagy sikerét, az If I Had a Hammer (Ha volna egy kalapácsom) című dalt, amellyel a harmadik helyig jutott Amerikában, de Európában is szerzett híveket vele.
Trini Lopez óriási sikerrel énekelte többek között a La Bambát és a Guantanamera című örökzöldet. Műsorára tűzte a nagy rock and roll-sztárok legsikeresebb dalait, egyebek között a Kansas Cityt. A remek feldolgozások mellett saját sikerekkel is büszkélkedhetett - az 1965-ben megjelent Lemon Tree-t és az I’m Coming Home, Cindyt emlegetik ebből a körből. A déli kötődésű énekes zenei lelkivilágába belefért a rhythm and blues is, latinos "felhangokkal". Nemcsak angolul, hanem spanyolul és németül is énekelt.
Európában is fellépett, londoni koncertjeiről készült "Live" című lemeze nagy siker volt Angliában és Amerikában. Sikerrel turnézott Latin-Amerikában is. A nagyobb koncertek közötti szünetekben szívesen lépett fel kisebb klubokban, mulatókban vagy csehókban..
A hatvanas években kezdett filmezni, szerepelt A piszkos tizenkettőben. A hetvenes évek második felétől már kizárólag vendéglátózott, igaz, lemezei később is folyamatosan megjelentek. Van olyan albuma - a Dance The Night Away -, amely csak saját honlapjáról tölthető le..
Az ezredforduló óta is rendszeresen jelentek meg lemezei. Nem idegen tőle a jótékonyság - koncertet adott az Indiai-óceán térségében pusztító cunami áldozatai és károsultjai javára, s lemezt is szentelt a nemes célra.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Trini Lopez at PJ’s (1963)
Live at Basin St East (1964)
The Latin Album (1964)
The Folk Album (1965)
The Rhythm and Blues Album (1965)
Trini (1966)
Trini Lopez in London (1967)
Welcome To Trini Country (1968)
25th Anniversary Album (1991)
Best of Trini Lopez (1993)
Legacy: Más Texa Roots (2003)
The Whole Enchilada (2007)
Ramblin Man (2008)
Into The Future (2011)
Trini Lopez

Trini Lopez

A cd-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Trini Lopez Trini Lopez Trini Lopez

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu