Fehér a blueskirály !

 Angol gitáros, billentyűs, énekes, harmonikás, szerző.

 Eredeti neve: John Mayall

                          1933. november 29. Macclesfield, Anglia.

A CD online megvásárolható !

A brit blues atyjaként számontartott Mayall, az angliai Macclesfieldben, Manchester közelében jött világra 1933. november 29-én. Zenekedvelő, gazdag lemezgyűjteménnyel rendelkező családban nőtt fel, így aztán ő maga is fiatalon rákapott e szenvedélyre. A sok hangszeren - gitáron, billentyűsökön és szájharmonikán - játszó Mayall későn robbant be a zenei életbe. Az ötvenes években, koreai katonáskodása alatt tanult meg gitározni. Amikor hazatért, megalakította első együttesét, a Powerhouse Fourt. Fiatalon képzőművészettel is foglalkozott, ezt később lemezborítók készítésénél hasznosította. A hatvanas évek elején megismerkedett a brit blues másik kiemelkedő egyéniségével, a ma már halott Alexis Kornerrel, akinek tanítása alapján 1961-ben Blues Syndicate néven alakított együttest, egy évvel később pedig megszületett a Bluesbreakers, amely rövid megszakítással mindmáig működik. A fehér blues kiemelkedő jelentőségű társulata 1965-ben jelentette meg első lemezét, amelyet napjainkig több mint negyven követett, nem számítva a válogatásokat. Zenéjét alapvetően a Chicago-blues stílus jellemzi, de összetettségében sokkal szigorúbb, szerkesztettebb, kevésbé jellemzi a hajlításokra épülő improvizáció. Korongjai közül mestermunka: a Bluesbreakers with Eric Clapton, a Blues from Laurel Canyon, a Blues Alone, a So Many Roads, a Turning Point és a Jazz Blues Fusion. Az újabb lemezei közül az 1999-es Padlock On the Blueson John Lee Hookerrel, színes bőrű tanítómesterével énekel. Kitűnő a 2001-es Along for the Ride, amelyen korábbi zenésztársai és barátai közül játszik Eric Clapton, Gary Moore, Dick Heckstall-Smith, Jeff Healey, Mick Taylor A fentieken kívül zenélt vele Jack Bruce, Mick Fleetwood, John McVie, Peter Green , Aynsley Dunbar. Tagja volt együtteseinek a Rolling Stones, a Colosseum, és a Manfred Mann több tagja. A hetvenes években szünetelt a Bluesbreakers, majd 1982-ben újjáalakult és hangzásvilágában ismét jelentős szerepet kaptak a jazz-ből átvett elemek.
Bár a blues nem kimondottan slágertermelő műfaj, Mayallnak közönségsikerei is akadtak szép számmal, például a Room to Move, a The Law Must Change, a Key to Love, a Telephone Blues és mások. John Mayall és a Bluesbreakers hétszer lépett magyar közönség elé. A hosszú fehér haját lófarokban viselő, rendkívül energikus blueskirály Budapesten kívül Debrecenben és Szegeden is koncertezett.
A szakma őt tartja a műfaj legnagyobb tanítómesterének, olyan központi figura, akinek a zenekarában játszani szinte kötelező. Aki egyszer megfordult az együttesében, annak többé már nem kell szakmai ajánlólevél, a Bluesbreakersból egyenes út vezet a csúcsra.
Mayall neve és mindenkori együttese a minőséget jelenti a blues és a rock történetében. Feltűnő, hogy nincs egyetlen Grammy-díja sem és nem tagja a rock and roll halhatatlanjai családjának sem. Nem ritka, hogy az együttesében játszó zenészek egyike-másika a fejére nő. Ez nem bántja, sőt kifejezetten örömét leli a Bluesbreakers állandó megújításában. Hetvenedik születésnapja igazi bluesünnep volt: a kerek születésnapra rendezett koncertről CD és DVD is készült. A koncerten fellépett Chris Barber, a brit blues egyik nagyapja, Eric Clapton és Mick Taylor. A Bluesbreakers jelenlegi (2006) felállása: Buddy Whittington gitár, Joe Yuele dob, Hank Van Sikckle basszusgitár, Tom Canning billentyűs hangszerek. 2007-es Magyarországi fellépése alkalmából egy exkluzív interjú készült vele:

John Mayall a brit blues legkiemelkedőbb egyénisége amerikai zenésztársaival kitűnő koncertet adott a pilisszántói Sziklaszínházban. John Mayall és a Bluesbreakers fellépése méltó volt a festői környezethez, a hegyek lábánál kialakított helyszínhez. A fellépés előtt Mayall rövid nyilatkozatot adott kizárólag az MTI-számára.
A 73 éves zenész kicsit törődöttnek látszott a beszélgetés során, de nem csoda, öthetes turnéja harmadik heténél tart most együttesével. Mayall és zenésztársai általában 120 koncertet adnak egy évben. Ezt a mennyiséget többnyire egyhuzamban bonyolítják le - mesélte.. A Bluesbreakers idén megjelent In The Palace of The King című lemezéről elmondta: Freddie King emlékének szentelték, aki énekesként és gitárosként is nagy hatással volt az együttesre. Hozzátette: százakra becsülhető azoknak a fekete zenészeknek a száma, akiknek zenéje hatott az együttesre. Ő maga a legtöbb
kiemelkedő fekete muzsikussal játszott, kiemelte közülük T-Bone Walkert, John Lee Hooker-t, Sonny Boy Williamsont, Albert King-et, B. B. Kinget és termnészetesen Freddie Kinget. A mai zenére vonatkozó kérdésre John Mayall elmondta: turné közben nincs ideje zenét hallgatni, de általában a rapet és a hip-hopot nem szereti.
Nem kívánta külön-külön minősíteni jelenlegi zenésztársait, - Buddy Whittington gitárost, Hans Van Sinckle basszusgitáros,és Joe Juele dobost, hangsúlyozva, éppen az minősíti az együttest, hogy ilyen hosszú időn át együtt tudnak dolgozni. Kijelentette számtalan lemeze közül nem tudna olyat választani, amelyik jobban közel áll hozzá, mint a többi, mindegyik annyira személyesen kötődik hozzá. Olyan lemeze nem volt, amelyiknek elkészítését utólag megbánta volna. Miután már nyolcadszor lépnek fel Magyarországon adódott a kérdés: van-e valamilyen képe a magyar blueszenéről. Mayall határorozott nemmel válaszolt, megjegyezve, hogy ezt nyelvi okok magyarázzák, az angol, az amerikai angol a blues nyelve. Másrészt - tette hozzá - sokat utaznak, nincs idejük egyik ország zenéjében sem elmélyedni. A beszélgetést után mintegy másfél órát játszott a
Bluesbreakers. Az új lemez dalain kívül több régi siker is elhangzott, például a Hideaway, az All Your Love és az abszolút koncertsiker, a Room To Move. A mintegy kétezres publikum hatalmas ovációval fogadta Whittington fergeteges gitárszólóit és énekét, Mayall szájharmonika- és billentyűsjátékát, a basszusgitáros és a dobos is megdolgozott a tapsért. Az együttes két ráadásszámot játszott, az egyiket Mayall egymagában. A zenészeket feldobta a közönség vastapsa és ünneplése, játék közben Mayall sem tűnt már fáradtnak. Amikor végleg levonultak, megindult a roham az autogramokért. A pilisszántói koncertet egyébként a Szülők Együtt az Ifjúságért Közhasznú Egyesület szervezte jótékonysági célból.
(MTI-Panoráma-Kovács Miklós)

John Mayall hivatalos honlapja

  Nagylemezek:

John Mayall Plays John Mayall (1965)

Blues Breakers with Eric Clapton (1966)

A Hard Road (1967)

Crusade (1967)

Blues Alone (1967)

Diary of a Band Volume 1-2 (1968)

Bare Wires (1968)

Blues from Laurel Canyon (1968)

Thru The Years (1969)

Primal Solos (1969)

The Turning Point (1969)

Empty Rooms (1970)

USA Union (1970)

Back to the Roots (1971)

Memories (1971)

Jazz Blues Fusion (1972)

Ten Years Are Gone (1973)

The Latest Edition (1974)

New Year,New Band,New Company (1975)

Notice to Appear (1975)

Banquet in Blues (1976)

Lots of People (1977)

A Hard Core Package (1977)

Last of the British Blues (1978)

The Bottom Line (1979)

No More Interviews (1980)

Road Show Blues (1982)

Return of the Bluesbreakers (1982)

Behind the Iron Curtain (1985)

Chicago Line (1987)

The Power of the Blues (1988)

Archives to Eighties (1988)

A Sense of Place (1990)

1982 Reunion Concert (1992)

Cross Country Blues (1992)

Wake Up Call (1993)

Spinning Coin (1995)

Blues for the Lost Days (1997)

Padlock on the Blues (1999)

Rock the Blues Tonight (1999)

Live at the Marquee 1969 (1999)

Along For The Ride (2001)

Stories (2002)

Rolling With The Blues (2003)

70th Birthday Concert CD & DVD (2003)

The Godfather of British Blues/Turning Point DVD (2004)

The Turning Point Soundtrack (2004)

Road Dogs (2005)

In The Palace of The King (2007)

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

 

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

Transatlantic Blues (2009)

Tough (2009)

Big Man Blues (2012)

A CD online megvásárolható ! A CD online megvásárolható ! A CD online megvásárolható !

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2012
e-mail: Literatura.hu