Christina Aguilera
"Oktávokat átívelő hangja talán a legjobb a harmincas hölgyek között."

Amerikai pop, rock, jazz, blues, hip hop énekesnő, dalszerző, producer.

Eredeti neve: Christina Maria Aguilera

                    1980. december 18. Staten Island, New York.
Christina Aguilera

Christina Aguilera viszonylag kevés lemezéből több mint 30 milliót adtak el a 2000-es évek első évtizedének végéig. Az öt oktávot áténeklő, négyszeres Grammy-díjas, Christina Aguilera kislemezei közül több mint egy tucat került csak a Billboard kislemez-listájának élére, s természetesen több albuma is a lista csúcsára ért. Máris bekerült a Rolling Stone magazin 100 legjobb énekese közé (egyetlen 30 évnél fiatalabbként). 2007-ben a The Blender Magazin összeállította a legszebb énekhanggal rendelkező előadók listáját, s ezen Aguilera a 22-ből 5. helyezett lett. Kapott Billboard Music Awardsot, MTV Europe Music Awardst, illetve jelölték ezek valamelyikére. Koncertjei abszolút teltházasak, lemezeinek többsége platina minősítésű, de nyolcszoros platina például a legelső albuma. Vendégként is számos koncert sztárja, szerepelt többek között azon a 2006-os Rolling Stones koncerten, amelynek alapján Martin Scorsese filmet készített a rock veteránjairól. Az énekesnő bekerült a Time magazin 100 leghíresebb és legbefolyásosabb emberének listájára is.
Christina atyai ágon ecuadori származású, a zenei tehetséget zongoraművész édesanyjától örökölte. Világszerte turnézó édesanyjával a világ számos országába eljutott már serdülőként, s klasszikus zenét játszó anyja példája nyomán mindig is a színpadra vágyott.
Már 12 éves korában szerepelt a Disney Channel Mickey Mouse Show című showműsorában.
Első számú példaképe Etta James (At Last című dala koncertrepertoárjának állandó darabja, temetésén is énekelte), de saját bevallása szerint is sokat tanult Aretha Franklin-től, Whitney Houston-tól, Madonnától és Nina Simone-tól is. Amióta énekel rendkívül sok stílusban jeleskedett a poptól, a rockon, a rhythm and blueson, a blueson, jazzen át a latin zenéig. Nem idegen tőle a hip hop és a dance stílus sem.
Nevét viselő első albuma 1999-ben jelent meg, s az énekesnő megkapta az év felfedezettjének járó Grammy-díjat. Az album vezette a Billboard 200-as listáját a lemez több dala a kislemezlistát vezette vagy annak élvonalába került. Egy évvel később a Mi Reflejo című albumával gyarapította sikereit és hírnevét, a latin albumok listáját vezette. A következő albumaival sem volt komolyabb probléma, ha nem is vezettek listát, a 2006-os a sok millió példányban eladott kiváló Back To Basics azonban ismét az élre ugrott, akárcsak a korongon hallható Hurt című dala, s nem sokkal maradt le ettől a 2010-es Bionic sem, s a legjobb 10 közé jutott a 2013-as Lotus is. Let Be There Love című dala 2013-ban a Billboard dance-listájának éllovasa volt.
A„Bionic" album fpgadtatása nem volt egyértelmű: maga Christina Aguilera úgy értékelte, hogy munkatársainak köszönhetően varázslatos lett, több műfaj és stílus ötvözete. Az elekktronikus pop műfajába sorolható albumot ugyanakkor több szaklap”lehúzta”. Az énekesnőt féltő kritikusok olykor szemére vetették, hogy egyes dalait kevésbé dolgozza ki, másokat viszont „túlénekel”.
Ami a koncerteket illeti, duettezett többek között Andrea Boccellivel, Elton John-nal, Herbie Hancock-kal, Madonnával, Mick Jagger-rel, Dr. John-nal, Enrique Iglesiasszal, Missy Elliott-tal, Tony Bennett-tel, Stinggel és Britney Spearsszel (akit elütött egy Grammy-díjtól) .
Az éneklés mellett producer, szövegíró, videofilm-rendező, és sok minden mással is foglalkozik, a The Voice tehetségkutató zsűritagja, s szerepelt számos más televízióüs műsorban. filmjei közül a legutóbbit, a Divát 2010-ben mutatták be.
Christina Aguilera több évi házasság után 2010-ben elvált 2008-ban született gyermeke apjától.     
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:
What a Girl Wants (1999)
Genie in a Bottle (1999)
Ven conmingo (2000)
Come on Over Baby (2000)
Lady Marmelade (2001)
Beautiful (2002)
Hurt (2006)
Ain’t No Other Man (2006)
You Lost Me (2010)
Not Myself Tonight (2010)
Your Body (2012)
Let Be There Love (2013)

Nagylemezek:
Christina Aguilera (1999)
Mi Reflejo (2000)
My Kind of Chritmas (2000)
Stripped (2002)
Back To Basics (2006)
Keeps Gettin’ Better: A Decade of Hits (2008)
Bionic (2010)
Burlesque (2010)
Lotus (2012)
Christina Aguilera


Christina Aguilera

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Christina Aguilera Christina Aguilera Christina Aguilera

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013 - 2017
e-mail: Literatura.hu