Christine Perfect
"A rock és a blues kitünősége, még ha szólistaként kevesen is ismerik."

Angol énekesnő, billentyűs és dalszerző.

Eredeti neve: Christine Anne Perfect

                        1943. július 12. Bouth, Anglia.
Christine Perfect

 Azon kevés fehér énekesnő közé tartozik, akik sikeresek voltak a bluesban és a rockzenében. Janis Joplin és Julie Driscoll kortársa, pályatársa, bár kitűnő képességei ellenére nem vált annyira ismertté, mint ők. Igaz, volt listavezető dala is, de szólóban énekelt dalai többnyire elkerülték a listák élmezőnyét. Kitűnő együttesek nélkülözhetetlen tagja volt, a Chicken Shack és a Fleetwood Mac is műfajának mérföldköve volt. Utóbb együttessel bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.
Christine Anne Perfect Birmingham közelében született muzikális családban. A nagypapa a Westminister apátság orgonistája volt, apja pedig hegedült, zenét tanított. Ő maga négyéves korában zongorázott, komolyabban azonban csak tizenegy évesen kezdett zenével foglalkozni - amikor megismerte a rock and rollt, komoly fordulatot jelentett életében. Közben az iskolában más művészetekkel is foglalkozott. A Shade of Blue nevű iskolai formációban kezdett énekelni, ahol basszusgitárt nyomtak a kezébe és kitűnően boldogult vele. A hatvanas évek elején olykor Spencer Davis-szel is játszott.
Amikor 1967-ben Londonban dolgozott kirakatrendezőként, összefutott régi barátjával és zenésztársával, a Magyarországon is megfordult Stan Webbel, aki az akkor alakult Chicken Shack együtteshez csábította (egyes források szerint ő maga ajánlkozott) . A banda énekesnője és billentyűse, a blueszene elkötelezett híve lett, ha nem is maradt mindig ennél a műfajnál.
A Chicken Shack kedvelt és sokat turnézó együttes volt Nagy-Britanniában. Eljutottak többek között az 1967-es windsori jazz- és bluesfesztiválra, ahol többek között John Mayall-al és a Bluesbreakersszel, valamint a "bluesos" fénykorát élő Fleetwood Mac együttessel léptek fel. Még a Chicken Shack tagjaként megajándékozta zenésztársait és persze közönségét az I’d Rather Go Blind című Etta James szerzemény feldolgozásával. Nem sokkal azután, hogy a Melody Maker olvasói 1969-ben és 1970-ben is az év énekesnőjének kiáltották ki, otthagyta társait és előbb szólóban jelentetett meg egy albumot, majd a brit blues egyik legjobb csapatához, a Fleetwood Machez szegődött Christine mindig is nagy kedvelője volt az együttesnek, ráadásul beleszeretett a banda basszusgitárosába, John McVie-be, aki feleségül vette, az ő vezetéknevével folytatta az éneklést. Az éneklés mellett zongorázott is a bandában.
Christine "kénytelen" volt stílust váltani, hiszen a Fleetwood Mac a hetvenes évektől a bluesttól eltávolodva a populárisabb rockzene felé fordult – váltás kétségtelenül jelentős közönségsikert hozott, az énekesnő is sütkérezhetett a népszerűségben. Egy időben az amerikai Stevie Nicksszel együt adták az együttes női hangját. A Rumours című album nemcsak az együttes egyik legnépszerűbb korongja volt, hanem a Rolling Stone magazin 500-as albumlistáján a 25. helyezett volt. minden idők legjobb lemezei között.
A hetvenes években Christine elvált John McVietől, de mindketten a zenekar tagjai maradtak élvezve a népszerűséget.
Christine a nyolcvanas évek közepén megjelentette a Got a Hold On Me című szólólemezét, amely listára, került, címadó dala pedig listát vezetett. Zeneszerzőként is dolgozott. Visszatért a Fleetwood Machez, közreműködője volt a Tango in The Night című nagysikerű albumnak. Közben férjhez ment egy nála 12 évvel fiatalabb zenészhez, Eddie Quintelához, de néhány évvel később tőle is elvált.
A Fleetwood Mac amerikai évei után hazatért Angliába, gyakorlatilag teljesen beszüntette a koncertezést. 2000-ben tiszteletbeli doktorátust kapott, a University Greenwichtől. 2004-ben szólólemeze jelent meg. Dolgozott az új évezredben unokatestvérével, Dan Perfecttel. 2013-ban a Mike Fleetwood Blluesbanddel lépett színpadra több mint 15 év után.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

Got a Hold on Me (1984)

Nagylemezek:

Christine Perfect (1970)
Christine McVie (1984)
In a Meantime (2004)
Christine Perfect

A CD-k online megrendelhetők, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Christine Perfect Christine Perfect Christine Perfect

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu