Bill Wyman
"A legöregebb őskövület korán kiszakadt a gépezetből."

Angol basszusgitáros, dalszerző, zenei szakíró, étteremtulajdonos.

Eredeti neve: William George Perks

                        1936. október 24. Lewisham, London.
Bill Wyman

Bill Wyman, a Rolling Stones csaknem alapító basszusgitárosa, a rockzene nagy öregje, évekkel idősebb egykori zenésztársainál. Hasonlóan flegmatikus fazon, mint a Kövek dobosa, Charlie Watts. Kitűnően belesimult a világ legrégebbi rock and roll bandájába, megbízhatóan alkoholizált, s a nőket is hasonló iramban falta, mint bármelyikük. A Rolling Stonesttól függetlenedve a Rhythm Kings együttes vezetője, emellett kitűnő könyvek szerzője, s nem utolsó sorban étteremtulajdonos is. Együttesével 2005-ben Budapesten is koncertezett. Szereti a változatosságot zenében, a rock és a rock and roll mellett a jazzt, a bluest és a rhythm and bluest is magáénak érzi.
Bérből és fizetésből élő, ötgyermekes szülők gyermeke, korán kezdte a zenélést, mégpedig először billentyűs hangszereken és klarinéton. A basszusgitárra a hadseregben tért át, s a hangszer legjobbjai közé fejlesztette magát. Első együttese a Cliftons, innen hívta őt 1962 decemberében a Rolling Stoneshoz Keith Richards. Dick Taylor helyét foglalhatta el, aki viszont a Pretty Things oszlopa lett.
Noha a Rolling Stonesszal töltött 30 év alatt egyik zenésszel sem volt személyes problémája, a kilencvenes évek elején megfogalmazódott benne a váltás igénye. Mint nyilatkozta, elege lett a turnékból, a koncertezést (és Mick Jagger-t) kísérő felhajtásból. Más zenét akart csinálni. A szakítás 1992. végén 1993 elején lett hivatalos. Később úgy nyilatkozott, hogy egy-egy turnéra. bulira esetleg csatlakozna Jaggerékhez, ám a többiek nem hívták.
Első – és sokak szerint legjobb - szólólemeze, a Monkey Grip 1974-ben jelent meg. Bár valóban kitűnő album volt, a Stones-korszakban nem keltett figyelmet. A nyolcvanas években a Stones tagjaként alakított egy szupergrupot, a Willie and The Poor Boys nevű zenekart, amelynek Andy Fairweather-Low, Jimmy Page, Charlie Watts, Ringo Starr és más szupersztárok voltak a tagjai. Élvezetes lemez volt a Stone Alone is.
Hasonlóan nagy zenész-egyéniségek vették körül Bill Wymant az 1997-ben indult Rhythm Kingsben is. Ennek az együttesnek tagja volt Georgie Fame, Budapestre  is eljött vele Albert Lee gitáros, Chris Stainton billentyűs, Nick Payn szájharmonikás és Beverly Skeete fekete énekesnő. Budapesten az együttessel fellépett Eddie Floyd énekes is, aki korábban a Blues Brothers tagjaként turnézott Magyarországon is.
Az évek során Wyman zenélt többek között Howlin Wolf-fal (közreműködője a londoni koncertjéről készült lemeznek), Buddy Guyjal, Van Morrison-nal, Rod Stewart-tal, Eric Clapton-nal, Chris Reá-val és Paul Rodgersszel.
Wyman nagyszerű könyvek szerzője: 2001-ben jelent meg a Blues Odyssey című fantasztikus kiállítású blues műfajtörténeti könyve, a Stone Alone (2007) című önéletrajzi könyve, de történelmi munkákat is írt, például a középkori Angliáról, vagy Marc Chagallról (2009). A bluesról készült könyvének készült DVD-változata is. A Rolling With the Stones című, 1992-ben megjelent könyvében (amelynek csak társszerzője), írt sok mindenről, ami a színfalak mögött történt, például Brian Jones haláláról, a drogokról és egyéb ügyekről. A könyv Wyman naplóin alapul, átfogja egész életét, színes sztorikkal gazdagítva. Hiteles, ugyanakkor szubjektív történet a bandáról, mindarról, amin annak idején keresztülmentek, rendkívül bensőséges stílusban. Sok legendát cáfolt ugyanakkor, köztük Jagger és Marianne Faithfull viszonyának egyes részleteit. Egyik könyvében megemlíti, hogy a Rolling Stones egyik legnagyobb sikere, a Jumpin Jack Flash a közhiedelemmel ellentétben az ő szerzeménye volt és nem Jaggeré.
A Stones utáni időszakban Wyman étteremtulajdonos lett, egyik éttermét Sticky Fingersnek hívják. Rádióműsorokat szerkeszt John Lee Hooker, Howlin Wolf, Muddy Waters és mások zenei öröksége alapján. Blueslemez-gyűjteménye mintegy másfél ezer darabra rúg.
Kovács Miklós

 

Szólóalbumok:

Monkey Grip (1974)
Stone Alone (1976)
Bill Wyman (1982)
Stuff (1992 Japán és Ausztrália, 2000 UK)
A Stone Alone (válogatás – 2002)
Willie and The Poor Boys (1985)

Rhythm Kings:

Struttin’ Our Stuff (1997)
Anyway The Wind Blows (1999)
Groovin’ (2000)
Double Mill (2001)
Just For a Thrill (2004)
Live (2005)
Jump, Jive&Wail: The Very Best of Bill Wyman Bootleg Kings’ (2006)
Best of Bill Wyman and Rhythm Kings (2009)
Bill Wyman

Bill Wyman

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Bill Wyman Bill Wyman Bill Wyman

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu