Kris Kristofferson

Amerikai countryénekes, dalszerző, filmszínész.

Eredeti neve: Kristoffer Kristofferson

                       1936. június 22. Brownsville, Texas.
A CD online megvásárolható!

Kris Kristofferson, aki a country nagy öregjeihez – Johnny Cashhez, Willie Nelsonhoz és Waylon Jenningshez képest valóban mindig kölyöknek számított, immár 75 éves. Mély nyomot hagyott ebben a műfajban, s a filmekben nyújtott alakításáért is rendkívül népszerűségre tett szert.
Kristofferson, énekesként és szerzőként kiérdemelte, hogy a countryzene halhatatlanjai közé sorolják. Viszonylag későn került az élvonalba, viszont egy-kettőre a legnépszerűbb előadók közé sikerült bekerülnie. Magáért beszél három Grammy-díja és több más elismerése. Fiatalon Kaliforniában telepedett le, apja katonának szánta ugyan, de ő csak a kötelező szolgálat erejéig volt hajlandó katonáskodni. A leszerelés után hamar Nashville-be a countryzene fővárosába csöppent. Több egyetemen dolytatott tanulmányokat, pilótaként is dolgozott kereskedelmi járatokon.
Harminc éves volt, amikor megírta Viet Nam Blues című dalát, amely Dave Dudley előadásában a countrylista legjobbjai közé került. Golden Idol és a Killing Time című dalaival 1967-ben jelentette meg első kislemezét, de nem volt értékelhető sikere.
A hetvenes évektől indult be karrierje: Kristofferson című bemutatkozó albumán helyet kapott az a Me and Bobby McGee dala, amely számos feldolgozást ért meg, Janis Joplin a műfajtól eltávolodva készítette el nagyszerű verzióját. .Korai lemezeiért méltán jutott neki az ünnepőlésből. a The Silver Tounged Devil and I, a Jesus Was a Capricorn, a Fool Moon (első feleségével, Rita Coolidge-dzsal) és a To The Bone – fontos mérföldkövek pályáján. Készített lemezt Brenda Leevel, Barbra Streisandal, Dolly Parton-nal, Johnny Cash-sel, Willie Nelson-nal és Waylon Jenningsszel is.
Később olykor „beszürkült”, de a listavezető Why Me, a Sunday Morning Coming Down, a Help Me Make It Through The Night és a From The Bottle To The Bottom és más dalai felejthetetlenek voltak.
A hetvenes években beindult filmes karrierje. Kiemelkedő alakítást nyújtott a Pat Garrett és Bill, a kölyök, a Csillag születik (Barbra Streisanddal), az Alice már nem lakik itt, a Konvoj, A Mennyország kapuja, a Jesse James balladája, A majmok bolygója, a Postakocsi című mozikban – csak néhány tétel rendkívül gazdag filmterméséből. A filmekben együtt szerepelt Johny Cashsel, Willie Nelsonnal és Bob Dylan-nel is.
A későbbi éveiben készítette a Live at Philharmonic, a Broken Freedom Song: Live from San Francisco, a The Aussin Session, Live from Austin, Texas, This Old Road, a the Pilgrim: Celebration of Kris Kristofferson című kiemelkedő albumait, de szép munka volt a két évvel ezelőtt megjelent legutóbbi sorlemeze, a Closer To Bone is. A válogatásainak se szeri, se száma.
A Billboard listáján több lemeze volt éllovas volt, s ezen kívül is jó néhányat jegyeztek az élmezőnyben. Amikor 68 éves korában a country halhatatlanjává avatták, az eseményen tisztelgett előtte Vince Gill, Garth Brooks, Joe Shaver és a The Oak Ridge Boys együttes tagjai. Kris Kristofferson az utóbbi években sem pihen, a legújabb filmszerepek mellett marad energiája a koncertekre is.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Kristofferson (1970)

The Silver Tongued Devil and I (1971)

Me and Bobby McGee (1971)

Jesus Was a Capricorn (1972)

Border Lord (1972)

Fool Moon (1973)

Spooky Lady's Slideshow (1974)

Breakaway (1974)

Who's To Bless And Who's To Blame (1975)

Surreal Thing (1976)

Easter Island (1978)

Shake Hands With The Devil (1979)

Natiral Act (1979)

To The Bone (1981)

Repossessed (1986)

Singer/Songwriter (1991)

Live at Philharmonic (1992)

A Moment Of Forever (1995)

Broken Freedom som: Live from San Francisco (2003)
 
The Essential Kris Kristofferson (2004)
 
The Pilgrim: Celebration of Kris Kristofferson (2006)

Closer To The Bone (2009)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu